
Rezultatele implementării programului de anestezie și terapie intensivă (ATI), lansat în urmă cu doi ani, nu au întârziat să apară. La sfârșitul anului trecut au fost finalizate cinci obiective prioritare în managementul marilor urgențe medicale, fapt care le-a permis medicilor specialiști să pună în aplicare tehnici de ultimă generație, să folosească materiale și dispozitive medicale la care nu aveau acces acum trei ani – totul, în beneficiul pacienților cu patologii grave, încadrați în categoria de urgențe majore.
Potrivit specialiștilor, introducerea acțiunilor prioritare și asigurarea tuturor condițiilor necesare pentru tratamentul și îngrijirea cazurilor grave au condus chiar la reducerea ratelor de mortalitate. Un exemplu în acest sens îl reprezintă programul de tratament al infarctului miocardic acut, care a condus la reducerea mortalității, de la 13%, cât era în 2009, la 8% în 2014. “Cum spunea un coleg, dr. Andrei Mureșan din Baia Mare, un spirit foarte tânăr, deși se apropie de vârsta pensionării, în acești doi ani de când a demarat programul de ATI, s-a dezvoltat profesional mai mult decât în toată cariera sa, pentru că a introdus și a folosit tot ceea ce știa că se poate, dar nu-și permitea în trecut”, a declarat prof. univ. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Programul de ATI este extrem de apreciat și peste hotarele României. Deja, câteva țări și-au manifestat interesul pentru a-l importa în sistemele lor. Cel puțin la acest capitol, am fi și noi un model de bune practici pentru alții. “Colegii din alte țări au văzut impactul pe care l-a avut acest program. Dacă acum doi-trei ani eram foarte dornici să primim aparatură de la țări vecine, ca Ungaria și Cehia, care schimbau des aparatura, dintr-odată am început să raportăm despre tehnici de vârf, pe care ei nu le-au pus în practică”, ne-a explicat prof. univ. dr. Dorel Săndesc, care, în iunie, a prezentat programul de ATI la un congres de specialitate din Praga, la rugămintea colegilor cehi.
Potrivit reputatului specialist român, cehii văd în programul nostru o posibilă soluție eficientă în managementul marilor urgențe: “L-au găsit interesant, logic și aplicabil și în sistemul lor de sănătate. De altfel, modul în care gestionăm îngrijirea pacienților costisitori este un subiect care preocupă sistemele de sănătate din întreaga lume. Toate sistemele de DRG din lume, care plătesc serviciile medicale prin casele de asigurări, întâmpină probleme în a reuși să acopere aceste cazuri, care sunt o categorie specială de pacienți, ce implică numeroase costuri impredictibile. Un astfel de caz te poate costa, la un moment dat, și 10.000 de euro”.
Recunoaștere internațională deosebită, pentru Școala românească de ATI
În ultimii ani, pregătirea și reușitele medicilor români de anestezie și terapie intensivă au atins un nivel de recunoștere internațională “fără precedent”, după cum spune însuși prof. Săndesc. Această recunoaștere profesională este reflectată și de funcțiile importante pe care le ocupă specialiștii români în diferitele societăți de profil din lume. Printre aceștia îi amintim pe prof. univ. dr. Daniela Filipescu, președintele executiv al Societății Europene de Anesteziologie (ESA), și prof. univ. dr. Dorel Săndesc, membru în boardul Societății Mondiale de ATI, reprezentând Europa.
Este un succes al profesioniștilor din medicina românească și un semnal trimis către autorități că trebuie să facem tot ce putem să sprijinim această valoare națională, care este apreciată peste hotare, și nu mă refer doar la medicii de ATI, ci și la cei din alte specialități. Testul la scară largă al valorii școlii românești de medicină este faptul că din cei aproximativ 16.000 de medici care au părăsit România de când am intrat în Uniunea Europeană, o majoritate covârșitoare s-a integrat foarte bine în sistemele de sănătate dezvoltate.
Prof. univ. dr. Dorel Săndesc