Raportul European pe sănătate deschide noi orizonturi, ajutând atât la definirea bunăstării, un obiectiv al noii politicii europene pe sănătate, Sănătatea 2020, cât și la atingerea ei.
Raportul european pe sănătate 2012 se concentrează pe sprijinirea și furnizarea evidenţelor necesare atingerii obiectivelor strategice și a priorităților programului Sănătatea 2020, noul cadru politic european care sprijină acțiunile privind sănătatea și bunăstarea, în cadrul guvernului și a întregii societăţi, cadru aprobat în 2012 de către statele membre ale Uniunii Europene.
Noua politică europeană este începutul unei noi lupte unite pentru salvarea, nu doar vieţii cetățenilor din Europa de astăzi, dar și a vieţii generațiilor viitoare. Ea vizează principalele provocări în sănătate, în 53 de țări din regiune, reprezentate de creșterea inegalităților în domeniul sănătății în interiorul și între țări, scăderea cheltuielilor serviciilor publice ca urmare a crizei financiare, povara tot mai mare a sănătăţii, dată de bolile netransmisibile, cum ar fi obezitatea, cancerul și bolile de inima. Implementarea sa va contribui la mobilizarea factorilor de decizie de peste tot, din interiorul și dincolo de limitele sectorului de sănătate. Dat fiind faptul că atât de mulți factori afectează sănătatea și că starea de sănătate afectează atât de multe domenii ale vieții umane, progresul asupra sănătății publice poate veni doar de la nivelul întregii societăți și datorită eforturilor guvernelor de pretutindeni. Acesta este motivul pentru care toată lumea trebuie să joace un rol în punerea în aplicare a programului Sănătatea 2020, de la prim-miniștri la organizațiile societății civile, până la cetăţeni. Acesta este și motivul pentru care acest lucru necesită o atenție sporită și o înțelegere a sănătății și bunăstării, în plus față de reducerea morbidității și a mortalității și îmbunătățirea performanței sistemelor de sănătate prin mijloace cum ar fi atingerea acoperirii universale.
Momentul apariţiei acestui raport oferă o ocazie excelentă de da factorilor de decizie și profesioniștilor din domeniul sănătății publice, dovezi epidemiologice de bază care susțin programul Sănătatea 2020 și subliniază instrumentele și metodele de măsurare ale progresului. Raportul oferă, de asemenea, o perspectiva asupra unui aspect pivot al programului Sănătate 2020: bunăstarea ca un marker de progres în domeniul sănătății în regiune. Bunăstarea se află în centrul definiției sănătăţii emisă de OMS: „sănătatea nu înseamnă doar absența bolii sau a infirmității”, ci „o stare de completă bunăstare fizică, mentală și bunăstare socială”.
Acest raport prezintă profilul epidemiologic actual a 53 de state membre și abordarea convenită privind monitorizarea progreselor în atingerea obiectivelor programului Sănătatea 2020. Raportul identifică şi provocările importante apărute în procesul de măsurare a progresului programului Sănătatea 2020.
Acest raport este scris pentru factorii de decizie din țările europene și pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii publice interesaţi în punerea în aplicare a noii politici. Ar trebui să intereseze, de asemenea, instituțiile academice, organizațiile nonguvernamentale și alte grupuri doritoare de a contribui la realizarea programului Sănătatea 2020, consolidând solidaritatea în Europa și reducerea inegalităților în interiorul ţărilor și între țările din regiunea europeană.