
Interviu cu Anca Dragu, președinta Senatului, membru al Grupului de luptă împotriva cancerului din Parlamentul României.
Cu un plan european care stabilește liniile directoare și cu o finanțare fără precedent în lupta împotriva cancerului, România are șansa de a elabora un Plan Național de Cancer eficient. Instituțiile, profesioniștii, asociațiile de pacienți, dar și industria _ și-au accelerat eforturile pentru a conlucra la realizarea unui asemenea plan, în speranța că o parte din cele 4 miliarde de euro disponibile la nivel european vor putea fi atrase și de România. „Este foarte important să menționăm că finanţarea europeană este condiţionată de existenţa acestui plan, care să includă termene și obiective clare. Pentru eficiență, trebuie să coroborăm obiectivele noastre cu posibilităţile europene de finanţare. Planul național de combatere a cancerului este o urgență pentru România. Există bani europeni pentru lupta împotriva cancerului”, atrage atenția Anca Dragu.
Planul european de combatere a cancerului și programele europene de finanțare a luptei împotriva cancerului pun accent pe investițiile în controlul cancerului (prevenție, screening, diagnostic), pe principiul „este mai ieftin să previi decât să vindeci”. Cum vedeți aceste măsuri aplicate într-un Program Național de Cancer, având în vedere că interesul depășește strict sfera medicală, fiind vorba de a avea cetățeni sănătoși pentru o societate competitivă?
Planul european de combatere a cancerului este structurat în jurul a patru domenii principale de acțiune: prevenirea, depistarea timpurie, diagnosticarea și tratamentul și recuperarea către o viață normală.
România nu are un program național pentru combaterea cancerului (dar există un plan european) și fiind, din păcate, una dintre țările cu cele mai multe victime ale acestei boli, elaborarea unui astfel de plan este o urgență.
La nivelul Parlamentului României, am inițiat, alături de prof. dr. Alexandru Rafila, un grup de lucru pentru lupta împotriva cancerului. Scopul lui este de a elabora un plan național pentru combaterea cancerului, dar și cu asigurarea accesului pacienților la cele mai moderne tratamente.
Cele mai recente date de specialitate arată că, până în 2035, se așteaptă ca numărul de cazuri de cancer să se dubleze la nivel mondial. Un sfert din decesele prin cancer se înregistrează în Europa. În întreaga lume, 81% dintre națiuni au un plan de control al cancerului (PNCC) funcțional, însă în Europa Centrală și de Est 54% dintre țări nu au o astfel de strategie națională.
Prevenția și programele naționale de prevenție sunt, cu siguranță, o soluție dovedită ca fiind eficientă în toate țările europene. Din statisticile de specialitate reiese și că astfel de programe implementate la nivel național ar putea preveni 40% din cazurile de cancer.
De curând am participat la lansarea programului „ROCCAS II București-Ilfov”, un proiect ambițios, coordonat de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, alături de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC). Este un proiect cofinanțat din fonduri europene, care furnizează servicii gratuite de diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru peste 50.000 de persoane din regiunea București-Ilfov, dintre care minimum 53% persoane din grupurile vulnerabile – acei oameni care nu au acces la servicii de sănătate calitative.
Tot statisticile de specialitate relevă că depistarea la timp a acestui tip de cancer crește șansa de vindecare la 93%. În spatele acestor cifre sunt oameni a căror șansă la viață depinde de momentul în care ajung la doctor.
În calitate de membru al Grupului pentru combaterea cancerului din Parlament, mi-am asumat să fac tot ce pot pentru ca un asemenea program-pilot să fie extins și aplicat la nivelul întregii țări.
Abordarea integrată a luptei împotriva cancerului
Referitor la Planul Național de Cancer, care considerați că ar fi unele dintre primele măsuri de luat pe termen scurt? Ce tip de acțiuni ar fi mai ușor de înțeles și sprijinit de către Ministerul de Finanțe?
Cred că, pentru început, trebuie stabilită direcția și conturată forma acestui Program Național de Cancer. Politicile publice în materie de sănătate, prioritățile unui program național sunt stabilite de Ministerul Sănătății. Dacă ele sunt bugetate transparent și coerent, respectând un plan de dezvoltare care să fie integrat în bugetul de stat, Ministerul Finanțelor va sprijini, cu siguranță, introducerea unui astfel de program.
În programul de guvernare, ne-am asumat dezvoltarea/implementarea și finanțarea Planului Național de Control al Cancerului (PNCC) – Abordarea integrată a luptei împotriva cancerului, de la prevenție, screening, diagnostic precoce, acces rapid la tratament, terapii și îngrijire, viața după învingerea cancerului, în concordanță cu Planul European de Cancer lansat în februarie 2020. Și, cu siguranță, acest document poate fi baza de pornire pentru politicile viitoare.
În România, ultimul Plan Național de Cancer a fost realizat în 2016, de guvernul condus de Dacian Cioloș, din care am făcut parte, iar statisticile actuale indică nevoia urgentă de actualizare a documentului. De asemenea, este necesară includerea oncologiei, ca domeniu prioritar, în Strategia Națională de Sănătate 2021-2027.
Care credeți că este proporția sustenabilă de finanțare a Planului Național de Cancer între fonduri europene și buget național?
Planul european de combatere a cancerului vine și cu o anvelopă de 4 miliarde de euro – bani din care sper ca România să poată atrage o sumă care, alături de componenta de resurse naționale, să asigure un start real și eficient pentru programele de combatere a diferitelor tipuri de cancer în România.
Lansarea Planului European de Combatere a Cancerului trebuie să fie un imbold pentru România ca să contureze un plan național și să facă din prevenție o prioritate. Sunt miliarde de euro pe care Uniunea Europeană le pune la bătaie pentru a crește accesul la tratament și consult de calitate pentru a reduce diferențele dintre țările din Vest și cele din Est.
Având direcțiile trasate în Planul European, nu trebuie decât să îl adaptăm nevoilor țării noastre și să dezvoltăm proiecte. Este foarte important să menționăm că finanţarea europeană este condiţionată de existenţa acestui plan care să includă termene și obiective clare. Pentru eficiență, trebuie să coroborăm obiectivele noastre cu posibilităţile europene de finanţare.
În acest moment, la nivelul Ministerului Sănătății se derulează un proiect cu finanțare europeană prin care se va elabora cel mai important proiect pentru țara noastră în domeniul sănătății, respectiv Strategia Națională de Sănătate.
Cum vedeți rolul Grupului parlamentar pentru combaterea cancerului? Veți înainta și propuneri legislative?
Scopul nostru este de a-i susține pe cei care suferă de această teribilă maladie și de a lupta pentru ca și cei mai mulți dintre români să fie protejați în fața bolii. Asociațiile de pacienți sunt principalii noștri aliați. Vom putea atinge aceste obiective finalizând primul plan național comprehensiv de control al cancerului și legiferând. Avem în acest moment o oportunitate excepțională: contextul european, Planul european de combatere a cancerului și finanțările generoase de care putem beneficia.
Grupul de lucru parlamentar va fi principalul partener de discuții cu Comisia pentru Sănătate din Parlamentul European, care are un rol important în implementarea Planului european de combatere a cancerului. Eu lucrez deja cu eurodeputatul USR PLUS Nicu Ștefănuță, membru al Comisiei de Sănătate din Parlamentul European, și la acest moment planificăm o întâlnire de lucru în luna septembrie pentru programul de combatere a cancerului.
În acest grup de lucru, toate părțile interesate își vor găsi un loc la masă, cu precădere asociațiile de pacienți a căror voce va fi cu adevărat ascultată, pentru că ei sunt cei care au trecut prin etapele luptei cu boala și sunt o resursă de experiențe extrem de importantă de luat în calcul.
de Valentina Grigore