Politici de Sanatate

Prioritățile Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) în domeniul astmului sever – Congresul din 2019, axat pe interdisciplinaritate

18 ianuarie
12:51 2019
Prioritățile Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) în domeniul astmului sever – Congresul din 2019, axat pe interdisciplinaritate

Conf. dr. Roxana Silvia Bumbăcea, Șef disciplină Alergologie Spitalul Clinic de Nefrologie  „Dr. Carol Davila” UMF Carol Davila Președinte SRAIC

În ultimii ani, cercetările medicale au adus un remarcabil progres în înțelegerea și tratamentul astmului sever, incluzând clarificări în pattern-urile fenotipice și, mai recent, endotipice, biomarkeri și modalități de acțiune ale noilor terapii țintite. Aceste noi direcții au derivat din natura heterogenă a astmului, a cărui înțelegere se modifică în lumina noilor descoperiri legate de mecanismele fiziopatologice și moleculare ce sunt într-o continuă dinamică.

Problematica astmului sever adună în jurul său clinicieni și cercetători din specialități înrudite, cum sunt alergologia și imunologia clinică, pneumologia și medicina internă, de la juniori și până la experimentați lideri de opinie, toți fiind concentrați pe un domeniu extrem de atractiv și dinamic din punctul de vedere al ofertei de informații medicale.

Și toate aceste eforturi de cercetare științifică sunt consecința „poverii” generate de astmul sever; deși numai 5-10% dintre astmatici pot fi încadrați în această categorie, ei sunt responsabili de majoritatea costurilor directe și indirecte, reprezentând aproximativ 50% din bugetul atribuit îngrijirii astmaticilor în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare.

Pare deci firească preocuparea societăților științifice medicale de a stabili priorități în domeniul astmului sever pentru acțiunile fiecăreia dintre cele implicate.

Societarea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) promovează, în primul rând, parteneriate cu societățile științifice înrudite. Cel mai activ și funcțional parteneriat este cel cu Societatea Română de Pneumologie (SRP) și, desigur, problematica astmului este una centrală în această abordare comună.

În ultimii doi ani, acest parteneriat a fost evident nu numai la manifestările științifice ale fiecărei societăți (Conferința SRAIC din mai 2017 și Congresul SRP din octombrie 2018), generând și „Conferința Națională Interdisciplinară de Alergologie & Pneumologie”, a cărei primă ediție a avut loc în februarie 2018 și s-a bucurat de o mare audiență. Clinicieni experimentați din ambele specialități au pus la punct subiecte de mare interes în problematica astmului, în lumina ghidurilor actuale. Noutățile în terapiile țintite au ocupat un loc central, iar prezentările de cazuri complicate au stârnit discuții constructive. Succesul primei Conferințe interdisciplinare ne-a determinat să o organizăm și pe cea de a doua, pe 9 februarie 2019.

În contextul înțelegerii actuale a astmului, speakerii SRAIC vor pune la punct subiecte-cheie, utile în înțelegerea și în managementul astmului sever, cum sunt cele legate de evaluarea componentei imuno-alergice (indispensabilă deciziei terapiei personalizate), rolul alergenelor inhalante în exacerbările severe, forme speciale de astm sever (boala respiratorie exacerbată de aspirină, astmul aspergilar), evaluarea comorbidităților alergice, contribuții la fenotipare și endotipare. Aceasta, cu atât mai mult cu cât managementul astmului sever impune o abordare multidisciplinară.

În acest sens, Congresul SRAIC, ce se va desfășura în 16-18 mai 2019 la Sinaia, va avea ca punct central interdisciplinaritatea. Astmul sever va avea un simpozion central și va fi organizat cu sprijinul Academiei Europene de Alergologie și Imunologie Clinică (EAACI).

Sperăm să menținem nivelul foarte ridicat al Conferinței din 2018, la care au susținut prelegeri de înalt nivel științific în sesiunile dedicate astmului speakeri internaționali consacrați, cum sunt prof. dr Ioana
Agache (președinte EAACI), prof. Carsten
Schmidt-Weber (vicepreședinte EAACI) și prof. Jean Bousquet (fost președinte al Organizației Mondiale de Alergologie – WAO).

Legătura foarte strânsă pe care SRAIC o are cu Academia Europeană de Alergologie și Imunologie Clinică se concretizează și în accesul membrilor SRAIC (majoritatea fiind și membri EAACI) la revistele EAACI (Allergy, Pediatric Allergy and Immunology, Clinical and Translational Allergy), dar și la focus meeting-urile organizate de EAACI. Un astfel de eveniment organizat anual este ISAF (International Severe Asthma Forum), o adevărată școală de astm sever, așa cum am perceput-o toți cei care am participat. Comunicatorii la un astfel de eveniment sunt clinicieni și cercetători cu mare experiență, din centre de referință.

Experiența clinică, dublată de inserția și de comunicarea cu centrele internaționale, ne va permite organizarea de evenimente similare, dedicate astmului sever, dar sub auspiciile SRAIC. Participanții (ideal, focus grupuri) vor fi medici specialiști sau medici de familie cu preocupări în acest domeniu. Vom urmări trei direcții: diagnosticul corect al formelor de astm sever, evaluarea comorbidităților și terapia personalizată.

Poate că cel mai sensibil punct în programul SRAIC legat de astmul sever este cel al cercetării; cu ajutorul colegilor entuziaști de la Centrul OncoGen din Timișoara (primul centru de cercetare din România în domeniul terapiilor genice și regenerative, actual cu statut de pol de excelență în biotehnologii), am gândit un proiect de cercetare privind tipul sensibilizărilor și corelații ale acestora cu parametrii clinici și funcționali în formele de astm sever din trei centre din România. În momentul de față, căutăm soluții de finanțare.

Încercăm să fim prezenți și la conferințele organizate de Societatea de Medicină de Familie și Societatea de Medicină Internă, cu subiecte din sfera astmului. Revista Societății de Alergologie și Imunologie Clinică, Alergologia, va avea un număr special dedicat astmului sever.

Urmărim ca, în viitor, tinerii membri SRAIC să ni se alăture cu entuziasm și idei inovatoare pentru a contura noi proiecte. Având în vedere noile terapii țintite, putem să spunem că… viitorul nu sună rău.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: