Politici de Sanatate

Peste 95% din populația lumii are una sau mai multe probleme de sănătate

10 iunie
12:28 2015
Peste 95% din populația lumii are una sau mai multe probleme de sănătate

Mai mult de 95% din populația lumii suferă de una sau mai multe probleme de sănătate, arată raportul Global Burden of Disease (GBD) realizat în perioada 1990-2013 și publicat la începutul acestei săptămâni de revista britanică The Lancet.

Cercetarea  demonstrează că un număr semnificativ de persoane suferă chiar și de cinci boli, iar procentul de ani de viață sănătoasă pierduți din cauza afecțiunilor a crescut de la 21% , cât era în 1990 la 31%, în 2013.

“Datele actualizate cu privire la nivelurile și tendințele în incidenţa și prevalența bolilor, precum și numărul de ani trăiți cu handicap (YLDs) reprezintă un element esențial în politicile globale, regionale și naționale de sănătate. Astfel, în raportul Povara Globală a bolilor 2013, am estimat aceste cifre pentru bolile acute, cronice și diferite leziuni pentru 188 de țări, pentru perioada 1990 – 2013. Per total, am folosit 35.620 de surse de date distincte și documentate despre 301 boli și leziuni și 2.337 de tulburări”, susțin autorii studiului.

Rezultatele amplului studiu relevă că principalele cauze al deteriorării sănătății s-au schimbat substanțial, în ultimii 23 de ani. Comorbiditățile au crescut substanțial odată cu vârsta în această perioadă. Majoritatea sechelelor acute s-au datorat bolilor infecțioase și leziunilor pe termen scurt, fiind înregistrate în 2013 peste două miliarde de cazuri de infecții respiratorii superioare și episoade de boli diareice. În ceea ce privește durerile de dinți ca urmare a cariilor permanente, s-au înregistrat peste 200 de milioane de cazuri în 2013. În schimb, sechelele cronice au fost în mare măsură atribuite bolilor netransmisibile.

Cercetarea mai arată că în 2013, aproape jumătate din problemele de sănătate ale populației au constat în artrite, dureri de spate, depresie, anxietate, și consum de alcool și droguri. De exemplu, în Mexic, Nicaragua, Panama și Venezuela, artrita a fost al treilea factor de risc pentru handicapul locomotor.

În ultimii 23 de ani, cazurile de diabet zaharat au crescut cu 43%, iar rata mortalității din cauza acestei afecțiuni – cu 9%.

Îmbătrânirea populației duce la o creștere substanțială a numărului de persoane afectate de diverse tulburări și leziuni. Procentul anilor trăiți cu handicap este pe o pantă descrescătoare, însă ritmul acestei scăderi este mult mai lent decât mortalitatea prin diferite boli. În acest context, autorii raportului consideră că dimensiunile non-fatale ale bolii și a prejudiciului creat de acestea va necesita mai multă atenție din partea sistemelor de sănătate.

Sursa: www. thelancet.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: