Politici de Sanatate

Prevenția și programele de sănătate – promisiunile PSD pentru 2025- 2028

06 noiembrie
18:23 2024
Prevenția și programele de sănătate – promisiunile PSD pentru 2025- 2028

Prevenția este legată de introducerea educației pentru sănătate în școli, ceea ce se poate obține numai împreună cu Ministerul Educației, a atras atenția ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, educația pentru sănătate este complexă, nu se referă numai la educație sexuală, ci include și noțiuni legate de igienă, informații legate de alimentația corectă, de mișcare și dezvoltarea comportamentelor preventive.

”Educația pentru sănătate înseamnă o populație mai sănătoasă, cu mai puțini ani de boală, și o sustenabilitate a sistemului de sănătate care, în felul acesta, își controlează mai mult costurile”, a afirmat ministrul.

O altă componentă a prevenției o reprezintă programele de screening, care sunt prioritare, mai ales pentru bolile cardiovasculare și cerebrovasculare, dar și pentru afecțiunile oncologice. ”Programele de screening pentru două dintre cele mai frecvente tipuri de cancer care apar la femei- cel de col uterin și cel de sân- beneficiază deja de norme de aplicare și vor trece de la faza de pilot, existentă până acum, la aplicarea la nivel național”, a mai spus Alexandru Rafila în cadrul unui eveniment în care au fost prezentate măsurile prevăzute în Programul de guvernare al PSD pentru perioada 2025- 2028.

Priorităţile politicilor de sănătate sunt, conform programului, sustenabilitatea şi rezilienţa sistemului de sănătate, prin acces la servicii şi medicamente, inclusiv în situaţii de criză. Un alt obiectiv este reprezentat de îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate.

„În sistemul de sănătate trebuie bani noi. Pentru a  putea continua proiectele, este nevoie de  o bugetare multianuală. Fie că discutăm despre investiţii, fie că discutăm despre programe de sănătate, avem nevoie de o finanţare multianuală a sănătăţii, fiindcă nu poţi face politici de sănătate în absenţa unei gândiri măcar pe termen mediu în ceea ce priveşte aceste finanţări. Ne dorim să putem să finalizăm proiectele majore de investiţii în acest interval 2025-2028 şi sunt premise foarte serioase pentru realizarea acestui lucru”, a declarat ministrul Sănătății.

Politicile privind medicamentele includ eliminarea discontinuităţilor în aprovizionarea cu medicamente, accesul la medicamente în mediul rural, deschiderea de unităţi mobile ale farmaciilor care să se deplaseze în mediul rural, dezvoltarea de noi mecanisme de evaluare şi compensare a medicamentelor, accelerarea procesului de realizarea de studii clinice la nivel naţional pentru dezvoltarea de medicamente şi găsirea unor mecanisme care să încurajeze investiţiile în industria farmaceutică.

”Până în 2028, ne propunem să finalizăm spitalele regionale din Cluj, Craiova și Iași, proiecte mult așteptate ce vor aduce servicii medicale moderne mai aproape de cetățeni. În plus, ne angajăm la construcția primului centru național pentru mari arși, o resursă esențială pentru situațiile de urgență, și la modernizarea completă a infrastructurii sanitare. Pe lângă cele 10 miliarde de lei alocate spitalelor regionale, programul de guvernare pe sănătate prevede un buget de 33 de miliarde de lei în următorii patru ani pentru modernizarea spitalelor din țară”, a concluzionat Alexandru Rafila.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: