Politici de Sanatate

Responsabilitatea noastră, a întregii industrii farmaceutice, este să ajutăm cât mai mulți pacienţi prin medicamentele inovatoare pe care le dezvoltăm

30 iunie
17:12 2014
Responsabilitatea noastră, a întregii industrii farmaceutice, este să ajutăm cât mai mulți pacienţi prin medicamentele inovatoare pe care le dezvoltăm

Dr. Călin Gălășeanu, Country Manager Bristol-Myers Squibb, președinte ARPIM

Misiunea BMS la nivel mondial este descoperirea de terapii noi în beneficiul pacientului. Ce impact are inovaţia BMS asupra pacientului român?

Misiunea Bristol-Myers Squibb este să descopere, să dezvolte şi să furnizeze medicamente inovatoare care să îi ajute pe pacienţi să lupte împotriva bolilor grave. La baza strategiei noastre de poziţionare drept companie biofarmaceutică axată pe îngrijirea de specialitate stă un puternic angajament pentru inovaţie. Într-adevăr, medicamentele noastre ajută milioane de oameni din întreaga lume să lupte împotriva unor boli precum cancerul, afecţiunile cardiovasculare, hepatita B, HIV/SIDA, artrita reumatoidă şi afecţiunile psihiatrice. Suntem în special mândri de faptul că departamentul nostru de cercetare şi dezvoltare este considerat printre cele mai productive din industrie, în ultimii 10 ani făcând disponibile 14 noi medicamente inovatoare – toate răspunzând unor nevoi medicale stringente. Pentru a asigura accesul cât mai larg al pacienților europeni la medicamentele noastre, colaborăm îndeaproape cu autorităţile naţionale pentru rambursarea  acestora, conform procedurilor din fiecare ţară. Din păcate, în România lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată în ultimii șase ani, cu excepţia celor 17 medicamente orfane recent adăugate. Aceasta înseamnă că pacienţii din ţara noastră nu au avut acces la multe tratamente inovatoare în condițiile în care în România se înregistrează una din cele mai ridicate incidențe din Europa în cazul multor afecțiuni grave.

Inovaţia este cost-eficientă?

Inovaţia în medicină se bazează pe foarte mulţi ani de cercetare, ceea ce presupune, de asemenea, investiţii semnificative. Un clasament EFPIA1 al industriilor poziționează pe primul loc dimensiunea investiţiilor în cercetare şi dezvoltare în sectorul farma şi al biotehnologiei, cu 15,1%, faţă de 9,5% cât este în servicii software, următoarea industrie din clasament. De multe ori însă, rezultatele obţinute nu sunt cele scontate, iar proiectele se opresc, indiferent de sumele investite până atunci. Practic, nu generează acel “return on investment” pe care orice companie îl dorește şi care susţine mai departe inovaţia, ceea ce presupune o presiune foarte mare din punct de vedere comercial. Investiţia în cercetare este însă nu numai o condiţie pentru susţinerea businessului, ci și o responsabilitate faţă de pacienţi. Ne bucurăm să vedem cum la nivel european se estimează că medicamentele inovatoare au fost cel mai important aspect care a contribuit la creşterea speranţei de viaţă2.

Responsabilitatea noastră, a întregii industrii farmaceutice, este să ajutăm cât mai mulți pacienţi prin medicamentele inovatoare pe care le dezvoltăm. Pentru a putea construi un sistem de sănătate puternic, care să asigure acces continuu şi la timp la tratament, noi, toţi cei implicaţi, trebuie să identificăm cele mai sustenabile strategii.

Trebuie, de asemenea, să recunoaştem faptul că folosirea eficientă a medicamentelor este parte a soluţiei care adresează problema sustenabilităţii, în măsura în care această utilizare eficientă poate include alţi indicatori de cost, cum ar fi spitalizările, prevenirea comorbidităţilor şi gestionarea bolilor cronice.

Din păcate, în România lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată în ultimii șase ani, cu excepţia celor 17 medicamente orfane recent adăugate.

Vom continua dialogul constructiv şi deschis cu toţi cei implicaţi, astfel încât lista de medicamente compensate să fie actualizată cât mai repede posibil, în beneficiul pacienților români.

Vor mai fi lansate alte produse Bristol-Myers Squibb în următoarea perioadă?

Bristol-Myers Squibb are, aşa cum spuneam, unul dintre cele mai productive departamente de cercetare şi dezvoltare din industria farmaceutică. Activitatea R&D se desfăşoară în cadrul unei reţele globale de unităţi şi avem în prezent 55 de medicamente în dezvoltare şi investiţii semnificative de 3,7 miliarde USD în 2013. Avem încredere că în următorii ani vom furniza alte noi medicamente care să răspundă unor nevoi terapeutice semnificative. Vom colabora în continuare cu autorităţile locale pentru a ne asigura că aceste medicamente vor putea fi disponibile pacienţilor cât de repede posibil.

Una dintre ariile terapeutice cărora li se adresează BMS este conturată,  așadar, de bolile cronice virale, între care cele provocate de virusul hepatic. România se confruntă cu statistici îngrijorătoare atât în cazul hepatitei de tip B, cât şi în cazul celei de tip C. Suntem pe locul 4, la nivel mondial, în ceea ce priveşte decesele cauzate de cele două tipuri de hepatită şi pe locul 1 în UE. Care consideraţi că sunt nevoile medicale ale pacienţilor cu hepatită din România şi ce inovaţii pregăteşte BMS în ajutorul pacienţilor care sunt afectaţi de acest virus?

În România avem cea mai ridicată prevalență3 a hepatitei C la nivel european, foarte multi pacienţi având nevoie urgentă de opţiuni de tratament.
Bristol-Myers Squibb are un angajament puternic să cerceteze, să informeze și să susțină îmbunătățirea perspectivelor clinice pentru pacienţii cu afecțiuni virale cronice. Pe de o parte, avem un portofoliu de medicamente deja disponibile şi una dintre cele mai complete linii de cercetare în virusologie din industria farmaceutică, ţintind să răspundă unor nevoi medicale nesoluţionate din sfera HIV şi a afecţiunilor hepatice, inlusiv hepatita B şi hepatita C. Pe de altă parte, am pus, de asemenea, bazele unor colaborări inovatoare menite să răspundă unor nevoi stringente din sfera ştiinţifică şi a strategiilor de sănătate. Considerăm că experiența noastră îndelungată în domeniul virusologiei, alături de anvergura portofoliului nostru de cercetare şi produse, precum şi angajamentul nostru filantropic ne poziţionează drept un partener de încredere pentru dezvoltarea domeniului virusologiei. De exemplu, prin programul Partnering for CureTM susţinem cercetarea ştiinţifică inovatoare care poate conduce la descoperirea unui tratament curativ în afecţiuni virale: HIV, hepatita B (HBV) şi hepatita C (HCV). Ca român, mă bucur să văd că între primii medici cercetători care au obţinut în 2013 burse de finanţare Partnering for Cure se numără și un medic din țara noastră, doamna dr. Ruxandra Călin, aflată în prezent în Franţa, la Spitalul Pitié-Salpêtrière.

Care consideraţi că este cea mai gravă problemă a pacientului român şi cum poate fi aceasta depăşită?

Pacienţii din România au dreptul la un sistem de sănătate eficient, acces la tratamente inovatoare şi la informare adecvată despre boli. Din păcate, ne confruntăm cu diverse provocări pentru întreg sistemul medical: subfinanțarea din sănătate alături de întârzierea accesului la tratamente inovatoare dar și suprataxarea companiilor farmaceutice, aceasta din urmă determinând un mediu extrem de imprevizibil și dificil. Suntem implicaţi activ prin ARPIM în dialogul public din jurul acestor subiecte şi avem încredere că acestea vor fi în curând soluţionate, în beneficiul pacienţilor. În cele din urmă, creşterea informării asupra prevenţiei şi a accesului la programe de screening poate fi, de asemenea,  îmbunătăţită, având în vedere incidenţa ridicată în ceea ce priveşte afecţiunile grave precum cancerul sau hepatita C. La Bristol-Myers Squibb colaborăm îndeaproape cu parteneri relevanţi pentru a susţine astfel de activităţi în România, pentru fiecare arie terapeutică din portofoliul nostru.

Trebuie să vedem ceea ce este cu adevărat eficient şi nu doar să ne bazăm pe reduceri de costuri.

Ce părere aveţi despre relaţia dintre industria farmaceutică şi autorităţi? Cum poate fi aceasta îmbunătăţită?

Cred  în puterea parteneriatului, mai ales în condiţiile mediului actual extrem de dinamic şi de limitat financiar. Cred, de asemenea, că având pacientul în centrul activităţilor noastre putem cu adevărat să îmbunătăţim această relaţie. Noi, Bristol-Myers Squibb, ne angajăm să aducem valoare adăugată întregului sistem de sănătate, interacţionând şi colaborând cu diverşi stakeholderi, inclusiv cu autorităţile, pentru a îmbunătăţi perspectivele pacienţilor din întreaga lume. În România, atât la nivel de companie, cât și de asociație profesională, suntem angajaţi să continuăm dialogul constructiv și deschis cu diverse organizaţii pentru a sprijini creşterea calităţii serviciilor medicale, întotdeauna respectând cele mai înalte standarde de etică şi de transparenţă.

 

1.  EFPIA: Pharmaceutical industry in figures (2013)

2.  Lichtenberg, F: Pharmaceutical innovation and longevity growth in 30 developing OECD and high-income countries, 2000 – 2009 (2012)

3. Cf. Liana Gheorghe, Irma Eva Csiki, Speranta Iacob, Cristian Gheorghe, Gabriela Smira, Loredana Regep; “The Prevalence and Risk Factors of Hepatitis C Virus Infection in Adult Population in Romania: a Nationwide Survey 2006-2008; Journal of Gastrointenstinal Liver Diseases, December 2010 Vol. 19 No. 4, 373-379

 

 

 

 

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: