Institutul Național de Sănătate și Excelență Terapeutică (NICE) din Anglia plătește prea mult pentru noile tratamente, fapt care afectează atât pacienții, cât și Sistemul Național de Sănătate (NHS), arată un studiu publicat recent de specialiștii în economia sanitară de la Universitatea din York.
Sistemul actual de evaluare a cost-eficienței unui medicament se bazează pe mecanismul “ani de viață ajustați în funcție de calitate” (QALY – quality adjusted life year, care se calculează multiplicând numărul de ani de viață adăugați de o intervenție cu o valoare standard care reflectă calitatea vieții de-a lungul perioadei adăugate). Autoritatea de reglementare stabilește limita pentru acest lucru la 30.000 de lire sterline per QALY. Profesorul Karl Claxton și colegii săi de la Universitatea din York susțin că pragul QALY ar trebui redus cu mai mult de jumătate, până la 13.000 de lire sterline. În opinia specialiștilor de la Universitatea din York, o limită mai mare va determina alți pacienți să scoată bani din buzunar pentru tratamente de o calitate mai slabă.
NICE este recunoscut pentru refuzarea medicamentelor costisitoare, în special medicamente oncologice. Cu toate acestea, Institutul a aprobat anumite tratamente foarte scumpe, cum ar fi medicamentul Yervoy (ipilimumab), al cărui preț este de aproximativ 80.000 de lire sterline per pacient, și medicamentul nou împotriva hepatitei C – Sovaldi (sobusifivir), de aproximativ 35.000 de lire steriline per cură de tratament.
Potrivit serviciului de monitorizare a datelor din cadrul NHS, sumele cheltuite pe medicamente în Anglia în perioada aprilie 2013 – aprilie 2014 au depășit 14 miliarde de lire sterline, înregistrând o creștere de aproape un miliard de lire sterline față de perioada anterioară. Asta, în ciuda faptului că au expirat brevetele a numeroase medicamente importante.