Toți actorii din domeniul Sănătății trebuie să-și unească forțele și să acționeze acum pentru a spori sustenabilitatea sistemelor de sănătate din Europa, asta înainte de a fi prea târziu. Acesta este mesajul Cartei Albe pan-europene, „Împreună pentru o sănătate durabilă”, lansată recent de Grupul de lucru european pentru sănătate durabilă din cadrul Comisiei Europene, prezidat de fostul ministrul al Sănătății din Irlanda, Mary Harney. Documentul, realizat pe baza dovezilor și inițiativelor din peste 20 de țări europene, cuprinde și 18 recomandări atât pentru factorii de decizie de la nivel european, cât și național.
Cele 18 recomandări vizează trei teme principale, și anume: prevenirea și intervenția timpurie, promovarea conceptului de implicare a cetățeanului în luarea deciziilor și responsabilizarea pacientului, precum și reorganizarea sistemului de îngrijire. Concret, se impune un accent mai mare pe măsurile de prevenire, prin trecerea de la o abordare axată pe tratament la o abordare centrată pe prevenție și intervenție timpurie. De asemenea, la nivel european sunt necesare noi norme și reglementări privind protecția datelor, pentru a permite utilizarea corespunzătoare a informațiilor, fără a invada intimitatea pacientului. Printre recomandări se numără alinierea la trendurile de monitorizare și colectare a datelor, combaterea “analfabetismului” din Sănătate și
implementarea noilor tehnologii pentru a sprijini transformarea sistemelor de asistență medicală.
„Trasarea acestor direcții reprezintă primul pas spre realizarea unor sisteme de sănătate durabilă. Status quo-ul nu este o opțiune, dacă vrem să continuăm să oferim cetățenilor europeni servicii medicale de calitate și accesibile. Transformarea sistemelor sanitare este un proces complex, care nu poate fi realizat rapid sau izolat. De aceea, sper ca tot mai mulți factori de decizie să ni se alăture în acest efort de colaborare”, a explicat Maria Harney, președintele Grupului de lucru și pentru sănătate durabilă.
Grupul de lucru european pentru sănătate durabilă a fost înființat în 2014, la inițiativa companiei de biofarmaceutice AbbVie. Acesta reunește reprezentanți din mediul politicilor de sănătate, cadre medicale, cercetători, reprezentanți ai societății civile și ai industriei farmaceutice.
GSK și Novartis schimbă diviziile de oncologie și vaccinuri
GlaxoSmithKline (GSK) și Novartis și-au unit forțele pentru a crea un departament comun, după ce Novartis a renunțat la drepturile de autor asupra inhibitorilor BRAF și MEK. De asemenea, cele două companii au schimbat între ele businessurile din domeniul oncologiei și imunizării. Potrivit acordului, GSK a plătit 5,25 de miliarde de dolari pe unitatea de dezvoltare a vaccinurilor deținută de Novartis și a primit 16 miliarde de dolari pe divizia sa de oncologie, după cum informează www.pmlive.com.
Prin cumpărarea diviziei de oncologie, Novartis deține inclusiv dreptul de proprietate asupra mai multor produse, printre care amintim Votrient (pazopanib), pentru tratamentul cancerului renal, și Tyverb (lapatinib), pentru cancerul de sân. De asemenea, compania elvețiană are drepturile de comercializare asupra actualelor și viitoarelor produse oncologice dezvoltate de GSK. În schimb, compania britanică de medicamente s-a ales cu divizia de dezvoltare a vaccinurilor non-gripale, inclusiv cu vaccinul împotriva meningitei B – Bexsero.
Finalizarea tranzacției „reprezintă un important pas înainte în strategia grupului de a crea un business mai puternic și mai echilibrat în domeniul dezvoltării produselor farmaceutice”, a declarat Sir Andrew Witty, directorul executiv al GSK.
Una dintre condițiile impuse de GSK pentru vânzarea diviziei de oncologie a fost ca Novartis să cedeze toate drepturile asupra inhibitorilor BRAF și MEK, respectiv LGX818 și MEK162 către compania Array BioPharma. Asta, pentru a evita crearea unui monopol în acest domeniu. De asemenea, Novartis va oferi companiei Array sprijinul necesar pentru dezvoltarea medicamentelor.