Politici de Sanatate

Prejudecățile de rasă, sex și sociale din dosarele electronice de sănătate au un impact asupra rezultatelor studiilor clinice

26 iunie
08:18 2023
Prejudecățile de rasă, sex și sociale din dosarele electronice de sănătate au un impact asupra rezultatelor studiilor clinice

Utilizarea dosarelor electronice de sănătate pentru datele medicale este în mod inerent părtinitoare, deoarece exclude categoriile demografice care nu au acces la asistență medicală sau care nu au cunoștințele necesare pentru a obține rezultate adecvate raportate de pacienți. Rezultatele studiilor clinice ar putea să nu fie atât de exacte pe cât par din cauza distorsiunilor din dosarele electronice de sănătate. Potrivit unui articol, publicat în revista Contemporary Clinical Trials, rasa sau statutul socio-economic al unei persoane ar putea avea un impact asupra rezultatelor unui studiu clinic și ar putea face ca rezultatele acestuia să nu fie aplicabile în general în rândul populației generale. Iar potențiala tendință de părtinire din dosarele electronice de sănătate este cea care ar putea influența cel mai mult acest lucru.

Articolul s-a axat pe studiile clinice pragmatice integrate (ePCT). Acestea sunt, în esență, studii de control randomizate, care sunt utilizate pentru a colecta și analiza date în sistemul de sănătate pentru a afla mai multe despre diferite tratamente și despre riscurile și beneficiile acestora. Cu toate acestea, realizarea acestor tipuri de teste poate fi foarte costisitoare și necesită mult timp. Pentru a facilita colectarea tuturor acestor date, experții au creat studii clinice pragmatice, care sunt integrate ca parte a asistenței medicale de rutină pentru a colecta date din dosarele electronice de sănătate. Scopul din spatele unui astfel de sistem este acela de a arăta eficiența reală a tratamentelor pe o populație largă. Cu toate acestea, utilizarea dosarelor electronice de sănătate are propriile probleme.

În primul rând, nu toată lumea are acces la dosarele electronice de sănătate, deoarece nu toată lumea are acces la asistență medicală. Acest lucru este evident în rândul anumitor categorii demografice care fie nu își permit să beneficieze de asistență medicală, fie nu pot aloca suficient timp de călătorie pentru a primi asistență medicală, fie au o mare neîncredere în sistemul medical în general. Cu alte cuvinte, faptul de a se baza pe dosarele electronice de sănătate are drept consecință inerentă excluderea completă a unor procente semnificative din populația care nu are acces la asistență medicală în primul rând. O altă problemă este aceea că, chiar și pentru cei care au dosare electronice de sănătate, este posibil ca acestea să nu fie complete sau exacte. Anumite date din dosarele de sănătate se bazează pe rezultatele raportate de pacienți. Cu toate acestea, nu toți pacienții sunt în măsură să raporteze rezultatele lor, fie pentru că nu au acces la mijloacele necesare pentru a face acest lucru, fie pentru că nu au cunoștințe medicale.

O altă problemă este legată de rasă. Există o tendință istorică în domeniul medical de a aduna dovezi din studii cu participanți în majoritate albi. Această tendință istorică este inclusă în instrumentele de evidență electronică a datelor medicale, care pot veni cu aceleași rezultate de excludere ca și studiile care au examinat doar persoane albe. În studiile clinice tradiționale, aceste probleme pot fi adesea depășite prin existența unor reguli mai stricte, a unor condiții de laborator sterile și prin posibilitatea de a exclude persoanele cu afecțiuni de bază. Bazându-se pe dosarele electronice de sănătate, se creează un ciclu de excludere din studii care se perpetuează de la sine, ceea ce le plasează într-un dezavantaj și mai mare. Iar odată cu tranziția sistemului medical către algoritmi de inteligență artificială, problema poate deveni și mai gravă în viitor dacă nu este abordată. Deși au fost sugerate metode care să ajute la depășirea acesteia, cum ar fi instituirea unei mai mari transparențe pentru sursele, intrările și datele pentru dosarele electronice de sănătate, este nevoie de mai multă muncă pentru a reduce inegalitatea în domeniul sănătății.

Bogdan Guță

Sursa: www.jpost.com/health-and-wellness/article-746818

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: