Politici de Sanatate

Prioritățile ministrului Sănătății

25 iulie
14:36 2013

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că până la 1 ianuarie 2014 va fi elaborată o nouă listă de medicamente compensate. El a precizat că, până la sfârşitul acestui an, va fi reevaluată actuala listă. Ministrul a arătat că trebuie modificat modul de stabilire a preţurilor pentru medicamentele din import, astfel încât să fie descurajate exporturile paralele.

“Avem discuţii foarte avansate, prin grupuri de lucru, cu asociaţiile de producători internaţionali şi români de medicamente, pentru că am ajuns la concluzia clară că trebuie să facem modificări în privinţa modului de stabilire a preţurilor pentru medicamente din import, astfel încât să descurajăm exporturile paralele, având în vedere că medicamentele nu ajung la cetăţenii români”, a subliniat oficialul MS.

Nicolăescu s-a referit şi la faptul că suspendarea exporturilor paralele ca măsură administrativă nu este soluţia “cea mai înţeleaptă”, fiind preferabilă o măsură economică, respectiv stabilirea preţurilor astfel încât producătorii să nu mai fie tentaţi de exportul paralel. Potrivit ministrului, măsura economică va trebui transpusă într‑un act normativ, care să fie publicat în Monitorul Oficial până la sfârşitul lunii iulie.

Ministrul Eugen Nicolăescu a mai declarat că e nevoie de multe miliarde de euro pentru ca România să aibă o infrastructură acceptabilă în domeniul sănătăţii. ‘’România nu poate să-şi permită acest lucru acum şi e nevoie ca banii, puţini câţi sunt, să fie utilizaţi cu chibzuinţă şi să se elimine fraudele’’, a spus ministrul, la o conferinţă pe teme de sănătate.

Potrivit acestuia, în prezent se centralizează necesarul transmis de toate spitalele din ţară şi se vor stabili prioritățile pentru anii 2014−2016. Nicolăescu a susţinut că prioritatea numărul unu o reprezintă oncologia şi pentru aceasta trebuie făcute eforturi mari de investiţii. ‘’Încercăm să vedem care sunt investiţiile necesare în domeniu, să organizăm licitaţii, acordul-cadru pe câţiva ani şi apoi să ne străduim pe bugete, prin contracte subsecvente anuale, să completăm necesarul de investiţii”, a arătat Eugen Nicolăescu.

În opinia acestuia, trebuie să fie reduse consumurile din spitale şi să se mărească finanţarea către medicina primară. El a spus că trebuie găsite soluţii pentru construirea de noi spitale, prin parteneriate public-private, în acest sens existând în prezent discuţii cu unii finanţatori, care însă îşi doresc o modificare legislativă în domeniu.

Ministerul Sănătăţii a spus că finalizează în luna iulie şi că va pune în dezbatere publică o serie de opţiuni strategice care vor reprezenta temeliile transformării sistemului sanitar într-unul modern şi performant, capabil să asigure îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale.

Ministrul Nicolăescu a promis că proiectul pachetului de bază va fi finalizat, astfel încât în toamna acestui an să poată merge cu acest proiect pe masa celor care decid.

Eugen Nicolăescu s-a referit şi la faptul că MS contează pe experienţa şi pe expertiza noului preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru clarificarea tuturor problemelor referitoare la Directiva privind medicina transfrontalieră.

De asemenea, ministrul a precizat că autorităţile sanitare sunt în discuţii avansate cu asociaţiile de producători internaţionali şi români de medicamente pentru modificarea modului de stabilire a preţului la medicamentele din import, astfel încât exportul paralel să fie descurajat, iar pacienţii români să aibă acces continuu la medicamentele de care au nevoie.

Salariile în domeniul sanitar…………

Pentru articolul integral vă invităm să citiți ediția tipărită din luna iulie a revistei Politici de sănătate!

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: