Politici de Sanatate

Punctul de Contact Național (PCN) – asistență pentru Programul Orizont 2020

16 august
16:06 2019
Punctul de Contact Național (PCN) – asistență pentru Programul Orizont 2020

SC1 („Sănătate, schimbări demografice și bunăstare”) este una din cele șapte provocări prioritare (societale) identificate de UE în cadrul Programului Orizont 2020, programul-cadru pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene. În cazul acestor provocări, investițiile specifice în cercetare și inovare pot avea un impact real în beneficiul cetățenilor.

Provocarea Societală SC1 intenționează să abordeze provocările cheie de sănătate europene și globale ( o populație îmbătrânită, o povară crescută a bolilor clinice, sisteme de sănătate și de îngrijire nesustenabile și inegale) prin intermediul unei cercetări multidisciplinare aplicate. Obiective generale ale SC1 sunt:

–        promovarea eficientă a sănătății, sprijinită de o bază solidă de date certe pentru prevenţia şi ameliorarea bolii și un raport optim eficiență/cost,

–        înțelegerea factorilor determinanți ai sănătății şi dezvoltarea unor instrumente eficiente de prevenire, depistare şi supraveghere a bolilor,

–        schimbul eficient de date şi transferul de cunoştinţe către practica clinică a rezultatelor cercetării, în special prin efectuarea de trialuri clinice.

În cadrul SC1, se află Punctele Naționale de Contact de sănătate (SC1 NCP) –  persoane desemnate de autoritățile naționale din statele membre și țările asociate pentru a oferi asistență potențialilor candidați Orizont 2020 din țările lor.

În România, persoanele desemnate sunt: Irina Verniceau, Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”, București, e-mail aniri.irina@yahoo.com; Ioana Ispas – Consilier pentru afaceri europene, Direcția Relații Internaționale, Autoritatea Natională pentru Cercetare Științifică și Inovare, Ministerul Educației Naționale, e-mail ioana.ispas@ancs.ro, http://www.research.edu.ro și dr. Irina Magdalena Dumitru, Facultatea de Medicină, Universitatea Ovidius din Constanţa, e-mail dumitrui@hotmail.com.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: