Politici de Sanatate

Raport: România, codașă la accesul la servicii medicale

28 ianuarie
15:46 2015
Raport: România, codașă la accesul la servicii medicale

Sistemul sanitar românesc acoperă prea puțin din nevoile pacienților. Țara noastră ocupă locul 26 din peste 30 de țări europene la acoperirea nevoilor de îngrijire medicală, conform celui mai recent raport al Comisiei Europene și al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), “Health at a Glance: Europe 2014”. Documentul arată că mai mult de 15% dintre pacienţii români intervievaţi au răspuns că nu au avut acces la îngrijirea medicală corespunzătoare, în condiţiile în care la nivel european mai puţin de 10% dintre pacienţi au susţinut acelaşi lucru.

În aceeași situația cu țara noastră se află Letonia, Bulgaria și Polonia. La polul opus, în topul clasamentului European se află țări ca Austria, Olanda și Slovenia, unde mai puțin de 5% din pacienții intervievați s-au arătat nemulțumiți de accesul la servicii medicale.

,,Datele incluse în raportul Comisiei Europene subliniază realitatea cu care pacienţii români se confruntă în fiecare zi, diferenţa foarte mare între nevoile lor de îngrijire medicală şi bugetul alocat de autorităţi. Numai în ceea ce priveşte accesul la tratament ajungem la o diferenţă de 1,25 miliarde lei, care se traduce printr-un număr mare de pacienţi care nu sunt trataţi conform standardelor europene actuale. Sistemul de sănătate românesc are nevoie de o finanţare corectă, care să pornească de la realitatea din spitale şi de la nevoile pacienţilor”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

În prezent, România alocă Sănătății 4% din PIB, o sumă mult prea mică față de media europeană, explica Dan Zaharescu: ,,este un buget cu 0,2 puncte procentuale mai mic decât cel alocat în anul 2014 şi cu 2,5 puncte procentuale mai mic decât media europeană. Este un decalaj considerabil şi greu de echilibrat în condiţiile în care nevoile de tratament ale românilor au crescut cu 20% în ultimii trei ani şi sunt în continuă creştere, în timp ce bugetul alocat sănătăţii, ca procent din PIB, este în scădere. Sistemul de sănătate românesc are nevoie de o finanţare de cel puţin 6% din PIB pentru ca pacienţii români să poată avea acces la servicii medicale în condiţii similare cu cele ale celorlalţi pacienţi europeni”.

Clasamentul Comisiei Europene s-a bazat pe analiza următorilor parametric: costurile mari, perioadele foarte lungi de aşteptare, distanţa mare până la prima unitate care poate oferi îngrijiri medicale, dar și nivelul coplăţii sau al serviciilor acoperite de asigurarea de sănătate.

Sursa: ARPIM

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: