Politici de Sanatate

Premieră: lista celor 19 ciuperci care amenință sănătatea

02 noiembrie
10:48 2022
Premieră: lista celor 19 ciuperci care amenință sănătatea

OMS a publicat un raport care prezintă, în premieră, lista de „agenți patogeni prioritari” fungici – un catalog cu cele 19 ciuperci care reprezintă cea mai mare amenințare pentru sănătatea publică. 

Lista OMS a agenților patogeni fungici prioritari (FPPL) reprezintă primul efort global de prioritizare sistematică a agenților patogeni fungici, luând în considerare nevoile de cercetare și dezvoltare (R&D) nesatisfăcute și importanța percepută pentru sănătatea publică. Lista FPPL a OMS urmărește să se concentreze și să impulsioneze continuarea cercetărilor și a intervențiilor politice pentru a consolida răspunsul global la infecțiile fungice și la rezistența antifungică. Agenții patogeni fungici reprezintă o amenințare majoră la adresa sănătății publice, deoarece devin din ce în ce mai frecvenți și mai rezistenți la tratament, cu doar patru clase de medicamente antifungice disponibile în prezent și cu puțini candidați în curs de dezvoltare clinică. Majoritatea agenților patogeni fungici nu dispun de diagnostice rapide și sensibile, iar cele care există nu sunt disponibile pe scară largă sau la prețuri accesibile la nivel mondial.

Agenții patogeni fungici afectează pacienții grav bolnavi

Agenții patogeni fungici invazivi afectează pacienții grav bolnavi și pe cei cu afecțiuni subiacente legate de sistemul imunitar. Printre grupurile de populație afectate se numără cei cu cancer, HIV/SIDA, transplanturi de organe, boli respiratorii cronice și infecții post-primare de tuberculoză. Noi dovezi au arătat că incidența și aria geografică a bolilor fungice se extind la nivel mondial din cauza încălzirii globale și a creșterii călătoriilor și comerțului internațional. În special în timpul pandemiei COVID-19, cazurile de agenți patogeni fungici infectează pacienții spitalizați. Pe măsură ce ciuperci precum candidoza bucală și vaginală devin tot mai rezistente la tratament, cresc și riscurile de apariție a unor forme mai invazive de infecții în rândul populației generale. În ciuda preocupărilor crescânde legate de infecțiile fungice, acestea continuă să primească puțină atenție și resurse. Acest lucru duce la o povară în creștere a bolilor fungice și a rezistenței la antifungice.

Crearea a trei categorii prioritare pentru ciuperci

Catalogul FPPL al OMS este împărțit în trei categorii: prioritate critică, înaltă și medie. Agenții patogeni fungici din fiecare categorie sunt clasificați în funcție de impactul lor asupra sănătății publice și de riscul de rezistență antifungică emergentă. OMS subliniază faptul că FPPL trebuie interpretată cu atenție, deoarece unii agenți patogeni endemici ar putea fi mai preocupați în regiunea sau contextul local respectiv. Autorii subliniază că sunt necesare mai multe dovezi pentru a informa răspunsul la agenții patogeni fungici și pentru a înțelege povara acestora. Raportul subliniază, de asemenea, că este necesară o acțiune coordonată pentru a aborda impactul utilizării antifungice asupra rezistenței în întregul spectru One Health și solicită extinderea accesului la diagnostice și tratamente de calitate. „Avem nevoie de mai multe date și dovezi privind infecțiile fungice și rezistența antifungică pentru a informa și a îmbunătăți răspunsul la acești agenți patogeni fungici prioritari”, a declarat dr. Haileyesus Getahun, directorul OMS, Departamentul de coordonare globală AMR.

În plus, raportul prezintă strategii de îmbunătățire a cercetării și dezvoltării de agenți patogeni fungici. Printre acțiunile principale se numără consolidarea capacității de laborator și a supravegherii, susținerea investițiilor în cercetare, dezvoltare și inovare, precum și îmbunătățirea intervențiilor de sănătate publică pentru prevenire și control.

Bogdan G.

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: