Politici de Sanatate

Politica de preț pentru medicamentele generice, modificată

04 noiembrie
16:46 2022
Politica de preț pentru medicamentele generice, modificată

Ministrul Alexandru Rafila a anunțat că politica de preț pentru medicamentele generice va fi refăcută ”pe baze realiste”, plecând de la prețul unor produse care există pe piață.

”În cursul acestei săptămâni a avut loc o întâlnire a comisiei care se ocupă de politica de preţ în ceea ce priveşte medicamentele generice în România. Este vorba de o abordare integrală care se referă la preţurile de referinţă. Trebuie să se refere la clawback, trebuie să se refere şi la creşterile de preţ care se înregistrează în industria producătoare de astfel de medicamente. Ştiţi că avem în jur de 20 de fabrici în România care contribuie cu mult la PIB şi evident că aceste creşteri la materiile prime şi la energie au afectat şi această industrie”,a  declarat ministrul Sănătății.

În ceea ce priveşte preţul de referinţă, vor fi eliminate acele produse care constituie referinţă de preţ în acest moment şi care nu mai există pe piaţă de ani de zile. ”Este o situaţia incredibilă – produse care nu există pe piaţă reprezintă referinţă pentru calculul preţului altor produse care există pe piaţă. Lucrul acesta poate să genereze preţuri care sunt cu totul şi cu totul nepotrivite şi care duc la dispariţia multor generice de pe piaţă. Săptămâna viitoare vom ieşi cu un proiect de ordin de ministru care se va referi exact la acest aspect. De asemenea, în cursul acestei luni vom lua şi decizia de a aproba acest ordin de ministru şi de a recalcula pe baze realiste, astfel încât preţul de referinţă să fie făcut pe baza unor molecule care există şi reprezintă şi o cotă semnificativă din piaţă. Aşa se întâmplă în multe ţări din Uniunea Europeană şi ne vom adapta rapid şi la acest lucru”, a concluzionat prof. dr. Alexandru Rafila. (V.G)

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: