
Datele statistice arată că povara globală a bolilor la femeile din România nu a scăzut substanțial în ultimii 20 ani. Româncele trăiesc, în medie, cu 4 ani mai puțin decât media UE. România are una dintre cele mai reduse speranțe de viață (SV) la naștere pentru femei din UE.
”Diferențele în rata de mortalitate între România și UE sunt consistente și s-au accentuat în ultimii 10 ani. La generațiile mai tinere, modelul de mortalitate devine mai nefavorabil și diferențele se accentuează. Este nevoie de înțelegerea diferențelor în mortalitate comparativ cu media UE, de înțelegerea determinanților stării de sănătate care stau la baza acestor diferențe, acțiuni hotărâte pentru controlul cauzelor care generează diferențele, servicii de sănătate adecvate, accesibile și pe care femeile să și le permită, politici de sănătate centrate pe prevenție și cultivarea medicinei de gen în educația medicală”, a declarat prof. dr. Florentina Furtunescu, Șef secție Planificare, Monitorizare, Comunicarea Riscului în bolile transmisibile, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în cadrul Conferinței ”Sănătatea femeii – Gender medicine. Politici și strategii eficiente”, care a avut loc la Palatul Parlamentului.
Povara globală a bolilor este dominată de afecțiunile netransmisibile, în particular de boli cardiovasculare și cerebrovasculare, de unele cancere și de probleme de sănătate mintală. Femeile din România percep într-o proporție mai mare (dublă) nevoi nesatisfăcute de servicii de sănătate. Diferențele în starea de sănătate afectează potențialul de contribuție socio-economică a femeilor și, în consecință, dezvoltarea durabilă.
”Este important să conștientizăm faptul că femeile din România trăiesc mai puțin decât femeile din restul UE, că diferențele s-au accentuat în ultimul deceniu și că sunt mai proeminente la femeile mai tinere. Politicile publice pe care le vizăm ar trebui să aibă ca scop, în primul rând, prevenirea și controlul bolilor netransmisibile. Trebuie să ne gândim cum serviciile de sănătate pot deveni mai accesibile și mai echitabile pentru femei. Echitatea înseamnă că fiecare femeie ar trebui să primească un pachet adaptat nevoilor ei”, a concluzionat specialistul.