Politici de Sanatate

Procesul de compensare a moleculelor noi trebuie să devină mai riguros și mai predictibil

07 februarie
13:29 2015
Procesul de compensare a moleculelor noi trebuie să devină mai riguros și mai predictibil

ioana bianchi_1În 2014, lista medicamentelor compensate a fost actualizată de două ori, după o perioadă de stagnare de aproape șapte ani. Per total, au fost introduse pe listă 40 de noi molecule. Deși piața farmaceutică a înregistrat o ușoară revenire spre jumătatea anului trecut, 2014 nu a fost tocmai un an ușor pentru industria farmaceutică. Despre aspectele care au influențat negativ evoluția pieței farmaceutice în 2014, despre nevoia stimulării domeniului de cercetare și dezvoltare a medicamentelor, precum și despre continuarea procesului de actualizare a listei medicamentelor compensate am discutat cu dr. Ioana Bianchi (foto dreapta), Market Access Head, BU Oncology, Novartis România, și dr. Alina Culcea (foto stânga), Public Affairs and Market Access Head, Novartis Pharma Services România.

Cum ați descrie 2014, atât pentru industria farma, cât și pentru compania Novartis, ținând cont de faptul că, per ansamblu, nu a fost un an ușor?

Este adevărat că anul trecut s-au produs niște schimbări în sensul compensării unui număr de medicamente noi, astfel încât pacienții au putut avea acces la anumite terapii inovatoare. Este o schimbare pe care am salutat-o, dar procesul trebuie să continue și să devină din ce în ce mai riguros și predictibil.

Din păcate, în România sănătatea este privită exclusiv ca o cheltuială și nu ca o investiție. Pe termen lung, sănătatea reprezintă o investiție, în primul rând prin îmbunătățirea stării de sănătate și a calității vieții pacienților, care astfel se pot reintegra mai rapid și mai armonios în cadrul societății; contribuția companiilor farmaceutice la acest proces de îmbunătățire se realizează prin susținerea costurilor de cercetare și dezvoltare de noi molecule. Din păcate, faptul că această listă a fost actualizată doar parțial după aproape șapte ani induce un proces administrativ mult mai greoi decât dacă actualizarea s-ar fi realizat anual. Un alt aspect care trebuie luat în considerare este cât de repede are acces pacientul român la tratament? Dacă boala este tratată din timp, tratamentul este mai eficace, iar cei mai mulți pacienți se pot reintegra în societate și pot redeveni membri productivi ai comunității, contribuind și la creșterea economică. De exemplu, pentru scleroza multiplă, există produse noi cu modalitate de administrare orală și cu eficiență crescută, unele dintre acestea prezente de mai mult timp în țările europene și de care, din păcate, pacienții români nu pot beneficia astăzi. Tratamentul corect, făcut la timp, previne instalarea complicațiilor și a dizabilităților, ajutând pacientul să rămână o persoană activă social și profesional. De asemenea, pentru anumite tipuri de leucemii, cum ar fi leucemia mieloidă cronică, alternativele de tratament actuale oferă o calitate a vieții aproape de normal și cresc semnificativ durata de viață a pacientului. Aceleași influențe pozitive asupra calității vieții și a creșterii duratei acesteia se întâlnesc și la opțiunea terapeutică accesibilă de curând pacienților cu mielofibroză.

Ce anume credeți că a influențat negativ evoluția pieței farma în 2014?

Prin plata taxei de clawback de către producătorii de medicamente este susținut consumul suplimentar de medicamente față de un buget “auster” prevăzut de autorități în acest scop. Introdusă inițial ca un mecanism temporar, această taxă a ajuns să reprezinte o parte semnificativă a bugetului alocat medicamentelor. Din păcate, lipsa predictibilității, a continuității legislative și a transparenței datelor încă joacă un rol important în evoluția mecanismelor financiare de reglementare ale pieței și pot reprezenta factori de influență negativi.

Anul trecut, lista medicamentelor compensate a fost actualizată de două ori. S-au făcut promisiuni că la începutul acestui an va avea loc o nouă actualizare a listei. Vă așteptați ca acest lucru să ridice piața farmaceutică în 2015?

Ne așteptăm ca procesul de evaluare a moleculelor să continue, astfel încât să fie introduse și alte molecule inovatoare pe listă; apreciem însă că piața va crește într-o proporție limitată, atât din cauza menținerii cvasiconstante a bugetului de medicamente pentru anul 2015, cât și din cauza mecanismelor suplimentare de control introduse de autorități (ex: contracte cost-volum).

Ați spus la începutul anului 2014 că este nevoie de o viziune asupra inovației în domeniul farmaceutic. S-au produs schimbări în acest sens pe parcursul anului trecut?

Ca urmare a procesului de îmbătrânire a populației, a creșterii speranței de viață și a schimbărilor socio-economice la nivel global, serviciile de sănătate și accesul pacienților la acestea reprezintă unul dintre cele mai importante subiecte ale secolului XXI. Cum speranța de viață (cifra medie) crește, crește și riscul de a dezvolta boli cronice și de a avea probleme de sănătate la vârste înaintate. Prin urmare, medicamentele și tratamentele inovative, care pot preveni boli și pot reduce costul global al bolii (ex: prin prevenirea complicațiilor, prin reducerea efectelor adverse și creșterea complianței la tratament, prin scăderea numărului și duratei internărilor etc.), devin în timp din ce în ce mai importante. Astfel, cele mai multe state consideră cercetarea și dezvoltarea al căror scop este descoperirea și producția de noi tratamente o prioritate pentru investiții, precum și un sector strategic de creștere.

Pe baza unui studiu sub conducerea Profesorului Lichtenberg de la Universitatea Columbia University, împreună cu Departamentul Național de Cercetare Economică (National Bureau of Economic Research), medicamentele inovative contribuie cu 75% la creșterea speranței de viață în cele 30 de țări incluse în studiu.

Cum ați caracteriza piața farmaceutică din România, comparativ cu piețele vecine?

Piața farmaceutică din România este caracterizată de lipsa de predictibilitate crescută, din cauza transparenței insuficiente a datelor utilizate de autoritățile din sistem și a lipsei de continuitate a strategiilor și politicilor de sănătate.

Cum vedeți anul 2015 atât pentru industria farmaceutică, cât și pentru Novartis?

Sperăm ca în 2015 să se continue procesul de compensare a moleculelor noi, care să devină din ce în ce mai riguros și mai predictibil, în același timp. La nivel de industrie, ne propunem să colaborăm cu autoritățile atât pentru a identifica o metodologie de calcul a taxei clawback în acord cu realitățile pieței, cât și pentru identificarea unor modalități de finanțare suplimentare și/sau alternative, care să ducă, pe termen mediu, la creșterea bugetului alocat sănătății.

Divizia de generice a Novartis, Sandoz, reprezintă unul dintre cei mai mari producători de pe piața locală. Ce investiții plănuiți anul acesta în acest domeniu?

Divizia de medicamente generice Sandoz, parte a grupului Novartis, a anunțat în anul 2014 investiția a 13 milioane de euro până la finalul lui 2015 în creșterea capacităţii de fabricaţie de la Târgu Mureş, unde operează facilităţi de producţie. În prezent, Sandoz exportă în peste 60 de ţări, dar suntem în curs de înregistrare şi pe alte pieţe. Până acum, s-au investit 40 de milioane de euro la Târgu Mureş, fără a lua în calcul noul proiect.

În ultimii ani, medicamentele oncologice au înregistrat unele dintre cele mai rapide ritmuri de creștere. Estimați că această creștere va fi mai mare în 2015?

Așa cum am mai spus, ne dorim și sperăm ca procesul de evaluare a moleculelor să continue, astfel încât să fie introduse și alte molecule inovatoare din sfera oncologică pe Listă; apreciem însă că piața va crește într-o proporție limitată, atât din cauza menținerii cvasiconstante a bugetului de medicamente pentru 2015, cât și din cauza mecanismelor suplimentare de control introduse de autorități (ex: contracte cost-volum).

Pe termen lung, sănătatea reprezintă o investiție, în primul rând prin îmbunătățirea stării de sănătate și a calității vieții pacienților, care astfel se pot reintegra mai rapid și mai armonios în cadrul societății

Sperăm că în 2015 să se continue procesul de compensare a moleculelor noi, care să devină din ce în ce mai riguros și mai predictibil în același timp

Piața farmaceutică din România este caracterizată de lipsa de predictibilitate crescută, din cauza transparenței insuficiente a datelor utilizate de autoritățile din sistem și a lipsei de continuitate a strategiilor și politicilor de sănătate Dr. Alina Culcea

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: