Politici de Sanatate

Pilula tehnică UPS-ul

10 februarie
10:55 2016
Pilula tehnică UPS-ul

Noțiunea de UPS este o abreviere din engleză pentru Unintrerruptible Power Sources, un echipament comparabil ca formă și dimensiune cu o unitate de calculator, dar cu mult mai greu, asta pentru că în interior conține acumulatori similari celor folosiți în alimentarea obiectelor casnice.

UPS-ul trebuie să alimenteze echipamentele medicale pentru care întreruperea alimentării cu energie electrică are consecințe extrem de grave. UPS-ul alimentează consumatorul — ecograful, calculatorul, serverul etc. — din acumulatorii săi, chiar și după întreruperea alimentării cu energie a clădirii, a etajului sau doar a câtorva prize.

Cât timp poate echipamentul UPS să furnizeze energie electrică? Timpul în care un UPS furnizează energie electrică este invers proporțional cu mărimea sarcinii sale. De exemplu, dacă un UPS alimentează simultan două ecografe, autonomia sa de funcționare pe baterii este de 20 de minute. În cazul în care ar alimenta un ecograf, ar fi de 40 de minute.

Logica utilizării echipamentelor UPS presupune două abordări

1) Cazul clădirilor care nu au în dotare un generator electric

Dacă în timpul unei ecografii se întrerupe alimentarea cu energie electrică și acesta trece pe UPS, medicul trebuie să aibă în vedere că va trebui să salveze toate datele și măsurătorile făcute până la acel moment, să finalizeze investigația pentru pacient, însă să nu mai preia alt pacient, deoarece riscul ca investigația medicală să nu poată fi finalizată este foarte mare.

Activitatea medicală poate fi reluată doar după ce semnalul sonor emis de UPS încetează, acesta fiind semnalul că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită la nivel de încăpere, etaj, clădire.

2) Cazul clădirilor dotate cu generator electric

În acest caz, la întreruperea alimentării cu energie electrică UPS-ul trece pe baterii; furnizează în continuare tensiune ecografului, de exemplu, iar în termen de maximum 32 de secunde până la pornirea generatorului electric și intrarea sa în sarcină, semnalul sonor emis de UPS încetează, acesta fiind pentru medic un semn al reluării funcționării normale. În aceste condiții, medicul își poate continua activitatea, cu o posibilă limitare a iluminatului normal la 50%, condiții care pot permite totuși continuarea investigațiilor.

Dacă UPS-ul emite semnale sub un minut, nu este nicio problemă, dar dacă semnalul sonor este prezent mai mult de un minut, investigația se finalizează, se închide programul, se salvează datele, dar nu se mai preia un alt pacient până la remedierea tehnică necesară sau până ce nu este reluată alimentarea cu energie electrică a încăperii/etajului/clădirii. 

Dinamic Instal Electro Serv S.R.L

www.administrare-cladire.ro

office@administrare-cladire.ro

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: