Politici de Sanatate

Psoriazisul, un maraton în viața pacienților

05 octombrie
15:47 2020
Psoriazisul, un maraton în viața pacienților

Psoriazisul este a 5-a importantă boală cronică netransmisibilă și, deși în prezent nu poate fi vindecată, terapiile moderne permit managementul bolii. Însă, în afară de provocările medicale, bolnavii se confruntă și cu stigma socială, și cu afectarea vieții profesionale și sociale. De aceea, atrag atenția medicii, este foarte important ca bolnavul de psoriazis să respecte tratamentul și indicațiile medicului specialist. De asemenea, potrivit conf. dr. Magda Constantin, medic primar dermato-venerologie, Spitalul Clinic Colentina, București, foarte importantă este educația pacienților, dar și a persoanelor sănătoase, astfel încât pacienții cu psoriazis să poată avea o viață normală și să poată fi integrați social și profesional. Statisticile oficiale arată că 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o „rușine socială”, 60% dintre pacienți suferă de episoade depresive, 1 din 3 bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment, 50% dintre pacienți relatează o calitate a vieții scăzută din cauza discriminării la locul de muncă, iar 62% dintre pacienți se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii. 

Interviu cu conf. dr. Magda Constantin, medic primar dermato-venerologie, Spitalul Clinic Colentina, București

Apariția psoriazisului la vârste tinere poate pune probleme importante persoanelor afectate. Cât de important este un diagnostic precoce al acestei boli?

Psoriazisul este o afecțiune cronică, inflamatorie, mediată imun, cu o mare susceptibilitate genetică, care poate să apară la orice vârstă. Există două vârfuri de incidență a acestei boli, apariția înainte de 40 de ani fiind frecvent corelată cu o mai mare severitate. În România, prevalența psoriazisului vulgar, forma preponderentă de psoriazis, este destul de importantă, fiind de 4,9%, puțin peste media europeană. În mod cert, un diagnostic precoce este nu numai necesar – evaluarea formei clinice, determinarea severității, identificarea comorbidităților – dar poate fi și extrem de util în pregătirea unui plan terapeutic adecvat și eficient pe termen lung. Psoriazisul nu mai este de mult considerat doar o afecțiune cutanată, ci are toate valențele unei boli multisistemice. În consecință, cu cât pacientul află mai rapid care este suferința sa, cu atât mai devreme poate beneficia de un tratament corespunzător, de o mai bună depistare și rezolvare a comorbidităților și bolilor asociate care, din păcate, însoțesc această afecțiune.

Terapii biologice și complianța la tratament

Au pacienții români acces la cele mai noi terapii pentru tratamentul psoriazisului?

Din fericire, de mai bine de 12 ani, pacienții cu psoriazis moderat și sever din România beneficiază, în mod gratuit, în cadrul Programului național pentru tratamentul pacienților cu psoriazis vulgar de severitate medie și gravă, de terapiile biologice existente în acest moment în lume. Mai mult, există premise certe ale introducerii, și în țara noastră, a celor mai noi și inovative molecule, medicamente aflate, de puțin timp chiar, în arsenalul medicilor dermatologi din state foarte dezvoltate, precum Germania, de pildă. Aceste terapii extrem de complexe, obținute prin tehnologii avansate de recombinare genetică, au ținte imunologice tot mai precise și rezultate cu adevărat excepționale.

Psoriazisul poate avea o evoluție imprevizibilă. Cât de importantă este respectarea tratamentului?

Într-adevăr, este cunoscut faptul că psoriazisul are o evoluție ondulantă, cu remisiuni și frecvente recăderi, evoluție imprevizibilă, dacă doriți, dar ritmată de prezența unor factori trigger cunoscuți (stresul de orice fel, factori climatici, infecțioși, medicamentoși), pe fondul unei predispoziții genetice.

În aceste condiții, respectarea unui tratament eficient, recomandat în mod responsabil și competent de către medicul specialist dermatolog, rămâne singura soluție. Consider că o aderență crescută și reală a pacientului la terapie, bazată pe o relație corectă, de încredere și cooperare cu medicul său curant, reprezintă cheia succesului.

Reintegrare socială și profesională

Psoriazisul afectează puternic viața profesională și socială a persoanelor bolnave. Ce înseamnă un management bun al bolii, din punctul de vedere al reintegrării în aceste domenii?

Spun deseori că psoriazisul este un maraton și nu un sprint în viața pacientului nostru. Le spunem celor suferinzi de această boală că psoriazisul nu se vindecă, dar se tratează, în ultimii ani, cu succes. Profesional, sunt foarte bucuroasă că pot recomanda astăzi terapii de top destinate formelor moderate și severe de psoriazis, agenți biologici înalt eficienți, cu o menținere a efectului benefic pe termen lung, în condițiile unui profil de siguranță ridicat. Pentru acești pacienți, promisiunea unei vieți normale, ca a semenilor lor, devine, tot mai mult în ultimii ani, o certitudine.

Cum poate fi combătută stigma care însoțește boala psoriazică?

Pacienții cu psoriazis, dincolo de suferința fizică, ușor de obiectivat, poartă zilnic o povară care îi afectează semnificativ din punct de vedere afectiv, psihosocial și chiar profesional. Uneori, lipsa unei educații medicale, ignoranța sau nepăsarea celorlalți îi poate costa scump, prețul emoțional fiind greu de cuantificat. Societatea Română de Dermatologie, forul național profesional al medicilor dermatologi din țara noastră, din conducerea căreia fac parte, organizează anual ample campanii de informare, educare, conștientizare a acestei boli în rândul pacienților și, mai ales, al populației generale. Prin aceste campanii medicale și sociale, ne propunem să creștem gradul de sensibilizare a opiniei publice cu privire la lipsa de contagiozitate a acestei boli, ne dorim să creștem empatia față de pacienții cu psoriazis, care au dreptul, ca și noi, la o viață decentă, nemarginalizați, nestigmatizați și integrați pe deplin social și profesional.

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: