Interviu cu dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatolog, secretar general al Societății Române de Dermatologie și președinte al Comisiei de dermatovenerologie din cadrul Ministerului Sănătății
Pentru femeia cu psoriazis aflată la vârsta fertilă sau care a rămas însărcinată, există soluții terapeutice, însă acestea trebuie luate în deplină cunoștință de cauză, cu argumente pro și contra unei anumite terapii, de către o echipă formată din dermatolog, ginecolog și pacientă, atrage atenția dr. Alin Nicolescu.
Câte femei sunt afectate de psoriazis?
Nu există o statistică foarte clară privind numărul femeilor din România afectate de psoriazis. Se lucrează la un proiect al Societății Române de Dermatologie despre prevalența bolii psoriazice în România și atunci am putea spune, cu marjă de eroare, așa cum se întâmplă peste tot, numărul real de pacienți cu psoriazis în România.
Psoriazisul este extrem de problematic când apare la persoanele tinere. De ce?
Această boală are două dimensiuni: una medicală și una socială, pe care o putem interpreta din punct de vedere cosmetic, al vieții de familie, al vieții sexuale, și din multe alte puncte de vedere. O problemă o reprezintă, într-adevăr, persoanele tinere, care au predispoziție genetică pentru psoriazis, din cauza agitației și a stresului permanent pentru a avea o carieră, o familie. Acești tineri vor avea un risc foarte mare, stresul fiind un factor de risc pentru declanșarea psoriazisului. În al doilea rând, persoanele tinere sunt mai preocupate de aspectul estetic, iar în cazul doamnelor există și situația în care vor să aibă un copil. De cele mai multe ori, în sarcină, psoriazisul se ameliorează, dar există și cazuri paradoxale în care acesta se accentuează. Problema care se pune este că noi trebuie să avem o variantă de tratament: boala trebuie tratată în orice situație. Orice pacient trebuie tratat, și cel care are comorbidități sau boli asociate, și pacienta care are o sarcină. Iar în cazul persoanelor aflate în perioada fertilă, ar trebui să ne gândim foarte atent ce alegem ca tratament inițial, pentru că nu poți spune cu certitudine „fac tratament până în mai, pentru că din iunie sunt gravidă”. Deci o femeie s-ar putea să afle că a rămas gravidă în timp ce era sub tratament. Și atunci este de preferat să se afle sub o terapie care ar avea cele mai mici riscuri, referindu-ne aici, în principal, la riscul de a pierde o sarcină sau de a avea un efect teratogen.
Care sunt alternativele de tratament pentru femeile aflate la vârste fertile?
Când vorbim de un psoriazis în formă ușoară este simplu, pentru că avem terapii topice, la care, chiar dacă există absorbție sistemică, aceasta nu este foarte mare. Vorbind însă despre un psoriazis în formă moderat-severă, automat, avem nevoie de tratamente convenționale sistemice sau de terapie biologică, în funcție de ceea ce se pretează. Aici avem câteva probleme, deoarece dintre terapiile convenționale sistemice, cea mai frecvent utilizată este metrotrexatul, însă aceasta are un mare efect secundar – induce avortul. În cazul utilizării acestei terapii, ar fi recomandat permanent un test de sarcină.
Ar mai fi indicată terapia sistemică cu retinoizi aromatici, însă aceștia au un efect demonstrat teratogen, deci iarăși este o problemă. De asemenea, există fototerapia (terapia cu ultraviolet), unde lucrurile sunt oarecum nuanțate.
Referitor la terapiile biologice, aici sunt discuții destul de multe. Potrivit FDA și EMA, ele sunt medicamente din clasele B – adică, nu sunt dovezi care să arate că ar fi probleme, dar nici indicație precisă pentru utilizare în sarcină nu există. Însă, la toate întâlnirile științifice la care am participat, s-a discutat despre faptul că totul trebuie particularizat, totul trebuie discutat într-o echipă împreună cu medicul ginecolog care urmărește sarcina, împreună cu pacienta. Ce facem cu această pacientă: poate vrea să țină neapărat această sarcină, poate este ultima ei șansă de a mai avea un copil, și atunci nu poți să îți asumi riscul și să-i spui să facă întrerupere de sarcină sau altă măsură drastică, pentru un medicament despre care nu s-a demonstrat că ar provoca probleme majore. În urma unor analize făcute pe baza declarațiilor persoanelor gravide, s-a ajuns la concluzia că anumite terapii biologice nu ar fi contraindicate în sarcină.
Au pacientele din România acces la toate terapiile disponibile la nivel internațional?
Aproape la toate – există foarte multe terapii, inclusiv biologice, care sunt gratuite. Și, ceea ce este foarte important, orice medic dermatolog are dreptul de a prescrie aceste terapii – nu există limitare pe anumite centre medicale sau alte criterii. Practic, pacientul se poate adresa oricărui medic dermatolog, ceea ce, din punct de vedere logistic, face foarte ușor circuitul, și i se poate prescrie medicația respectivă. Întotdeauna, trebuie să alegem tratamentul predictiv și personalizat. Trebuie discutat pentru fiecare pacient. Noi informăm pacienta ce este psoriazisul, ce este terapia, facem recomandări, dar mai departe este decizia pacientei cu psoriazis (mă refer în situația persoanei gravide). În cazuistica noastră, există paciente care au continuat terapia și nu au avut niciun fel de problemă, la fel cum am văzut și din prezentările colegilor de pe Reumatologie, deoarece o parte din biologice sunt aceleași. Însă, este adevărat, am avut și paciente care au întrerupt terapia și au mers foarte bine cu sarcina și cu evoluție favorabilă a psoriazisului.
Psoriazisul este asociat cu o stigmă, mai ales din considerente estetice. Cum poate fi ajutată o astfel de persoană să treacă peste aceste aspecte?
În fiecare an, Societatea Română de Dermatologie are numeroase campanii dedicate acestei boli, care este considerată de către Organizația Mondială a Sănătății a cincea boală cronică gravă, mai ales de Ziua Mondială a Psoriazisului, dar nu numai. În fiecare an, transmitem populației sănătoase mesaje de genul „Psoriazisul nu este contagios”, „Nu te feri de persoana cu psoriazis”, „Nu discrimina persoana cu psoriazis” etc. Iar pentru cei care au psoriazis, atragem atenția că trebuie să meargă la doctor, deoarece au acces gratuit la cele mai noi terapii, iar boala poate fi ținută sub control. Problema pe care am auzit-o întotdeauna de la ei a fost legată de faptul că trebuiau să facă tratament toată viața și nu înțelegeau de ce, deoarece considerau că psoriazisul este doar o boală de piele. Însă psoriazisul depășește cu mult aceste granițe prin toate circuitele inflamatorii pe care le generează. Placa de psoriazis agravează o multitudine de boli, se asociază cu boli rare, comorbidități. Un pacient cu psoriazis netratat are o gravitate de trei-patru ori mai mare a bolii cardiovasculare, riscul de a suferi un accident vascular-cerebral sau un infarct miocardic este mult mai mare decât la cei fără psoriazis sau cu psoriazis corect tratat.
Legat de stigmă, pe site-ul SRD există două filmulețe în care o persoană publică a interpretat rolul unui pacient cu psoriazis într-un mall și reacțiile au fost dintre cele mai diverse: de la oameni care au înțeles boala, au acceptat să interacționeze și chiar au îmbrățișat-o, până la oameni ce refuzau să o atingă, să-i dea banii în mână, să ia restul de la ea… Am constatat că sunt anumite zone, dacă le putem spune așa, în care pacientul cu psoriazis este oarecum marginalizat: zona de make-up, săli de fitness, piscine etc. Sunt zone frecventate de persoane de toate vârstele.
Foarte multe persoane, mai ales în mediul rural, au acces doar la medicul de familie. Merg ei la dermatolog la oraș doar pentru o bubă, așa cum mulți consideră psoriazisul? Sunt medicii de familie pregătiți să facă față unui pacient cu psoriazis?
Sunt și nu sunt. Pe de o parte, au tendința să ia totul ca pe psoriazis, pe de altă parte consideră psoriazisul doar o boală de piele, nu înțeleg dimensiunea completă a bolii și cât de mult afectează calitatea vieții sau agravează alte afecțiuni. Prima oară îi tratează de hipertensiune, ulcer sau mai știu eu ce alte boli care sunt, uneori comorbidități. Aici mai avem de interacționat cu medicii de familie, în sensul de a înțelege repercusiunile unui psoriazis netratat. Acum câțiva ani, am făcut o platformă online despre psoriazis pentru medicii de familie, care primeau, accesând-o, puncte EMC, mergem la congresele lor ori de câte ori putem sau suntem invitați. Importantă este însă și percepția publicului, de aceea avem atât de multe acțiuni pe canalele media și în toate mediile.
de Valentina Grigore