Politici de Sanatate

Programele privind tuberculoza (TB) vor fi revizuite

04 august
09:05 2022
Programele privind tuberculoza (TB) vor fi revizuite

Global TB Programme – Programul global al OMS privind tuberculoza, invită reprezentanții programelor naționale de combatere a TB, ai sectorului privat, ai partenerilor tehnici și ai societății civile angajate în domeniu să transmită concluziile lor cu privire la proiectul de elaborarea de recomandări  în vederea efectuării de revizuiri ale programelor privind tuberculoza până la 18 august 2022. Invitația a fost adresată cu prilejul unei dezbateri online organizată de Global TB Programme la care au luat parte peste 130 de participanți reprezentând state, societatea civilă, comunitățile afectate, parteneri și sectorul privat.

Proiectul de elaborare de recomandări se bazează pe experiența țărilor, precum și pe cele mai recente orientări și instrumente emise de OMS. Acesta va completa noul ghid privind elaborarea unui plan strategic național pentru TB, care va fi publicat în curând. „Feedback-ul și contribuțiile partenerilor și ale principalelor părți interesate la ghidul OMS vor fi esențiale pentru a se asigura că revizuirile programelor de combatere a tuberculozei devin și mai eficiente și valorifică pe deplin angajamentul sectoarelor din afara celui al sănătății în vederea eliminării tuberculozei”, a declarat dr. Tereza Kasaeva, director al Programului mondial de combatere a tuberculozei al OMS.

„Revizuirile de program oferă un impuls puternic și o oportunitate de promovare la nivel înalt pentru a scoate în evidență situația răspunsului la tuberculoză în țară și pentru a accelera progresul”.  Participanții la eveniment  au salutat orientările actualizate pentru revizuirile programelor. S-a recunoscut faptul că o revizuire a programului este o componentă majoră a ciclului programului TB: aceasta permite programului să identifice punctele forte și punctele slabe, să traseze calea de urmat și să își reevalueze strategia în contextul sectorului de sănătate și dincolo de acesta.

Revizuirile de program sunt un proces continuu și dinamic, care se bazează pe supravegherea periodică, pe activitățile de monitorizare și care necesită o planificare atentă. Revizuirile programelor constituie o oportunitate majoră pentru îmbunătățirea calității, evidențiind inovațiile și succesele locale. Oamenii ar trebui să se afle în centrul acestui proces, iar societatea civilă și comunitățile afectate sunt esențiale pentru a asigura acest lucru.

Proiectul de document este disponibil aici. Contribuțiile și feedback-ul pot fi comunicate aici.

 

Bogdan G.

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: