Politici de Sanatate

Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, premiat cu cea mai înaltă distincţie a OMS pentru realizările obţinute în lupta antifumat

30 iunie
17:53 2014
Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, premiat cu cea mai înaltă distincţie a OMS pentru realizările obţinute în lupta antifumat

Cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, marcată anual pe 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) oferă distincţii personalităţilor din întreaga lume care s-au implicat în lupta antifumat. Anul acesta, cea mai înaltă distincţie a OMS i-a fost acordată prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, pentru realizările obţinute în domeniul controlului tutunului.

Anul trecut, în data de 17 decembrie, Guvernul Leancă a aprobat o decizie fără precedent pentru Republica Moldova, privind controlul tutunului. Proiectul interzice fumatul în spaţiile publice închise şi semiînchise, la locul de muncă şi în transportul public şi introduce sancţiuni atât în vederea gestionării spaţiilor în care este interzis fumatul, cât şi pentru fumători.

La scurt timp, premierul Iurie Leancă s-a lansat într-o campanie antifumat. Şeful Executivului a apărut într-un spot video în care îndemna oamenii să renunţe la fumat, avertizând despre pericolul tutunului asupra sănătăţii. Prim-ministrul atrăgea atenţia că Republica Moldova a ajuns pe locul 4 în Europa, cu aproape 750 de mii de dependenţi de nicotină.

Şeful Guvernului de la Chişinău se numără printre cei 37 de premiaţi din lume: reprezentanţi ai executivelor, instituţii sau organizaţii care au realizat progrese în lupta antifumat. Din regiunea europeană doar cinci persoane s-au ales cu această distincţie. Împreună cu Iurie Leancă, se numără comisarul european pentru Sănătate, miniştrii Sănătăţii din Irlanda şi Lituania, precum şi directorul „FRESH/Smokefree” din Marea Britanie şi Irlanda.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: