Politici de Sanatate

Planul Multianual pentru Dezvoltarea Strategică a Resurselor Umane din Sănătate

05 decembrie
23:09 2016
Planul Multianual pentru Dezvoltarea Strategică a Resurselor Umane din Sănătate

Ministerul Sănătății a lansat Planul Multianual pentru Dezvoltarea Strategică a Resurselor Umane din Sănătate 2017-2020. Scopul acestui document este găsirea unei soluții pentru  gestionarea migrației personalului medical din România. Necesitatea unui astfel de plan a fost argumentată nu doar prin prisma faptului că spitalele românești rămân fără medici, ci și din punctul de vedere al costurilor necesare școlarizării acestor medici pe care România îi pierde.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a declarat că “de succesul implementării tuturor acțiunilor din acest plan va depinde dacă personalul medical va rămâne în România să asigure îngrijiri de calitate românilor. Și aceasta nu ține de politică, ci orice guvernare trebuie să fie onorată să o ducă la bun sfârșit. Deoarece fără cadre medicale un sistem de sănătate este un sistem nefuncțional, fără impact asupra stării de sănătate a cetățenilor săi.”

Un studiu realizat la noi în țară de Organizația Mondială a Sănătății în toamna anului 2016 arată că pregătirea universitară a unui medic în România costă, în medie, 81.000 de lei. Suma nu include și anii de rezidențiat care implică, de asemenea, costuri destul de mari. Un simplu calcul relevă că pentru pregătirea celor 43.000 de cadre medicale care din 2007 până acum și-au manifestat intenția de emigra (prin solicitarea certificatului de conformitate), România a cheltuit circa 3,5 miliarde de lei. Această sumă poate fi considerată o pierdere și nu o investiție, deoarece majoritatea acestor cadre medicale au emigrat.

Având în vedere aceste cifre, Planul Multianual pentru Dezvoltarea Strategică a Resurselor Umane din Sănătate se axează pe îmbunătățirea guvernanței în acest domeniu, pe ajustarea formării personalului medical bazat pe competențe, implementarea unui management modern al resurselor umane în unitățile sanitare și crearea unor politici de stat de motivarea personalului medical de a rămâne și practica în România.

 

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: