Medicina secolului XXI aduce, pe lângă avantajele metodelor de diagnostic şi tratament în oncologie, şi o uluitoare responsabilitate. Oncologia s-a transformat în specialitatea care poate, cu adevărat, să salveze vieţi. Dr. Corina Silvia Pop, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, ne-a vorbit despre imensa responsabilitate care cade pe umerii oncologilor, aceea de a duce cazurile de la supravieţuire la vindecare. Potrivit specialistului, este nevoie de abordarea în echipă a diagnosticului şi a tratamentului pacientului oncologic, dar şi de programe susţinute de prevenţie.
Care sunt avantajele existenţei unei echipe multidisciplinare în tratarea cazurilor oncologice?
Necesitatea creării echipelor multidisciplinare vine din strategia complexă a managementului medical, dar şi din datele oferite de medicina bazată pe dovezi. Prezenţa echipei multidisciplinare, care permite completarea şi complementaritatea cunoştinţelor şi a interesului pentru caz a diverşilor specialişti, ar putea să realizeze scăderea timpului scurs de la prezentare la tratament şi de asemenea, creşterea acurateţii diagnostice. Echipa despre care vorbim ar putea cuprinde, pe lângă medicul oncolog, specialistul internist, gastroenteorolog, medici de diverse specialităţi, chirurgul şi anatomopatologul . Diagnosticul pozitiv rapid şi calitatea tratamentului oncologic sunt două elemente esenţiale în creşterea supravieţuirii.
Cât de importante sunt programele de prevenţie şi de screening?
Studiile demonstrează că prevenţia şi programele de screening reprezintă cheia supravieţuirii în cancer . Astfel, este firesc să vorbim despre implicarea medicilor de familie, a medicinei primare în diagnosticul precoce şi managementul cazului oncologic. Una dintre preocupările cele mai importante pe care le am, în calitate de secretar de stat şi, mai ales, de doctor, este aceea a programelor de prevenţie. Cred că prevenţia ar putea fi cuvântul cheie în elaborarea programelor de sănătate în România secolului XXI. Elaborarea unui plan strategic privind implicarea medicilor de familie în echipa de management al bolii canceroase ar putea ridica România de pe ultimul loc în privinţa mortalităţii din cancer de col uterin. Programele de educaţie în sănătate trebuie să vizeze deopotrivă pacienţii şi specialiştii, pentru că un pacient informat este un pacient responsabil.
Cât de importanţi sunt psihologii?
Susţinerea psihologică a pacienţilor oncologici este esenţială. Psihologul nu are rolul doar să susţină pacienţii sau familiile acestora în ultimele lor clipe, ci de a face din pacient un membru activ al echipei de tratament, de a creşte aderenţa la terapie şi, nu în ultimul rând, de a uşura integrarea socială a pacienţilor vindecaţi, a pacientelor vindecate şi, de asemenea, de a-i ajuta pe aceştia să se elibereze de prejudecăţi, preconcepţii, stigmate care le-au amplificat suferinţa.
Ce presupune Planul Naţional de Cancer care va fi lansat în luna aprilie?
Planul Naţional de Cancer are la bază o componentă foarte importantă, aceea de prevenţie. În acest sens se vor derula programe de screening pentru cancerul de col uterin, colorectal şi mamar De asemenea, programul de reformă susţinut prin împrumuturi externe cuprinde, în materie de cancer, două aspecte importante.
Prevenţia cancerului de col uterin se va realiza prin achiziţionarea a 9 unităţi mobile care să meargă în ţară şi să colecteze probe de citologie şi, de asemenea, probe pentru infecţia cu HPV, conform recomandărilor Ghidului European de Cancer. De asemenea, vor fi instruiţi doctorii, asistentele medicale, citologii care vor lucra cu aparatele din aceste unităţi mobile. În ceea ce priveşte radioterapia, anul acesta vor fi reabilitate mai multe centre şi vor fi cumpărate acceleratoare noi.
Prezenţa echipei multidisciplinare, care permite completarea şi complementaritatea cunoştinţelor şi a interesului pentru caz al diverşilor specialişti, ar putea să permită scăderea timpului scurs de la prezentare la tratament şi, de asemenea, creşterea acurateţei diagnostice.
Elaborarea unui plan strategic privind implicarea medicilor de familie în echipa de management al bolii canceroase ar putea ridica România de pe ultimul loc în privinţa mortalităţii din cancer de col uterin.
Valentina Grigore