Politici de Sanatate

Primele contracte cost-volum, semnate în scurt timp

22 iulie
10:32 2015
Primele contracte cost-volum, semnate în scurt timp

Interviu cu Radu Țibichi, director general CNAS

Negocierile privind semnarea primelor contracte cost-volum, care vor permite accesul pacienților cu hepatita C și cu afecțiuni oncologice la terapiile inovatoare scumpe, sunt în plină desfășurare. Vestea bună este că discuțiile au avansat considerabil, iar primele contracte urmează să fie semnate cât de curând. Nu putem spune o dată anume, însă, potrivit reprezentanților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pacienții nu vor mai avea mult de așteptat. O altă veste bună este că accesul pacienților oncologici la radioterapie a crescut cu 10 procente în ultimele două luni, de la demararea subprogramului de radioterapie.

În ce stadiu sunt negocierile privind semnarea contractelor cost-volum?

Introducerea contractelor cost-volum reprezintă o măsură importantă în creșterea accesului pacienților la medicamente inovative. În condițiile unui buget limitat, ne dorim, la costuri reduse, să oferim posibilitatea ca toţi pacienții aflaţi în stadii evolutive a bolilor care nu au alte alternative terapeutice să se trateze. Practic, noi am început negocierile imediat după definitivarea cadrului legal, iar acest proces este în continuare în desfășurare. Pot spune că am avansat foarte mult în aceste discuții și sperăm că într-un termen foarte scurt vor fi semnate primele contracte. Nu vă pot spune acum pentru ce molecule, dar, cu siguranță, așa cum stabilește și cadrul normativ, prioritate vor avea medicamentele pentru afecțiuni la care nu există alternativă terapeutică, inclusiv cele pentru  afecțiuni oncologice și hepatice.

Pacienților cu hepatita C li s-a tot promis că vor avea acces, cât mai repede, la aceste molele noi. Ne puteți spune când se va întâmpla, efectiv, acest lucru?

Este normal ca pacienții să fie nerăbdători să aibă acces la aceste tratamente, dar toată lumea trebuie să înțeleagă că de succesul acestor negocieri depinde cantitatea de medicamente, respectiv numărul de pacienți tratați, în condițiile unui buget limitat. Nu trebuie să uităm că aceste molecule sunt foarte scumpe. În plus, și în alte țări negocierile au durat luni bune, poate. În cazul nostru, nu aș vrea să avansez un termen, pentru că nu este normal și nu aș vrea să influențez acest proces, dar s-au făcut pași importanți. Este o chestiune de timp foarte scurt până se vor semna primele contracte.

Revenind la bugetul limitat, pachetul de bază include pentru prima dată servicii preventive. În cât timp credeți că se vor reduce costurile alocate tratamentului bolilor cronice, prin îmbunătățirea prevenției?

În pachetul de servicii de bază revizuit anul trecut, s-au introdus la nivelul asistenţei medicale primare consultații periodice pentru prevenție și riscogramele aferente acestor servicii. Putem spune că după un an de la această modificare rezultatele nu sunt foarte încurajatoare, dar considerăm că a fost făcut un pas important. O explicație ar fi și faptul că pacientul român nu este  educat să meargă la medic periodic. Important este însă că s-a creat cadrul legal şi funcţionalităţile necesare în sistem. Sunt sigur că printr-un efort susținut al tuturor actorilor din sistem – medici, autorități, pacienți, asociații de pacienți – indicatorii se vor îmbunătăți semnificativ. În plus, acum, că avem un sistem informatic complet, ne putem gândi să introducem mecanisme de stimulare pentru furnizorii de servicii sau de sancțiune pentru pacienții care nu se prezintă la controalele periodice.

Spuneați că rezultatele nu sunt chiar încurajatoare…

Da, pentru că noi ne așteptam la un volum mai mare de servicii de prevenție, în primul an după ce am revizuit pachetul de servicii, cu atât mai mult cu cât am modificat din ianuarie 2015 și pachetul minimal, în sensul introducerii unei consultații preventive și pentru persoanele neasigurate. Totodată, prin introducerea managementului de caz pentru cinci boli cu risc major s-a creat un cadru mai eficient de monitorizare a bolilor cronice. Noi credem că într-o primă fază acestea vor crește, ca urmare a descoperirii unor cazuri noi, însă pe termen mediu și lung, cu siguranță, costurile legate de tratament vor scădea.

O altă noutate a noului contract-cadru o reprezintă introducerea unei coplăți pentru serviciile de recuperare…

Da, odată cu modificările din aprilie 2015 aduse contractului-cadru, s-a introdus coplata și la serviciile de recuperare – reabilitare, pe lângă cele spitalicești. Există în continuare această coplată, nivelul ei este însă unul modic. Trebuie să ne gândim că această coplată nu reprezintă doar o sursă de venituri pentru furnizorii de servicii medicale, ci și un mecanism de control. Nivelul coplății este într-adevăr discutabil, dar ținând cont de veniturile scăzute ale populației, acest nivel a fost considerat ca fiind suportabil. Introducerea acestei coplăți la serviciile de recuperare, la serviciile spitalicești, precum și contribuțiile personale existente la unele servicii stomatologice, dispozitive medicale și medicamente creează premisele  dezvoltării unor asigurări private complementare, pe care le consider absolut necesare dacă ne dorim creşterea calităţii serviciilor medicale şi sustenabilitatea financiară a sistemului.

În ceea ce privește tarifele diferențiate pe zi de tratament, sunt mai mici sau mai mari decât în 2014?

Odată cu implementarea pachetului de servicii servicii de bază în anul 2014, ne‑am stabilit ca obiectiv să actualizăm succesiv tarifele care se decontează în sistemul de asigurări de sănătate, pentru că acestea nu mai fuseseră actualizate de mulți ani, iar acest fapt a condus la o finanțare defectuoasă a anumitor servicii medicale. S-a început cu serviciile medicale din ambulatoriul paraclinic – analizele de laborator, investigațiile radiologice, am regândit finanțarea și tarifele pentru spitalizarea de zi, pentru că existau discrepanțe mari față de costurile reale. Astfel, în urma acestor măsuri, am reușit să creștem adresabilitatea în regim ambulator și pot spune că aceste măsuri deja au produs efecte. În 2015, vorbim de o reducere semnificativă a numărului de spitalizări continue cu aproximativ 10%, faţă de anul 2013.

Înțeleg că se pot observa îmbunătățiri în accesul pacienților la radioterapie, prin derularea subprogramului de radioterapie?

În cadrul Programului Național de Oncologie a fost implementat începând cu 1 mai 2015 subprogramul de radioterapie. Scopul este să avem un management mai eficient al acestui program şi să creştem numărul de bolnavi tratați. Deja putem spune, după două luni, că numărul pacienților tratați, atât în sistemul public, cât și în cel privat, în cele aproximativ 28 de unități medicale aflate în relație contractuală cu CNAS, a crescut de la 10% la 17% şi ne dorim să intrăm în normalitate, pacienţii să aibă acces la aceste tratamente atunci când au nevoie, iar listele de aşteptare să dispară.

Mirabela Viașu

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: