Politici de Sanatate

Reformă în obstetrică-ginecologie

13 martie
20:37 2019
Reformă  în obstetrică-ginecologie

Interviu cu prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății Române de Obstetrică și Ginecologie din România.

Prof. dr. Radu Vlădăreanu a anunțat, la preluarea mandatului Societății Române de Obstetrică și Ginecologie din România, schimbări majore: de la reorganizarea din temelii a societății, la atragerea a cât mai multor medici și recompensarea performanței celor tineri, și până la modificarea examenului de rezidențiat și a curriculei – toate acestea fac parte din programul pe care specialistul vrea să-l implementeze cât mai rapid. De asemenea, președintele SOGR a anunțat că medicii specialiști din Republica Moldova vor putea deveni membri ai societății românești și vor putea participa la evenimentele științifice organizate de aceasta.

De ce această nevoie de schimbare a Societății?

Sunt lucruri care nu s-au făcut în ultimii ani și mi-am propus, împreună cu colegii mei, lideri de opinie din țară, să rezolvăm aceste aspecte. Societatea trebuie să atragă cât mai mulți membri din rândul ginecologilor și obstetricienilor din țară. De exemplu, la Congresul Național al Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, care a avut loc la Iași, au participat aproximativ 800 de ginecologi, iar la Adunarea Generală, doar aproape 400 de oameni. Mult mai puțini decât numărul total de ginecologi din țară. Asta înseamnă că Societatea trebuie să fie atractivă pentru toți ginecologii, nu numai pentru clinicile universitare din țară, trebuie să venim spre medicii de pe „rețea” cu programe educaționale diverse, în avantajul lor, dar și cu alte modalități de a-i atrage. Este clar că trebuie să îmbunătățim și site-ul societății, astfel încât să devină o platformă efectivă de comunicare între toți membrii acesteia.

Deci primul obiectiv este să creștem numărul membrilor Societății. Am avut discuții cu președintele Societății Obstetricienilor și Ginecologilor din Republica Moldova – colegii noștri de peste Prut sunt foarte interesați să devină membri ai societății noastre și cu siguranță o să găsim o formulă pentru ca ei să se înscrie și să participe la toate activitățile noastre.

Ghidurile societății au fost făcute acum 12 ani. Au mai fost actualizate de atunci?

Acesta este al doilea mare, și rapid, obiectiv: actualizarea ghidurilor societății. Nu au mai fost actualizate din 2006-2007. Este impardonabil. O încercare timidă a fost demarată în acest an, însă nu s-a finalizat. Deci prima mare prioritate este actualizarea ghidurilor de practică, apoi crearea unora noi, care să cuprindă tot ce s-a modificat și tot ce a apărut în acești ani. Acest lucru necesită reuniuni de consens, deci timp și energie, dar trebuie făcute.

Se vorbește foarte mult despre curricula europeană, ba chiar unele societăți medicale au și adoptat-o. Se va întâmpla acest lucru și în Obstetrică și Ginecologie? Ce schimbări va presupune?

Într-adevăr, curricula Rezidențiatului trebuie adaptată pe formatul celei europene. Vrem să regândim pregătirea medicilor rezidenți în Obstetrică și Ginecologie, să regândim modul cum se desfășoară rezidențiatul pentru ei. Curricula europeană este disponibilă, însă nu s-au făcut pașii necesari până acum. Anul acesta, EBCOG (European Board & College of Obstetrics and Gynaecology) a venit cu un program foarte clar referitor la cum ar trebui și ce ar trebui să știe un rezident despre fiecare aspect din Obstetrică-Ginecologie. Sper ca, împreună cu colegii tineri din țară, să reușim să facem această schimbare extrem de necesară.

De asemenea, vrem să gândim schimbarea tematicii pentru examenul de specialist, modalitatea de a da acest examen și bibliografia – sunt iarăși lucruri vechi – avem o foarte mare lentoare în a schimba lucrurile în această specialitate. Alte societăți medicale sunt mult mai predispuse spre schimbare. În ceea ce privește examenul de specialitate, luăm în calcul și posibilitatea ca acesta să fie dat pe formula specialității europene – adică examenul din România să fie dat în același timp cu examenul european și să fie recunoscut. Sigur că aceasta înseamnă mult mai multă muncă pentru rezidenți, mult mai mult de învățat, însă finalitatea – adică diploma europeană – este o recompensă pe măsură.

După atâta învățătură, vă gândiți și la modalități de recompensare a tinerilor?

Da. Trebuie să creștem fondurile societății, congresele și conferințele pe care le organizăm trebuie să fie generatoare de taxe din care să putem oferi burse tinerilor rezidenți de obstetrică-ginecologie, să facem școli de vară cu ei și să le putem recompensa lucrările științifice care au fost apreciate și în România, și în afara țării. Deci vrem să redirecționăm fondurile către oamenii tineri.

În ultima perioadă au apărut numeroase acuzații de malpraxis la adresa medicilor, iar obstetrica și ginecologia nu au fost ferite. Cum îi puteți ajuta pe membrii societății?

O să ne implicăm în oferirea de asistență juridică colegilor care au nevoie. Avem multe societăți și avocați parteneri care, chiar și pro bono, pot da primele sfaturi în cazuri de litigii în care se vor găsi și se găsesc, de obicei, mulți dintre colegii noștri, mai mult sau mai puțin justificat.

Multe specialități medicale se confruntă cu o lipsă de personal. Este cazul și aici?

Este o lipsă de personal, nu numai de obstetricieni, ci de toți actorii care concordă la o naștere. Degeaba avem obstetricieni, dacă nu avem anestezist, care să reechilibreze femeia la naștere naturală sau cezariană, ori nu avem neonatolog, pentru că este unul singur, ori avem un pediatru care nu a mai intubat un copil… Deci sunt lipsuri în sistem. Obstetricieni sunt mulți, dar sunt puțini anesteziști, sunt puțini neonatologi, membri de bază ai echipei care trebuie să asiste la naștere. Sunt spitale unde nu există anestezist sau neonatolog în momentul nașterii, iar aceste cazuri se văd pentru că apar reclamațiile care ajung la Colegiul Medicilor.

Și dacă tot vorbim de nașteri, cum vedeți viitorul nației românești, în contextul în care natalitatea scade din ce în ce mai mult?

Legislația clar nu este foarte bine pusă la punct, rezultatele se văd. Numai că problema îmbunătățirii sporului natural nu este doar o problemă a obstetricienilor. Problema este socială, politică, de protecție socială, de cum este încurajată familia, mama să procreeze. În afară de asta, noi încă ne luptăm cu o mortalitate infantilă pe primul loc din Europa, avem în continuare o mortalitate maternă care, deși nu este mare, este în pozițiile fruntașe – din păcate, încă sunt mame care își pierd viața și nu ar trebui să se întâmple. Aceste lucruri țin însă și de infrastructură, și de rapiditatea cu care se ajunge la o situație în țară (din păcate, există decese din cauza faptului că nu a ajuns la timp o ambulanță sau există lipsă de cunoștințe profesionale în anumite locuri care nu sunt neapărat spitale județene sau universitare). Încercăm să-i determinăm cumva pe acești medici care poate au intrat într-o ușoară plafonare să înțeleagă că lucrurile se mișcă, că există soluții terapeutice moderne și că va trebui să impună și ei aceste lucruri conducerii unității medicale. Multe dintre problemele care sunt puse pe seama medicilor sunt, de fapt, ale spitalului, ale sistemului, ale managementului, și nu atât ale științei medicale.

De Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: