Politici de Sanatate

Premiul Horizon pentru sănătatea nașterii

01 noiembrie
17:35 2016
Premiul Horizon pentru sănătatea nașterii

Comisia Europeană, sprijinită de Fundația Bill & Melinda Gates și Corporația  Merck Sharp & Dohme, a lansat Premiul Horizon pentru sănătatea nașterii, pentru care pot concura atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice.

Scopul principal al acestei finanțări este de a identifica și de a aduce pe piață soluții inovative care să prevină mortalitatea și complicațiile în timpul sarcinii și nașterii. La nivel mondial, sute de mii de femei și copii mor în ziua nașterii, iar alte câteva milioane rămân cu boli grave. Din anul 1990 până în prezent, decesele materne au scăzut, la nivel mondial, cu 44%. Cu toate acestea, numărul mamelor și copiilor cu probleme grave de sănătate ce conduc la deces este în continuare unul ridicat, în special în țările cu venituri mici și mijlocii. Cu instrumentele și resursele potrivite, sângerarea severă (hemoragie obstetricală) este o complicație ce poate fi tratată.

Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății estimează că peste 300.000 de femei au murit în anul 2015 din cauze legate de sarcină și naștere. Potrivit UNICEF,  5,9 milioane de copii mor anual înainte de a împlini vârsta de 5 ani, dintre care 2,65 milioane sunt nou-născuți. 99% dintre decesele materne apar în țările în curs de dezvoltare, iar cele mai multe dintre acestea sunt din cauza condițiilor nefavorabile de trai.

Premiul, în valoare totală de 1 milion de euro, va fi acordat celei mai bune soluții de reducere a mortalității și îmbolnăvirii mamelor și copiilor la naștere. Data limită pentru înscrierea proiectelor pe https://ec.europa.eu/ este 6 septembrie 2017.

Cătălina Malanciuc

 

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: