Politici de Sanatate

Planul de Cancer, parte din Strategia de Sănătate 2021- 2027: selecție de experți

26 februarie
18:11 2021
Planul de Cancer, parte din Strategia de Sănătate 2021- 2027: selecție de experți

Strategia națională de sănătate 2021- 2027 va avea o componentă semnificativă de Oncologie, un Plan Național de Cancer fiind esențial pentru îmbunătățirea managementului afecțiunilor oncologice din România.

”În România există un Plan Național de Cancer prezentat de fostul ministru al Sănătății, prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu, în 2016, însă acesta va trebui updatat prin colaborare cu toți factorii implicați, proces ce va fi demarat în curând”, potrivit ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

În ceea ce privește Strategia Națonală de Sănătate 2021- 2027, care va include atât Planul Național de Boli Rare, cât și Planul Național de Cancer, aceasta va fi realizată inclusiv cu aportul specialiștilor externi. ”Pentru Strategia Națională de Sănătate, avem inclusiv un proiect european prin care o să putem să beneficiem și de aportul experților externi Ministerului Sănătății sau autorităților publice. În curând va fi făcut public anunțul de selecție a experților și oricine poate aplica pentru aceste posturi, astfel încât să ajute la proiectul de scriere al acestei strategii. Strategia națională de sănătate ce va trebui aprobată poate să pornească de la Strategia trecută, însă vor exista și consultări publice ”, a afirmat Vlad Voiculescu.

Prevenția și digitalizarea

Prevenția este singura modalitate sustenabilă de a menține sănătatea populației, a mai atras atenția ministrul în cadrul conferinței ”Integrarea Planului Național de Boli Rare în Strategia Națională de Sănătate”. ”Trendurile, în întreaga lume, sunt aceleași: populația îmbătrânește și patologiile se diversifică, tratamentele devin din ce în ce mai scumpe, astfel încât singura șansă ca lucrurile să fie sustenabile, în special din punct de vedere economic, este să iei măsuri pentru a preveni îmbolnăvirile. Principalul punct care ar putea să schimbe lucrurile în mod fundamental este digitalizarea, astfel încât prevenția să se facă mai ușor, iar capabilitățile unei anumite categorii de personal să crească”.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: