Politici de Sanatate

PNL își propune restructurarea din temelii a sistemului de sănătate

30 martie
11:04 2015
PNL își propune restructurarea din temelii a sistemului de sănătate

Partidul Național Liberal (PNL) consideră că sistemul național de sănătate are nevoie de o amplă restructurare pentru a oferi cetățenilor serviciile de care aceștia au nevoie. În opinia opoziției, actualul sistem sanitar este neprietenos, ineficient, subdezvoltat și lipsit de predictibilitate și se impune o reformă eficientă, pentru a încuraja dezvoltarea competitivității și performanței.

“Restructurarea din temelii a sănătății trebuie să pornească de la asigurarea unei relații corecte între individ și sistemul sanitar. Cetățenii trebuie să știe foarte clar cât și cum plătesc și ce servicii anume primesc în schimb. O reformă a sistemului sanitar trebuie să armonizeze nevoia accesului echitabil pentru toți cetățenii la servicii medicale de calitate, ținând cont în același timp de resursele disponibile, cu capacitatea sistemului de a oferi pacienților o arie largă de opțiuni și oportunități. În același sens, relația dintre sistemul de stat și cel privat nu trebuie privită în termeni de adversitate, ci de complementaritate, ambele având ca obiectiv furnizarea de servicii de calitate către pacienți”, se arată în strategia politică a PNL, anunțată recent de conducerea partidului.

În ceea ce privește principiile și direcțiile de acțiune, liderii PNL susțin că pacientul trebuie așezat în centrul politicilor publice din cadrul sistemului sanitar și trebuie informat cu privire la drepturile și serviciile medicale de care poate beneficia. Un punct important îl reprezintă îmbunătățirea statutului personalului medical, care trebuie tratat cu demnitate și respect, pentru a rămâne să profeseze în România.

Reprezentanții PNL mai anunță că vor căuta să identifice cele mai bune soluții privind implementarea unui pachet de bază de servicii medicale, precum și a unui pachet suplimentar, prin lansarea unei dezbateri publice. De asemena, se dorește modificarea cadrului legal referitor la organizarea și funcționarea spitatelor publice, astfel încât acestea să poată asigura flexibilitate, operativitate și management performant.

Nu în ultimul rând, opoziția își propune să adopte norme clare privind respectarea legislației în vigoare, pentru utilizarea economică a fondurilor publice și private potrivit destinațiilor prevăzute de lege, dar și să reducă birocrația și lipsa coerenței din sănătate, punând în practică un management unitar al sistemului sanitar românesc.

Asigurările private de sănătate și de viață – soluția pentru îmbunătățirea sistemului sanitar

O posibilă soluție pentru îmbunătățirea eficienței și sustenabilității sistemului de sănătate o reprezintă dezvoltarea pieţei de asigurări private de sănătate şi de viaţă, care ar atrage resurse financiare private în sistemul public. De asemenea, s-ar reduce presiunea asupra sistemului public de sănătate și s-ar încuraja responsabilizarea individuală şi comportamentul voluntar de protecţie, au concluzionat participanții la dezbaterea publică „Măsuri concrete pentru construcţia reală a sistemului de asigurări private de sănătate şi de viaţă”, organizată de PNL.

„În toate societățile capitaliste asigurările sunt un instrument de bază care le permite oamenilor să economisească și să aibă posibilitatea de a beneficia de un venit într-o situație critică. Din păcate, în România piața asigurărilor este într-un moment de stagnare și este evident că nu a existat în ultima perioadă (de prin 2008-2009) un interes al instituțiilor statului pentru a asigura dezvoltarea acestei piețe. În acest sens, cel mai important este în primul rând să îi convingi pe oameni să își facă asigurări, iar în al doilea rând este importantă stabilirea unui set de politici fiscale sau financiare sau de altă natură care să încurajeze cetățeanul sau firmele să apeleze la diversele tipuri de asigurări”, a declarat Ludovic Orban, liderul deputaţilor PNL.

Una dintre cele mai importante propuneri făcute în cadrul dezbaterii a fost creşterea limitei actuale de deductibilitate pentru asigurările de sănătate de la 650 euro/an la 800 euro/an. Conform prevederilor actuale ale Codului Fiscal, cheltuielile cu asigurările voluntare de sănătate au deductibilitate limitată şi se aplică numai pentru asigurările facultative de sănătate oferite de angajatori propriilor salariaţi şi pentru liberii profesionişti, în limita echivalentului în lei a 250 euro/an/angajat, nu şi pentru cele plătite individual de către angajat.

Cum nu există niciun fel de deduceri fiscale pentru asigurările de viaţă, nici în actualul Cod Fiscal, nici în cel aflat în dezbatere publică, participanţii la dezbatere au convenit că este necesară şi introducerea de deductibilităţi fiscale de 400 euro/an pentru asigurările de viaţă cu componenta de protectie, fără valoare de răscumparare şi care sunt încheiate pentru o perioadă de minim 10 ani, atât la angajator, cât şi la angajat.

„Finanţarea sistemului de sănătate din România este deficitară. Avem nevoie de o mai eficientă şi corectă gestionare a banilor deja existenți. Dar o crescere substanţială a calităţii serviciilor de sănătate şi a accesului pacienţilor nu se poate face fără o creştere a finanţării. Dincolo de sprijinul de la bugetul de stat, cea mai importantă soluţie este cea a asigurărilor private de sănătate. Pentru aceasta, este esenţial să existe deductibilităţi fiscale care să facă atractive asigurările private, precum şi o stabilire clară şi onestă a serviciilor pe care şi le permite să le acopere sistemul de asigurări de stat obligatorii. Asigurările private vor aduce astfel mai mulţi bani pentru sănătate, vor creşte calitatea serviciilor şi vor controla mai bine costurile”, a declarat dr. Cristian Buşoi, europarlamentar PNL şi fost preşedinte al CNAS.

Sursa: www.pnl.ro

 

Mirabela Viașu

 

 

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: