Politici de Sanatate

Planul ceh de redresare, alocat în mare parte oncologiei

15 decembrie
19:16 2022
Planul ceh de redresare, alocat în mare parte oncologiei

Interviu cu Jakub Dvoracek, secretar de stat în Ministerul Sănătății din Cehia

Organizațiile de pacienți din Republica Cehă sunt un partener de încredere al Ministerului Sănătății ceh, „modul în care cresc, în care se implică, modul în care devin mai profesioniste, este un lucru pe care îl apreciem foarte mult”, subliniază Jakub Dvoracek, secretar de stat în Ministerul Sănătății, Cehia. Este doar un aspect care explică atenția acordată oncologiei în această țară.

Una dintre prioritățile președinției cehe a Consiliului UE o constituie oncologia. Ce a determinat acest lucru?

Oncologia este un subiect-cheie pentru noi de o lungă perioadă. Dacă luăm, de exemplu, primul registru pentru pacienții oncologici, acesta a început cu mulți ani în urmă. Mai întâi pe hârtie, acum complet digitalizat, acoperind toți pacienții oncologici din Republica Cehă. Începând cu anii ’90, am construit cu adevărat sistemul care se bazează pe îngrijire centralizată, pe centre de îngrijire care oferă tratament avansat, dar care gestionează și datele, și prevenția. În fiecare regiune a Republicii Cehe avem un astfel de centru, la acestea se adaugă un institut oncologic național, care se află la Brno, al doilea fiind în curs de construcție la Praga. Totul, pentru a avea cu adevărat o îngrijire multidisciplinară gestionată de sus în jos și o interconectare între centre pentru a asigura traseul pacientului de la depistare la îngrijire și, apoi, bineînțeles, la monitorizare. Toate aceste lucruri se bazează pe programul național de combatere a cancerului.

 Ce loc ocupă pacientul, în contextul acestui interes pentru oncologie? 

Organizațiile de pacienți din Republica Cehă au jucat un rol-cheie în ultimii 15 ani, dar mișcarea care a avut loc în ultimii 5-6 ani este cu adevărat uimitoare. Modul în care cresc – în care se implică, modul în care organizațiile de pacienți devin mai profesioniste – este un lucru pe care îl apreciem foarte mult la Ministerul Sănătății din Cehia. Pe baza acestui fapt, am creat un departament special care se concentrează pe dezvoltarea și susținerea organizațiilor de pacienți. Plecând de aici, am permis organizațiilor de pacienți să devină consilieri ai ministrului ceh al sănătății. Am creat un instrument numit Consiliul pacienților, în care sunt prezenți toți reprezentanții-cheie din organizațiile pacienților care pot dezbate cu privire la toate actele legislative importante aflate sub supravegherea Ministerului Sănătății. De exemplu, acum se discută despre un subiect legislativ foarte important, care are legătură și cu accesul pacienților la noi tratamente – Spațiul European de Date privind Sănătatea (EHDS). Cu acest document, care este foarte complex, vom crea schimbarea aspectului asistenței medicale. Poate că nu va părea așa la prima vedere, dar odată ce se vor conecta datele privind asistența medicală în toată Europa, vom avea șansa, în calitate de pacienți, să vedem ce se colectează, ce este disponibil și vom putea să lucrăm la aceste date. Acesta este primul pas. Al doilea pas este utilizarea EHDS pentru cercetare, pentru planificare, pentru stabilirea strategiilor naționale, dar și a celor europene.

Cum este abordată prevenția, un aspect pe care se pune un accent din ce în ce mai serios la nivelul UE?

Ceea ce este cel mai important pentru noi este ce vom face cu adevărat în următorii cinci ani, deoarece Republica Cehă dorește ca o parte semnificativă a Planului național de redresare să fie alocată oncologiei. În acest sens, cum am menționat, construim noul institut național de oncologie în Praga și, odată cu acesta, vom avea institutele importante/naționale în funcțiune. Apoi, un important sprijin vine și pentru centrele regionale cu cele mai noi echipamente pentru screening, pentru diagnosticare, dar și pentru prevenție, noul institut fiind dedicat în totalitate prevenției.

 

Bogdan Guță

 

 

 

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: