Politici de Sanatate

Reglementarea profesiei de nutriționist-dietetician, la un pas de realizare

08 iunie
07:00 2015

De câțiva ani, se discută despre necesitatea reglementării profesiei de nutriționist-dietetician, pentru ca România să se alinieze practicilor și normelor europene. La nivel mondial, tendința este ca această profesie să fie reglementată la fel ca toate celelalte profesii medicale.

La nivel național, au fost realizate și depuse spre aprobare, cam în aceeași perioadă, două proiecte legislative în acest sens: modelul Cluj, semnat de șapte parlamentari și depus de Mircea Irimie, deputat provenit din Turda, și modelul Tîrgu Mureș – asumat de 44 de parlamentari și depus de Florin Buicu, deputat de Mureș. Recent, pentru o reglementare cât mai corectă și utilă atât pacienților, cât și specialiștilor din domeniu, s-a decis fuziunea celor două proiecte, ceea ce înseamnă că profesia de nutriționist-dietetician ar putea fi legiferată chiar în acest an.

“Dacă anul trecut vorbeam despre prima sută de metri a maratonului reglementării profesiei, acum pot spune cu certitudine că suntem pe ultima sută de metri a acestei reglementări. Sper ca 2015 să fie anul în care dietetica să fie recunoscută ca fiind o știință medicală cu impact major în starea de sănătate și să intre în categoria profesiilor medicale reglementate”, ne-a declarat conf. univ. dr. Florin Buicu, președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților și inițiatorul modelului Tîrgu Mureș.

În ultimele decenii, a existat în toate statele dezvoltate, atât la nivel guvernamental, cât și în societatea civilă, în presă, dar și în mediile academice, o preocupare crescută pentru aspectele de sănătate publică nutrițională, datorită proliferării obezității și supraponderabilității și a riscurilor de sănătate asociate abundenței de produse alimentare și suplimente cu grad înalt de procesare și cu adaos de diverse substanțe și a răspândirii obiceiurilor alimentare nesănătoase.

În lipsa unui act legislativ care să recunoască profesia de nutriționist-dietetician, sute de tineri care se specializează în acest domeniu în cadrul facultăților de medicină nu reușesc să-și găsească un loc pe piața muncii în sistemul de stat. Iar în privat, locurile sunt limitate. Pe de altă parte, există numeroase persoane care, în urma unor cursuri de specializare de câteva zile, reușesc să obțină o diplomă care le conferă titlul de nutriționist sau dietetician. Prin urmare, apar așa-zișii “pseudo-specialiști în nutriție și dietetică”, persoane care nu sunt în măsură să dea sfaturi legate de alimentație și de adoptarea unui stil de viață sănătos. Pentru a veni în sprijinul pacienților, unul dintre obiectivele reglementării profesiei este inclusiv acela de a stabili clar care sunt specialiștii avizați să educe populația în privința alimentației sănătoase și care să prescrie tratamentele necesare. “Consacrarea profesiei și reglementarea exercitării ei a vizat și combaterea proliferării unor practici neștiințifice ale unor persoane și publicații cu pretenții de competență de profil, care nu au pregătirea și responsabilitatea necesare, dar care au dobândit popularitate crescândă prin diverse strategii de publicitate și marketing, profitând de nivelul încă redus de informare și de conștientizare publică în domeniu”, explică președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Am speranța că, după aproape doi ani, propunerea va ajunge la vot final și va deveni lege.

Mircea Irimie, deputat din Turda, inițiatorul modelului Cluj

Activitățile de nutriție și dietetică au dobândit o semnificație cantitativă și calitativă tot mai mare și s-au conturat ca profesie distinctă, autonomă, cea de nutriționist-dietetician.

conf. univ. dr. Florin Buicu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: