Politici de Sanatate

Primele vaccinuri personalizate împotriva cancerului, testate cu succes la scară mică

08 aprilie
12:58 2015
Primele vaccinuri personalizate împotriva cancerului, testate cu succes la scară mică

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Washington din St. Louis au creat primele vaccinuri personalizate împotriva cancerului, folosindu-se de genomică pentru a stimula sistemul imunitar al pacienților să atace tumorile.  Mai mult, testele au revelat rezultate promițătoare în cazul a trei pacienți diagnosticați cu melanom în stadii avansate.

Vaccinurile au fost concepute pentru a determina sistemul imunitar al pacienților să atace anumite mutații specifice din ADN-ul tumorilor lor, stimulând astfel sistemul de apărare al organismului să lupte împotriva bolii. Odată utilizate, serurile personalizate au “stimulat” apariția celulelor T, responsabile de controlul proliferării maligne în organism. Astfel, cercetătorii au constatat că vaccinurile au determinat pacienții să lanseze reacții imune puternice împotriva tumorilor.

Deși rezultatele primelor teste sunt promițătoare, sunt necesare studii mai avansate pentru a demonstra modul în care vaccinurile personalizate au influențat starea de sănătate a pacienților. În prezent, toți cei trei pacienți sunt stabili și nu au raportat efecte secundare, însă cercetătorii susțin că este nevoie de studii suplimentare pentru a vedea dacă tratamentul poate reduce sau chiar elimina tumorile.

„Aceste vaccinuri personalizate pot provoca un răspuns imunitar foarte puternic. Rezultatele noastre sunt preliminare, dar credem că vaccinurile au un potențial terapeutic având în vedere răspunsul celulelor T”, a declarat Gerald Linette, unul dintre specialiștii care au condus cercetarea.

La rândul său, Alan Worsley de la Cancer Research UK a declarat că rezultatele studiului sunt cu adevărat impresionante și că aceste vaccinuri ar putea fi adaptate și pentru alte tipuri de cancer: „În momentul de față nu este clar cât de eficient este acest tip de imunoterapie în distrugerea celulelor canceroase din organism și îmbunătățirea supraviețuirii, dar acest studiu promițător pregătește terenul pentru crearea de vaccinuri, concepute pentru a ataca individual fiecare tip de tumoare”.

Vaccinurile au fost create prin compararea genomului tumorilor cu țesutul sănătos al pacienților, pentru a identifica proteinele mutante numite neoantigeni și care au fost unice pentru celulele tumorale. Apoi, oamenii de știință au folosit modele computerizate și teste de laborator pentru a vedea ce neoantigeni pot provoaca cel mai puternic răspuns imun împotriva tumorilor. Pe baza acestor neoantigeni au creat vaccinurile personalizate fiecărui pacient în parte.

Sursa: www.biosciencetechnology.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: