Prof. dr. Ruxandra Ionescu
Președinte Societatea Română de Reumatologie
Bolile reumatice includ peste 200 de entități clinice ce afectează peste 120 de milioane de persoane de toate vârstele pe tot cuprinsul UE.
Date științifice recente demonstrează că bolile reumatice și musculoscheletale reprezintă cauza principală de dizabilitate, peste o treime dintre persoanele cu dizabilități din Europa suferind de o boală reumatică sau musculoscheletală. Astfel, aceste boli constituie cauza principală a durerilor acute și cronice musculoscheletale și reprezintă explicația a 38% dintre bolile ocupaționale, fiind în același timp principalul determinant al concediilor medicale și al pensionării anticipate. În același timp, atât inactivitatea fizică, dizabilitatea/ handicapul, cât și patologia digestivă, pulmonară și cardiovasculară secundară, precum și mortalitatea prematură reprezintă consecințe dovedite ale acestor boli.
Date statistice demonstrează că afecțiunile reumatice reprezintă unele dintre cele mai costisitoare categorii de boli, constituind o povară enormă și pentru individ, și pentru societate, cu impact resimțit atât de sistemul de sănătate, cât și de sistemul asigurărilor sociale.
Dintre cele mai cunoscute și mai frecvente sunt: poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, osteoporoza, guta, artroza și bolile reumatice pediatrice. Din datele raportate de MS, impactul bolilor musculoscheletale în România este mai mare decât al cardiopatiei ischemice, hipertensiunii arteriale, bronhopneumopatiei cronice obstructive, cancerului pulmonar, cirozei hepatice, diabetului zaharat etc.
Progresele recente înregistrate în domeniul reumatologiei și în special în domeniul bolilor inflamatoare reumatice au schimbat prognosticul pacienților și au impus stabilirea de strategii noi în vederea optimizării rezultatelor terapiilor folosite. Terapii moderne capabile sa inducă remisiunea sunt înregistrate și aprobate la ora actuală pentru pacienții cu boli inflamatoare reumatice, iar rezultatele cercetărilor sunt oglindite în noile recomandări privind managementul celor mai importante boli reumatice.
Societatea Română de Reumatologie, alături de organismele europene, încearcă implementarea noilor recomandări și strategii de management al bolilor reumatice.
Strategiile de tratament stabilite la nivel european și național oferă pacienților cu boli reumatice posibilitatea de reabilitare și, implicit, reducerea poverii socio-economice induse de aceste boli la nivelul fiecărui cetățean și al societății.
De aceea este foarte important ca persoanele cu boli reumatice și musculoscheletale să aibă acces la cele mai eficiente, sigure și adecvate metode de tratament existente, indiferent de țara de rezidență.
In acest sens, sprijinul în domeniul implementării noilor tehnologii medicale și al cercetării medicale este crucial și ar trebui să fie direct proporțional cu efectele negative pe care aceste boli le determină.
Pierderea medie prin incapacitate de muncă este extrem de costisitoare, așa încât și cel mai costisitor medicament va produce o economie societății, dacă este în stare să mențină capacitatea de muncă a pacientului.
Având în vedere efectele economice negative produse de bolile reumatice și musculoscheletice la nivel macro și microeconomic, o abordare strategică susținută și coordonată ar putea contribui semnificativ la îmbunătățirea prevenției, diagnosticării cât mai rapide și instituirii terapiilor țintite încă din fazele precoce de boală, cu redarea calității vieții pacienților, care-și vor putea desfășura activitatea la fel ca persoanele sănătoase. l
Prin îndrumarea pacienților cu boli reumatice cât mai devreme către specialist, cresc șansele pacientului de a fi tratat precoce, pentru a intra cât mai repede în remisiune, remisiune ce trebuie menținută pe tot parcursul bolii. Implicarea medicului de familie pentru screeningul primar, a medicului reumatolog pentru stabilirea diagnosticului și cooperarea acestuia cu pacientul în stabilirea celei mai adecvate scheme terapeutice vor duce la creșterea aderenței la tratament și la beneficii majore pentru pacient.
Impactul socio-economic enorm al bolilor reumatice impune acordarea atenției cuvenite acestor boli și implementarea de acțiuni clare și eficiente susținute de factorii de decizie.
Pacienții cu boli reumatice își doresc la fel ca și persoanele sănătoase șanse egale în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă, accesul la un tratament adecvat, un mediu înconjurător accesibil și suport adecvat din partea familiei și societății.
La nivel european, EULAR (European League Against Rheumatism), organizația care reprezintă societățile științifice de reumatologie, asociațiile profesioniștilor în sănătate, precum și asociațiile persoanelor cu boli reumatice și musculoscheletale este total dedicată și implicată în abordarea cât mai eficientă a acestor boli, în vederea asigurării calității vieții acestor pacienți, cu prevenirea dizabilităților și păstrarea capacității de muncă.
Noile strategii se bazează pe o diagnosticare precoce, tratament instituit rapid pentru salvarea articulațiilor și o monitorizare adecvată a eficacității și siguranței terapiilor administrate, cu schimbarea schemei de tratament în momentul în care ținta propusă nu este atinsă.