Cancerul cauzează unul din patru decese premature în țările OCDE. Acesta afectează calitatea vieții, capacitatea de muncă și veniturile oamenilor. Cancerul crește cheltuielile de sănătate și dăunează economiei prin reducerea participării forței de muncă și a productivității. Costurile economice și sociale ale cancerului vor crește pe măsură ce populația îmbătrânește și costurile tratamentului cancerului cresc. Acestea sunt câteva din concluziile celui mai recent raport al OCDE privind impactul cancerului asupra sănătății, economiei și societății.
Documentul demonstrează argumentele economice și societale solide în favoarea investițiilor în politicile privind cancerul. Modelarea prin microsimulare pentru 51 de țări (inclusiv țările OCDE, Uniunea Europeană și G20) arată că o acțiune mai fermă împotriva cancerului ar aduce beneficii ample. Dacă toate țările ar acționa la fel de bine ca cea mai performantă țară în ceea ce privește îngrijirea cancerului, un sfert din decesele premature cauzate de cancer ar fi prevenite. Abordarea principalilor factori de risc de cancer – inclusiv tutunul, consumul nociv de alcool, alimentația nesănătoasă, poluarea aerului, excesul de greutate și inactivitatea fizică – ar reduce ratele de cancer și cheltuielile cu sănătatea, crescând în același timp productivitatea forței de muncă. Printre beneficiile secundare ale acestor politici se numără îmbunătățirea siguranței rutiere și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Vaccinarea împotriva papilomavirusului uman va proteja generațiile viitoare de cancerul de col uterin.
Costurile legate de cancer sunt pe cale să crească
Costurile legate de cancer se așteaptă să crească în viitor, din trei motive principale. În primul rând, numai îmbătrânirea populației va duce la o creștere a cheltuielilor de sănătate pentru cancer, cu toate celelalte condiții egale. Presupunând că ratele de incidență și de supraviețuire a cancerului pe grupe de vârstă rămân neschimbate, cheltuielile de sănătate pe cap de locuitor pentru cancer vor crește cu 67% între 2023 și 2050, în medie, în întreaga OCDE. În al doilea rând, eforturile de îmbunătățire a rezultatelor cancerului în toate țările ar duce la creșterea cheltuielilor pentru cancer, deoarece oamenii supraviețuiesc mai mult timp, necesită tratament mai mult timp și pot face cancer din nou. Creșterea ratelor de supraviețuire la nivelul celei mai performante țări va salva multe vieți, dar va adăuga încă 15% în costurile de tratament în aceeași perioadă. În al treilea rând, costurile de tratament mai mari generate de noile medicamente și tehnologii, precum și costurile suplimentare asociate cu furnizarea de îngrijiri de urmărire pentru un număr tot mai mare de supraviețuitori ai cancerului, vor crește și mai mult costul total.
Un diagnostic și un management mai bun ar îmbunătăți speranța de viață și calitatea vieții persoanelor cu cancer
Pentru a oferi pacienților cele mai bune șanse de supraviețuire, indiferent de locul în care trăiesc, țările ar trebui să îmbunătățească depistarea cancerului, diagnosticarea precoce și accesul la un tratament eficient. Screeningul este esențial în lupta împotriva anumitor tipuri de cancer, însă persistă disparități semnificative în ceea ce privește ratele de screening atât între țări, cât și în interiorul acestora. Pentru a stimula participarea, țările ar trebui să sporească gradul de conștientizare și să optimizeze concepția invitațiilor la screening și furnizarea acestora. Întârzierile în obținerea accesului la îngrijire pot fi abordate prin sensibilizarea pacienților cu privire la semnele timpurii ale cancerului, reducerea întârzierilor în diagnosticare prin informarea personalului medical și îmbunătățirea proceselor de trimitere de la asistența medicală primară la asistența medicală specializată în oncologie pentru a reduce la minimum întârzierile în tratament. În cele din urmă, factorii de decizie politică pot îmbunătăți accesul la îngrijiri eficiente la un cost accesibil prin promovarea utilizării medicamentelor generice și biosimilare, prin punerea în aplicare a evaluărilor colaborative ale tehnologiilor medicale la nivel multinațional, prin îmbunătățirea utilizării tratamentelor țintite și prin înființarea de centre cuprinzătoare pentru cancer.
O acțiune politică mai riguroasă pentru a atinge obiective politice mai ambițioase poate reduce costul cancerului și povara socială a acestuia
Având în vedere că aproximativ 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite prin adoptarea unor stiluri de viață mai sănătoase, intensificarea acțiunilor de combatere a consumului de tutun și alcool, a dietelor nesănătoase, a lipsei de activitate fizică și a poluării aerului ar reduce semnificativ povara tot mai mare a cancerului.
Obiectivele politice internaționale privind factorii de risc de cancer, cum ar fi cele din Planul de acțiune global al OMS privind afecțiunile netransmisibile, oferă indicii pe care factorii de decizie politică le pot urma. Analiza din prezentul raport arată că atingerea obiectivelor de politică pentru șase factori-cheie de risc de cancer ar putea preveni împreună aproximativ 8% din totalul cazurilor de cancer, 12% din decesele premature cauzate de cancer și ar putea reduce cu 9% povara cancerului asupra cheltuielilor de sănătate, între 2023 și 2050.
Tutunul rămâne cel mai important domeniu de politică pentru prevenirea cancerului în OCDE, reprezentând 40-60% din impactul total al acțiunilor privind factorii de risc. În cazul în care obiectivele politice internaționale privind tutunul ar fi atinse, 56 000 de decese premature ar fi prevenite anual în țările OCDE – un deces la fiecare zece minute – și 13,3 miliarde de euro PPP ar fi economisite în cheltuielile de sănătate pentru cancer. Este esențial ca factorii de decizie politică să completeze politicile de control al tutunului cu strategii care vizează un set mai larg de factori de risc, inclusiv consumul nociv de alcool, alimentația, poluarea aerului, excesul de greutate și inactivitatea fizică.
O acțiune mai fermă privind factorii de risc are și alte beneficii societale. De exemplu, atingerea obiectivului de politică privind consumul nociv de alcool ar îmbunătăți, de asemenea, siguranța, prevenind aproximativ 10% din decesele premature cauzate de violența interpersonală și accidentele rutiere, un total de 15 000 de decese premature pe an în întreaga OCDE. O alimentație mai sănătoasă ar reduce, de asemenea, emisiile de gaze cu efect de seră cu 304 Mt pe an – echivalentul retragerii de pe șosele a tuturor mașinilor din Germania și Spania.