Politici de Sanatate

Rezistența antimicrobiană –  prioritatea numărul 1 a președinției olandeze a Consiliului UE

10 februarie
12:46 2016
Rezistența antimicrobiană –  prioritatea numărul 1 a președinției olandeze a Consiliului UE

Olanda a preluat, la începutul anului, președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene. Programul său de guvernare se va concentra pe obiectivele esențiale prevăzute în Agenda strategică și în Orientările politice ale Comisiei. Cu 23 de noi inițiative, 27 propuneri REFIT și 28 de abrogări propuse, programul de lucru al Comisiei este o dovadă clară a misiunii celor trei președinții, deținute în 2016 de Olanda, Slovacia și Malta: realizarea unei Uniuni care să folosească inovarea pentru a crea creștere economică și locuri de muncă.

Mandatul de 18 luni pune o mare presiune asupra olandezilor pentru a face față crizei refugiaților. Timp de o jumătate de an, Olanda va trebui să abordeze diferitele provocări care au slăbit UE în ultimele luni, de la criza refugiaților la „Brexit” – negocierile privind continuarea Marii Britanii în UE și până la lupta împotriva terorismului.

În domeniul sănătății și al siguranței alimentare, președinția olandeză se va concentra pe amenințarea rezistenței antimicrobiene (AMR), pe normele privind accesul medicamentelor pe piață, precum și pe ingredientele folosite în produsele alimentare. În plus, e-sănătatea și responsabilizarea pacienților vor fi abordate printr-un eveniment special dedicat e-sănătății, ce va avea loc în Amsterdam, în perioada 8-10 iunie 2016. Având în vedere expirarea Planului de acțiune al UE privind rezistența antimicrobiană la sfârșitul anului 2016, AMR va fi principalul obiectiv al priorităților olandeze privind politica în domeniul sănătății. Președinția olandeză se angajează să organizeze și o conferință ministerială pentru miniștrii din sănătate și din agricultură în luna februarie, cu scopul de a promova abordarea One Health (sănătate, animale, produse alimentare, mediu) în lupta împotriva rezistenței antimicrobiene.

În domeniul sănătății publice, UE joacă un rol important în accesul pe piață al produselor farmaceutice și al dispozitivelor medicale. Astfel, se va pune accentul pe informarea și încurajarea unei discuții politice privind regulile de acces pe piață în domeniul medicamentelor. Inovarea, instrumentele de acces rapid și abordarea nivelurilor ridicate de stabilire a prețurilor la medicamente vor sta la baza planului de acțiuni. Președinția olandeză va analiza modul în care noile medicamente ar putea ajunge la pacienți mai rapid și la un cost acceptabil. Având în vedere competențele naționale semnificative în acest domeniu, va avea loc, în martie, o reuniune a experților care implică ministerele naționale, agenții de sănătate și alte autorități competente.

De asemenea, președinția olandeză se va strădui să obțină acordul Parlamentului European cu privire la două regulamente privind dispozitivele medicale și dispozitivele medicale de diagnostic in vitro.

Un alt obiectiv este acela de a milita pentru intensificarea măsurilor de combatere a cazurilor de cancer legate de locul de muncă, prin extinderea nivelului de protecție a angajaților față de o gamă mai largă de substanțe cancerigene. Acest lucru va implica modificarea Directivei privind agenții cancerigeni.

În domeniul siguranței alimentare, autoritățile olandeze se vor concentra pe produsele alimentare îmbunătățite și pe promovarea scăderii cantităților de sare, zahăr și grăsimi din  alimente.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: