Cele mai noi ghiduri privind prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecției cronice cu hepatita B (VHB) au fost prezentate în cadrul Conferinței Asia-Pacific pentru studiul bolilor hepatice (APASL) din 2024, care a avut loc la Kyoto, Japonia. Aceste recomandări prevăd o simplificare și o extindere substanțială a eligibilității pentru tratament pentru a depăși barierele în ceea ce privește accesul la testarea și tratamentul VHB.
Prezentare generală
Infecția cu VHB este o problemă majoră de sănătate publică și o cauză majoră a bolilor hepatice cronice Noile ghiduri oferă recomandări actualizate, bazate pe dovezi, cu privire la subiectele prioritare legate de VHB din Ghidul OMS din 2015 pentru îngrijirea și tratamentul persoanelor diagnosticate cu infecție cronică cu hepatită B și din Ghidul OMS din 2017 privind testarea hepatitei B și C. Aceste domenii prioritare sunt:
- eligibilitatea extinsă la tratament și includerea adolescenților;
- regimuri alternative de terapie antivirală;
- extinderea eligibilității pentru profilaxia antivirală în rândul femeilor însărcinate pentru a preveni transmiterea de la mamă la copil;
- diagnosticarea VHB – utilizarea testelor ADN la fața locului (POC) și a testelor ADN VHB reflexe;
- testarea pentru coinfecția cu hepatita delta;
- abordări de promovare a furnizării de servicii de înaltă calitate în domeniul VHB, inclusiv strategii de promovare a aderenței la terapia antivirală pe termen lung și a menținerii în îngrijire.
Aceste ghiduri actualizează, de asemenea, capitolele existente fără recomandări noi, cum ar fi cele privind monitorizarea tratamentului și supravegherea cancerului hepatic.
Context
Peste 250 de milioane de persoane trăiesc cu infecția cronică cu hepatita B, ceea ce duce la creșterea numărului de decese în fiecare an. Cea mai mare parte a poverii globale a hepatitei cronice B (CHB) se datorează transmiterii de la mamă la copil la naștere sau la scurt timp după naștere. Strategia globală a OMS pentru sectorul sănătății stabilește acțiuni și obiective pentru eliminarea hepatitei virale până în 2030, prin reducerea numărului de noi infecții și decese la jumătate de milion la nivel global – o reducere de 90% și, respectiv, 65%. S-au înregistrat progrese considerabile în ceea ce privește eliminarea transmiterii VHB de la mamă la copil prin imunizarea universală a sugarilor împotriva VHB, inclusiv prin administrarea la timp a dozei de hepatită B la naștere. Cu toate acestea, acoperirea cu doza de hepatită B la naștere este de numai 45% la nivel mondial, cu o acoperire de mai puțin de 20% în Regiunea Africană a OMS.
Pentru persoanele cu infecție CHB, tratamentul antiviral este foarte eficient. Acesta poate îmbunătăți supraviețuirea și poate reduce progresia bolii hepatice și dezvoltarea cancerului hepatic. Cu toate acestea, există încă lacune majore în ceea ce privește testarea și tratamentul. Ghidurile din 2024 acordă prioritate criteriilor de tratament simplificate pentru adulți și adolescenți și eligibilității extinse pentru profilaxia antivirală pentru femeile însărcinate, pentru a preveni transmiterea VHB de la mamă la copil. De asemenea, liniile directoare se concentrează pe îmbunătățirea diagnosticării VHB prin testarea la fața locului a încărcăturii virale, pe abordarea diagnosticării coinfecției Delta – o cauză majoră a morbidității și mortalității legate de VHB – cu ajutorul protocoalelor de testare, precum și pe abordări pentru furnizarea de servicii de înaltă calitate pentru VHB.