Politici de Sanatate

Psoriazisul, prioritate pe agenda strategică a politicilor de sănătate

27 noiembrie
13:42 2020
Psoriazisul, prioritate pe agenda  strategică a politicilor de sănătate

Impactul socio-economic extrem de important și consecințele pentru bunăstarea societății subliniază necesitatea de a stabili ca prioritate psoriazisul pe agenda strategică a politicilor de sănătate, a atras atenția conf. dr. Diana Păun, consilier prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, într-un mesaj de susținere a persoanelor care suferă de această afecțiune. 

Psoriazisul este o boală cronică, sistemică, având comorbidități multiple și implicații severe la nivel psihosocial, profesional și economic. Prevalența afecțiunii în România se menține la aproximativ 5%, peste media europeană, estimată la 3%. În plus față de numărul mare de persoane bolnave, psoriazisul are numeroase consecințe la nivel psihic, afectând atât bunăstarea individului, cât și a societății, în general, cu un impact socio-economic extrem de important, ceea ce subliniază necesitatea de a-l stabili ca prioritate pe agenda strategică a politicilor de sănătate.

„Mesajul campaniei dedicate Zilei Mondiale a Psoriazisului din acest an, privind rolul informării corecte la nivel de pacient, profesionist, și societate este extrem de important. Diagnosticat la timp și corect gestionat, psoriazisul poate fi controlat și tratat. Informarea, educarea și conștientizarea sunt, astfel, esențiale pentru prevenirea și depistarea promptă a bolii, ajutând pacienții, dar și aparținătorii lor să înțeleagă importanța accesului timpuriu la diagnostic și la îngrijire de specialitate. Mai mult, o informare corectă în ceea ce privește psoriazisul poate schimba percepțiile publicului, reducând, astfel, stigmatizarea socială și profesională a pacientului. Cred că doar prin colaborare intersectorială și asumare comună a unui angajament solid putem susține punerea în aplicare a acestor priorități și putem sprijini pacienții cu psoriazis. Dezbaterile în care să fie implicați toți factorii de decizie din domeniu reprezintă o oportunitate extraordinară de informare și conștientizare, dar și pentru dialog și identificare a direcțiilor strategice pragmatice, care trebuie asumate pentru un management adecvat al acestei afecțiuni”, a declarat conf. dr. Diana Păun.

Conform programului prezidențial, România are nevoie de punerea în aplicare cât mai rapidă a unei strategii naționale de sănătate, care să privească investiția în sănătate ca pe o investiție în viitor, în vigoarea, energia și, implicit, prosperitatea națiunii. De aceea, Departamentul Sănătate Publică își propune crearea unui amplu proiect național de educație în scopul prevenției, care să aducă la un loc reprezentanții autorităților cu responsabilități conexe din domeniile sănătății, muncii și protecției sociale, alimentației, educației, ai organizațiilor nonguvernamentale specifice și ai asociațiilor profesionale ale personalului medical.

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: