Politici de Sanatate

Planul împotriva cancerului, de la liniile directoare la beneficiul pacientului

31 martie
11:25 2022
Planul împotriva cancerului, de la liniile directoare la beneficiul pacientului

Interviu cu conf. dr. Constantin Dina, coordonatorul tehnic al Planului Național de Combatere a Cancerului

Recent lansatul Plan Național de Combatere a Cancerului (PNCC) a stârnit o reacție puternică din partea tuturor factorilor interesați, reacție care s-a concretizat în numeroase propuneri de îmbunătățire a formei finale a planului. Ce se va întâmpla după integrarea feedbackului în forma finală a planului, ce măsuri pot fi implementate cât mai rapid și cu ce fonduri, aflăm de la conf. dr. Constantin Dina.

Cum va fi integrat feedbackul primit în documentele ce vor contura lupta împotriva cancerului?

Observațiile primite în legătură cu Planul Național de Combatere a Cancerului vor fi analizate, iar cele relevante și care au rolul de a aduce un plus acestui plan vor fi asimilate și se vor pune în aplicare.

În acest moment, avem niște obiective clare și niște măsuri care permit ca specialiștii să-și integreze toate dorințele, astfel încât pacientul să aibă toate beneficiile. Planul Național de Combatere a Cancerului reprezintă o sumă de linii directoare stabilite de grupul de lucru, astfel încât toți factorii interesați din cadrul autorităților, universităților de medicină și farmacie, organizațiilor profesionale din domeniul medical și nu numai să-și poată uni eforturile.

Vor fi incluse și alte localizări în Planul Național de Combatere a Cancerului?

PNCC are o abordare generală a cancerelor și o abordare specifică pentru cinci localizări de cancere solide, cancerele pediatrice și cele hematologice. Introducerea de obiective specifice pentru alte localizări va fi analizată la nivelul grupului tehnic de lucru și, în funcție de unele date epidemiologice (adică incidență, prevalență, mortalitate, supraviețuire), se vor lua decizii în consecință.

Ce măsuri sunt necesare pentru susținerea cercetării, proiectelor de îmbunătățire a infrastructurii digitale din sistemul de sănătate și optimizarea folosirii datelor în legătură cu medicina personalizată?

Cercetarea în domeniul bolilor oncologice a adus date noi atât cu privire la procesele biologice implicate în debutul, progresia și extinderea cancerului în organism, cât și cu privire la prevenirea și tratarea mai eficientă și direcționată a acestora.

Creșterea finanțării cercetării în România cred că ar fi prima măsură necesară pentru acest domeniu. Pe de altă parte, nu trebuie neglijate nici investițiile durabile pentru cercetare în medicina personalizată și tehnologii de monitorizare la distanță de tip telemedicină, precum și în tehnologii de tipul AI și machine learning. De asemenea, este nevoie de accesarea fondurilor existente în cadrul Programului Operațional Sănătate, Prioritatea 5 – Abordări inovative în cercetarea din domeniul medical.

O altă măsură care ar putea fi implementată repede este legată de operaționalizarea Dosarului Electronic de Sănătate (DES), o componentă majoră a sistemului sanitar românesc, prin care se va putea documenta orice diagnostic sau măsură terapeutică, realizându-se, în același timp, interoperabilitatea sistemelor de date atât din zona publică, cât și din zona privată.

De asemenea, trebuie să avem în vedere înființarea centrului virtual de competență pentru cancer, parte din Misiunea de Cercetare asupra cancerului, precum și înființarea a cel puțin unui „oncology-focused living lab” și a unui hub național pentru medicină personalizată, în concordanță cu Misiunea de Cercetare asupra cancerului și cu Parteneriatul European pentru Medicina Personalizată, cu participarea cetățenilor alături de stakeholderii tradiționali.

Îmbunătățirea timpilor de diagnosticare și depistarea cancerelor în stadii cât mai incipiente presupune acces la analize specializate și la infrastructura/ resursa umană adecvată. Cum pot fi finanțate astfel de nevoi?

Finanțarea mai multor activități din cadrul Planului Național de Combatere a Cancerului se poate  realiza din mai multe surse:

  • ž Programul Operațional de Sănătate – programe de screening populațional, centre de diagnostic multidisciplinar, instruirea personalului, precum și programe de diagnosticare precoce și tratament;
  • ž Planul Național de Redresare și Reziliență – investiții în infrastructură, inclusiv în  infrastructura  centrelor  de paliație, precum și  investiții pentru dotarea cu echipamente medicale;
  • ž Programul Horizon Europe –  proiecte de cercetare, inovare;
  • ž EU4Health Programme – proiecte de tip Joint Actions;
  • ž bugetul asigurărilor sociale de sănătate;
  • ž bugetul de stat.

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: