Politici de Sanatate

Prof. univ. dr. Traian Mihăescu: „Oamenii au un dar – sunt raționali!”

30 martie
13:32 2020
Prof. univ. dr. Traian Mihăescu: „Oamenii au un dar – sunt raționali!”

Interviu cu prof. univ. dr. Traian Mihăescu, medic specialist pneumolog, șeful Clinicii I de Pneumologie, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași

România se află în plină criză de sănătate globală generată de pandemia de COVID -19. Cum apreciați măsurile luate până acum (sâmbătă, 28 martie) de autorități?

În primul rând, situația se schimbă de la o zi la alta și asta face foarte relativă orice părere. M. Leavitt de la Departamentul de Sănătate al SUA spunea: „Tot ce spui înainte de pandemie e alarmist. Tot ce spui după e că a fost o abordare inadecvată.” Așa că sper ca atunci când va fi publicat acest interviu să menționați că autoritățile au avut o abordare inadecvată. Nu de alta, dar nu aș vrea să fiu alarmist.

Care sunt erorile constatate? Mă refer în special la monitorizarea răspândirii epidemiei în România și la capacitatea de testare?

Nu suntem îngeri, ci suntem oameni și de aceea greșim! De altfel, conceptul „To Err is Human” a fost promovat și de grupul nostru de la Iași (detalii pe www.ispro.ro). Însă oamenii au un dar: sunt raționali! O anumită raționalitate a fost prezentă în Capitală, dar a cam lipsit în unele orașe din provincie și asta poate scădea capacitatea de încredere în raționamentul centralizat.

Ca specialist în pneumologie, care ar fi recomandările dumneavoastră în lupta împotriva COVID -19?

Să păstrăm cu sfințenie principiile de prevenire și control a infecțiilor, care nu se rezumă numai la purtarea de echipament de protecție, ci sunt ceva mai complexe și pot fi studiate pe site-urile de specialitate gen www.openwho.org, www.cdc.gov sau www.ecdc.europa.eu.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: