Politici de Sanatate

Poluarea aerului dăunătoare celor cu inima slăbită

15 iulie
16:37 2013
Poluarea aerului dăunătoare celor cu inima slăbită

Poluarea aerului este dăunătoare celor cu inimi slăbite, chiar ducând la moartea lor prematură arată un studiu internațional efectuat de către The Lancet.

Poluarea aerului, generată în mare parte de către gazele de eșapament din trafic, a fost asociată în trecut cu atacurile de cord, dar nu cu insuficiența cardiacă. Aceasta are loc atunci când mușchiul inimii devine slăbit și ineficient în pomparea sângelui prin corp. Deseori este o consecință a unui atac de cord și afectează peste 750.000 de oameni în Marea Britanie.

Cercetarea a analizat 35 de studii cu date despre mii de pacienți din 12 țări, inclusiv SUA, UK  și China.

Legătura cea mai puternică a fost găsită la gaze precum monoxidul de carbon și dioxidul de azot, dar și la particule fine precum cele din gazele de eșapament ale autobuzelor, taxiurilor și camioanelor. Particule care pot ajunge adânc în plămâni și de acolo în sânge.

Cei cu inimi slăbite cu expunere la niveluri ridicate de poluare, ca de exemplu cei ce locuiesc aproape de drumuri cu circulație intensă, prezintă riscul cel mai mare.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății poluarea aerului din orașe omoară anual 1,3 milioane de oameni la nivel global.

Valori recomandate OMS:

Particule fine:

PM2.5
10 μg/m3 medie anuală
25 μg/m3 medie la 24 de ore
PM10
20 μg/m3 medie anuală
50 μg/m3 medie la 24 de ore

Ozon:

O3
100 μg/m3 medie la 8 ore

Dioxid de azot:

NO2
40 μg/m3 medie anuală
200 μg/m3 medie la oră

Dioxid de sulf:

SO2
20 μg/m3 medie la 24 de ore
500 μg/m3 medie la 10 minute

Pentru a vedea valorile din România consultați site-ul Ministerului Mediului: Calitatea Aerului ( http://www.calitateaer.ro )

 

Sursa: BBC News, OMS

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: