Un studiu recent arată că mare parte dintre persoanele cu HIV/SIDA se consideră stigmatizate și se autoblamează pentru infecție.
Printre nevoile cele mai importante exprimate de respondenții studiului ”Calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu HIV în România” se află obținerea tratamentului ARV pentru perioade mai lungi de timp, acoperirea unor aspect financiare, consulturile medicale de specialitate neinfecțioasă, etc.
”Datorită avansurilor medicinei, pacienții cu HIV au ajuns să aibă o rată de supraviețuire similară cu a persoanelor neinfectate. Au nevoie și de o calitate corespunzătoare a vieții”, a atras atenția prof. dr. Adrian Streinu- Cercel, președinte Comisia pentru Sănătate, Senat.
Potrivit participanților la evenimentul de lansare a documentului de Recomandări publice pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu HIV/SIDA, Strategia Națională HIV/SIDA 2022- 2030 (SNHS) se angajează să atingă zero noi infectări cu cu HIV în 2030, incluzând prevederi privind Calitatea Vieții în Relația cu Sănătatea (CViRS). ”Identificăm ca urgență implementarea și finanțarea SNHS, cel puțin pentru un set minim de prevederi legate de: testarea pentru HIV în centre fixe/mobile, controlul răspândirii virusului în comunitățile vulnerabile, îngrijirea comorbidităților, inclusiv a sănătății mintale și abordarea multidisciplinară în îngrijirea HIV”, au exprimat specialiștii.
SNHS: Dispoziții importante recomandate a fi prioritar puse în aplicare
- Acțiuni și noi ținte (UNAIDS) pentru Testare-Tratament-Supresie Virală 95%-95%-95%
- Îngrijiri medicale centrate pe persoană și servicii sociale acordate fără discriminare
- Testare gratuită prioritară pentru grupurile la risc și accesarea tratamentului ARV
- Grupurile vulnerabile sunt prioritare pentru prevenție, control HIV (inclusiv PrEP), servicii medicale/ sociale
- Acces la tratament ARV continuu, cu obținere de medicație pe perioade mai îndelungate (3 luni)
- Combaterea discriminării din sănătate- formare personal, Registru de Raportare
- Management multidisciplinar al îngrijirii HIV, coordonat la nivel național
- Prevenirea, diagnosticul și tratamentul comorbidităților (inclusiv pentru sănătate mintală)
- Furnizare dispozitive injectare sterile pentru consumatorii de droguri injectabile
- Lansarea în uz la nivel național a Ghidului privind tratamentul HIV / SIDA (EACS)
Priorități
Recomandările au fost realizate de HIV Outcomes România- o coaliție multi-stakeholder pentru îmbunătățirea calității vieții în relația cu sănătatea pentru persoanele care trăiesc cu HIV.
Prioritate 1 – Educație, Conștientizare și Prevenție
- Promovarea educației sexuale comprehensive în comunități pentru prevenirea transmiterii HIV. Recomandările propun infomarea adecvată a tuturor cetățenilor pentru suținerea adoptării unor comportamente sexuale sănătoase și pentru prevenția infectării cu HIV.
- Stabilirea unor puncte de testare accesibile (mobile și fixe) în întreaga țară, cu ghiduri clare pentru consilierea pre- și post-testare. Facilitarea accesului tuturor persoanelor la testare conduce la reducerea numărului de cazuri nedepistate și promovează diagnosticarea precoce a infecției cu HIV.
- Campanii de conștientizare publică sunt recomandate a fi lansate pentru a încuraja testarea periodică și pentru a diminua stigmatul asociat infecției cu HIV.
Prioritate 2- Îngrijire medicală, suport psihosocial și incluziune socială
- Asigurarea accesului permanent, neîntrerupt și pe termen lung la medicația ARV pentru toate persoanele cu HIV. Autoritățile trebuie să dezvolte ghiduri clare pentru prescrierea medicației și monitorizare, în colaborare cu medicii și experții din domeniul HIV și al sănătății în general. Această prioritate urmărește îmbunătățirea Calității Vieții în Relația cu Sănătatea (CViRS), reducând posibilitatea de transmitere a virusului, prin garantarea accesului tuturor persoanelor cu HIV la tratamentul adecvat, prin garantarea obținerii necesarului de medicație pentru perioade de minim 3 luni.
- Crearea unui cadru pentru dezvoltarea de centre specializate (pe lângă CR) de îngrijire multidisciplinară și consiliere pentru persoanele cu HIV/SIDA. Acestea se recomandă să ofere persoanei cu HIV servicii medicale comprehensive (inclusiv cu acompanierea pacientului), sprijin emoțional, consiliere psihologică și informații despre gestionarea HIV.
- Dezvoltarea unui mediu de susținere și îngrijire comprehensivă pentru persoanele infectate, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții acestora (în relația cu sănătatea, dar și în general) și la reducerea impactului psihosocial al HIV.
Prioritate 3 – Protecția Drepturilor, Confidențialitate și Legislație
- Pentru a proteja confidențialitatea și datele personale ale persoanelor cu HIV, trebuie dezvoltate politici și regulamente care să asigure tratamentul sensibil al informațiilor medicale. Prin intermediul acestor politici, se va reduce stigmatul asociat cu dezvăluirea statusului HIV, fiind astfel posibil accesul la îngrijire fără teama de discriminare.
- politică publică importantă necesară este legată de crearea unui cadru legal și instituțional solid pentru protecția drepturilor persoanelor cu HIV. Aceasta se recomandă a include măsuri pentru prevenirea discriminării în diverse domenii, precum cel al ocupării forței de muncă și al serviciilor medicale. Prin această politică, se asigură protejarea drepturilor acestor persoane precum și acces la tratament și servicii, fără a fi supuse discriminării.
Prioritate 4- Cercetare, Inovație și Inițiative Guvernamentale
Pentru a dezvolta programe eficiente de prevenție a transmiterii verticale a HIV, trebuie sporită colaborarea intersectorială dintre: sistemul medical și organizațiile non-guvernamentale și comunități.
Obiectivele parteneriatului:
- dezvoltarea și implementarea de programe de testare și consiliere pentru femei însărcinate
- promovarea accesului imediat la terapie ARV în cazul confirmării statusului pozitiv al mamei
- obținerea reducerii transmiterii verticale a HIV, garantându-se o bună sănătate a mamelor și a nou-născuților.
În ceea ce privește cercetarea și inovația în tratamentul HIV, este necesară alocarea de resurse pentru sprijinirea cercetării și dezvoltării/accesării de noi abordări și terapii. Aceasta ar trebui să includă finanțarea proiectelor de cercetare care vizează îmbunătățirea eficacității tratamentului ARV, dezvoltare/ acces la vaccinuri sau alte terapii inovatoare
Prin intermediul acestei recomandări de politică publică se va asigura promovarea îmbunătățirii continue a accesului la tratamentul centrat pe nevoile pacientului cu HIV și un efect de îmbunătățire a calității vieții acestuia.
Întregul document de recomandări poate fi consultat AICI.