Politici de Sanatate

Platforma ”Rețeaua Binelui” – o resursă importantă în lupta împotriva cancerului de sân și colorectal

06 iunie
15:20 2023
Platforma ”Rețeaua Binelui” – o resursă importantă în lupta împotriva cancerului de sân și colorectal

La finalul lunii martie 2023, în România se lansa ”Rețeaua Binelui”, un proiect de responsabilitate socială menit să sprijine lupta împotriva cancerului de sân (cel mai frecvent tip de neoplasm întâlnit în rândul populației feminine, cu cea mai mare rată de mortalitate) și cancerului colorectal (a doua cauză de mortalitate prin cancer, cu o incidență în creștere).

Dezvoltată de Asociația Suport pentru Educație și Sănătate (ASES), în parteneriat cu Clinicile Medicale LOTUS-MED din București și cu susținerea financiară a companiei Cordia, parte a grupului Futureal, ”Rețeaua Binelui” este o platformă online, cu acces gratuit, dedicată atât pacienților cu afecțiuni oncologice, cât și aparținătorilor și publicului larg, interesat de prevenirea și tratarea acestor patologii. Proiectul a avut de la bun început două obiective.

Primul a fost acela de a oferi conținut de calitate, în care informațiile medicale complexe despre cancerul de sân și colorectal să fie prezentate într-o manieră simplificată, ce poate fi ușor înțeleasă de către utilizatori pentru a încuraja prevenția, diagnosticarea precoce și abordarea unui tratament personalizat. Prin articole, podcasturi și interviuri, pe platformă sunt abordate cele mai importante teme legate de cele două tipuri de neoplasme:

  • simptome;
  • factori de risc;
  • realizarea unui traseu standardizat pentru pacientul oncologic;
  • utilizarea medicinii personalizate pentru diagnosticarea și tratamentul cancerului;
  • screeningul și importanța controalelor medicale periodice;
  • necesitatea introducerii testelor genetice;
  • rolul echipei multidisciplinare în managementul pacientului oncologic, inclusiv a medicului genetician și nutriționist în cadrul echipei, etc.

Prin rolul său informativ, platforma contribuie la îmbunătățirea nivelului de educare și conștientizare a populației cu privire la importanța prevenirii și depistării precoce și eficientă a cancerului.

Al doilea obiectiv al platformei ”Rețeaua Binelui”, care reprezintă totodată și marele avantaj al proiectului, este că facilitează accesul la o echipă de experți din diverse specialități care oferă audienței interesate o perspectivă 360, integrată, asupra afecțiunilor oncologice. Toate societățile științifice internaționale recomandă abordarea cancerului într-o manieră multidisciplinară, iar ”Rețeaua binelui” se bucură de colaborarea unei echipe formate din medici oncologi, medici radiologi, medici chirurgi, medici geneticieni, medici anatomo-patologi, medici de familie, medici gastroenterologi, psiho-oncologi, nutriționiști și navigator de pacienți oncologici. Membrii echipei multidisciplinare comunică în mod regulat pentru a optimiza circuitul pacienților cu cancer de sân și colorectal. Astfel, diagnosticul se stabilește mai rapid si corect, tratamentul este unul personalizat.

Impactul pozitiv al proiectului în rândul publicului larg s-a reflectat în cifre: la doar o lună de la lansare, platforma ”Rețeaua Binelui” a fost accesată de peste 250.000 de români. În topul căutărilor utilizatorilor s-au aflat subiectele legate de testul imunochimic fecal (FIT), mamografia 3D cu tomosinteză, testele genetice.
”Fiecare persoană are dreptul la informație medicală. Însă, informația medicală să fie utilă și prezentată într-o manieră accesibilă. De aceea am inițiat acest proiect de responsabilitate socială: din dorința de a prezenta simplu, clar și pe înțelesul tuturor toate acele date tehnice, complexe și greoaie. Iar cei peste 250.000 români care au accesat «Rețeaua Binelui» arată că platforma este o bună sursă de informare și o resursă importantă în prevenirea, diagnosticarea, tratarea cancerului de sân și colorectal. Considerăm că «Rețeaua Binelui» contribuie ca suport pentru «Planul Național de Combatere și Control al Cancerului». Obiectivul principal al acestui proiect național este de a stabili un traseu standardizat al pacientului oncologic între diversele etape ale îngrijirii medicale, boala oncologică fiind abordată integrat, în cadrul unor echipe multidisciplinare, lucru pe care noi deja îl facem prin «Rețeaua Binelui»”, afirmă Mihaela Cotîrlă, Fondator și Președinte al Asociației Suport pentru Educație și Sănătate.

 

  • Asociația Suport pentru Educație și Sănătate este o organizație neguvernamentală și non-profit, înființată din dorința de a aduce mai aproape de oameni teme de interes general și de a identifica, împreună cu factorii de decizie, cele mai eficiente soluții. Printre obiectivele asociației se numără promovarea, dezvoltarea, implementarea și coordonarea de activităţi, campanii, proiecte și programe în domeniul educație și sănătate. Mai multe detalii despre proiectele Asociatiei Suport pentru Educație și Sănătate:  https://www.educatie-si-sanatate.ro/proiecte
  • Cordia este unul dintre cele mai mari grupuri de dezvoltare rezidențială și investiții corporative din regiunea Europei Centrale și de Est, cu un brand puternic și bine cunoscut, prezent pe segmentele mediu și mediu superior ale piețelor din Ungaria, Polonia, România. De asemenea, desfășoară un proiect pilot în Spania. Cordia este  activă pe piața din Regatul Unit al Marii Britanii, prin Blackswan Property. Grupul Cordia are o experiență de peste 20 de ani și a câștigat multiple premii internaționale, printre care: „ULI Global Awards for Excellence”, „Best Mixed-Use Project in Europe” International Property Awards, Bloomberg TV, The New York Times, „Best Purpose Built Project Worldwide”, acordat de Federația Internațională pentru Real Estate (FIABCI).
  • Înființată în anul 1998, LOTUS-MED este o societate cu capital românesc privat, care funcționează ca prestator de servicii și soluții medicale clinice și de laborator într-o multitudine de specialități medicale, din etapa de diagnosticare până la tratament și monitorizare post-tratament. La Centrul integrat în tratarea afecțiunilor oncologice care funcționează în cadrul uneia din cele două clinici LOTUS-MED, pacienții sunt tratați multidisciplinar și beneficiază de servicii medicale de prevenție, diagnosticare, tratament și monitorizare la standarde înalte de calitate.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: