Politici de Sanatate

Produsele de îngrijire a leziunilor cutanate cronice pot fi cost-eficiente

25 iulie
14:29 2013

Dr. Cornelia Scărlătescu

 

Revista Politici de Sănătate a organizat, în 18 iunie, Conferința Națională “MANAGEMENTUL LEZIUNILOR CUTANATE CRONICE. Actualități în prevenție și tratament”.

Conferința, unică pe această temă în România, a subliniat aspectele actuale, pluridisciplinare, ale acestei patologii, pe cât de dureroasă și de trenantă pentru pacienți, pe atât de costisitoare pentru bugetul de sănătate. Cele mai frecvente ulcere cronice cutanate sunt cele venoase, urmate de cele de cauză arterială și de ulcerele de presiune sau de decubit (escare).

Insuficiența venoasă cronică (la bolnavii cu varice cronice) este cauza ulcerațiilor cronice ale gambei în 70% din cazuri, în timp ce afecțiunile arterelor membrelor inferioare răspund de 5-10% din aceste cazuri. Diabetul contribuie cu 5-8% la instalarea unor ulcere cronice ale membrului inferior. Și vârsta are un rol important, 62% din cazuri apărând după 60 de ani. O cauză importantă a ulcerațiilor cronice este presiunea exercitată prelungit asupra unei suprafețe cutanate la persoanele care sunt imobilizate la pat, paralizate sau în scaun cu rotile. Această presiune prelungită determină așa-zisele escare sau ulcere de decubit sau de presiune.   În privința ulcerului venos, existent la 1% din populația generală, durata medie a unei ulcerații este de 9 luni, dar 20% dintre ulcerele venoase nu s-au vindecat nici în 2 ani. 66% dintre acești pacienți au episoade de ulcerații care durează mai mult de 5 ani, boala devenind stigmatizantă, afectându-le viața socială, familială și profesională.

Boala cronică venoasă, per global, consumă 1-3% din cheltuielile de sănătate din țările cu un sistem avansat de îngrijiri medicale.

Incidența escarelor de decubit în unitățile ATI este de aproximativ 10%, iar în unitățile de cronici această incidență este de 3,5−50%. Cei mai mulți pacienți cu escare sunt paralizați, vârstnici sau spitalizați de durată. La paraplegici incidența este de 21% , iar la tetraplegici (persoane la care paralizia afectează și membrele superioare, și pe cele inferioare), de 23%. Ulcerele cronice de decubit (de presiune, escare) reprezintă cauza de deces la 7−8% dintre paraplegici (persoane care au paralizate ambele membre inferioare).

La nivel global, dar și în România, diabetul zaharat de tip 2 constituie o cauză importantă a instalării ulcerelor cronice ale membrelor inferioare. Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă 85−95% din toate cazurile de diabet în țările în curs de dezvoltare și un procent chiar mai mare în țările dezvoltate. Din acești pacienți, 15% dezvoltă ulcerul piciorului diabetic. Acesta este cauza principală a amputațiilor extremităților inferioare în SUA și în Europa. Costurile pentru îngrijirea piciorului diabetic la o singură persoană variază în SUA între 5.000 și 28.000 de dolari anual, costurile totale atingând 5 miliarde de dolari.

Dr. Călin Alexandru, șeful Direcției de asistență medicală și politici publice din Ministerul Sănătății, a subliniat interesul factorilor care decid pentru identificarea unor noi surse de finanțare și scădere a costurilor îngrijirii bolnavilor cronici.

Ministerul Sănătății intenționează sprijinirea dezvoltării sistemului ambulatoriu și de îngrijiri la domiciliu, a dat asigurări dr. Călin Alexandru. Un concept care urmează a fi implementat de către minister, în colaborare cu Banca Mondială, este cel al asistenței comunitare prin înființarea de centre în care asistența medicală să fie integrată cu cea socială. În plus, un accent deosebit se va pune pe medicina paliativă, a subliniat reprezentantul ministerului.

Cost-eficiența tratamentelor

Evaluarea tehnologiilor medicale este un nou domeniu multidisciplinar din cadrul analizei politicilor de sănătate, care examinează aspectele medicale, economice, etice şi sociale ale diferitelor intervenţii şi tehnologii medicale, a evidențiat dr. Daniela Valceanu de la Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în domeniul sanitar. Evaluarea tehnologiilor medicale sprijină deciziile în domeniul sanitar, atât manageriale, cât şi clinice, reprezentând o legătură între cercetare şi decizii, cu scopul de a îmbunătăţi costul de oportunitate şi de a scădea costul crescut al unor decizii greşite.

Un exemplu edificator este cel britanic, NICE – Institutul Naţional pentru Excelenţă în Sănătate şi Îngrijiri din Marea Britanie elaborând standarde de calitate documentate prin cercetări susținute inclusiv în domeniul îngrijirii pacienților cu ulcere cutanate cronice. Aceste standarde de calitate sunt centrate pe abordarea individualizată a serviciilor – adaptată nevoilor şi circumstanţelor, pe respectul acordat pacienților, ținându-se cont de părerile şi de preferinţele acestora, de implicarea familiei şi a personalului de îngrijire în funcție de opțiunile pacienților, dar și pe încurajarea pacientului de a oferi feedback despre îngrijirile de sănătate.

Calitatea și siguranța îngrijirilor

În Occident există o cultură a calității și siguranței pacientului în spital, susține Dr. Mircea Olteanu, președintele Asociației Spitalelor. În România este nevoie de o schimbare de mentalitate, de o reorganizare a spitalelor, de elaborarea de ghiduri și de indicatori de performanță cuantificabili, care să măsoare calitatea și siguranța actului de îngrijire medicală, de includerea pacientului (pacient-expert) în echipa de tratament printr-o informare și cooptare a sa în autoîngrijire.

Terapii de succes – Catrix

Pentru că produsele medicale de nouă generație sunt importante și mult mai eficiente decât tratamentele tradiționale, clasice, simpozionul Catrix a fost susținut de dr. Victor Gabriel Clatici, medic primar dermatologie, Spitalul Universitar de Urgență Elias, și de dr. Toni Feodor, medic primar chirurg, Clinica de Chirurgie Sf. Nicolae. Tema simpozionului a fost “Ulcerul Venos − o abordare medicală”.

Catrix este eficient în scurtarea spectaculoasă a timpului de vindecare a acestor ulcere, găsindu-și indicația în ulcere de presiune (escare) datorate imobilizării la pat sau în scaun cu rotile, ulcere venoase, piciorul diabetic, arsuri, alte leziuni (plăgi postchirurgicale, postradioterapie). Experiențe relevante în tratamentul chirurgical al ulcerului venos, incluzând și produse de nouă generație cu colagen, au fost menționate și de dr. Toni Feodor, Clinica Sf. Nicolae.

 Cel mai bun tratament pentru ulcerele cronice, mai ales la grupele de risc − paralizați, imobilizați la pat, vârstnici − rămâne………

Pentru articolul integral vă invităm să citiți ediția tipărită din luna iulie a revistei Politici de sănătate!

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: