Politici de Sanatate

Peste 50 de studii clinice, în derulare, la IOCN

14 octombrie
14:05 2019
Peste 50 de studii clinice, în derulare, la IOCN

Interviu cu  dr. Cătălin Vlad, manager Institutul de Oncologie  Cluj-Napoca

 

Din noiembrie 2017, IOCN este acreditat de Organizația Europeană a Institutelor de Cancer și este singura instituție de acest fel din țară. Ce înseamnă această acreditare pentru pacienți? Este ceva mai mult simbolic sau vine la pachet cu o serie de facilități?

Această acreditare a Institutului, de către OECI, drept Clinical Cancer Center, reprezintă o recunoaștere și o îndeplinire a standardelor cerute de către această organizație. Din acest punct de vedere, suntem la nivel european. OECI a fost fondată de către cele mai importante institute care tratează cancerul din Europa de Vest, are standarde, iar noi ne-am aliniat acestor standarde, unele dintre ele fiind dificil de implementat în condițiile legislației naționale în vigoare, deoarece în Europa de Vest lucrurile sunt mai indulgente. Acordarea acestui titlu este o recunoaștere a standardelor, eforturilor pe care le-a făcut întreg institutul, întreg personalul medical și administrativ.

Criteriile de acreditare țin în special de calitatea actului medical și de rezultatele oncologice ale pacienților, rezultate similare cu ale altor centre oncologice europene. În acest sens, putem afirma că pacienții noștri beneficiază de servicii medicale de nivel european.

Ce a presupus acest proces de acreditare și cum ați reușit să vă încadrați în cerințele cerute la un asemenea nivel?

Acest proces de acreditare a durat aproximativ doi ani, dar pregătirea lui a început de mai bine de zece ani. Relația noastră cu OECI datează încă din anii 2007-2008, dar la nivelul Institutului a existat încă din anii 2001-2002 o abordare europeană în ceea ce privește standardele și modalitățile de management ale bolii canceroase. Odată deveniți membri cu drepturi depline ai OECI, am organizat patru conferințe și un curs european sub egida OECI, iar în perioada 2013 –2016 am participat într-un proiect al OECI numit Benchcan, proiect care se referă la standardizarea centrelor oncologice. Referitor la procesul de acreditare, acesta a presupus o muncă voluntară, neremunerată, a întregului personal administrativ și medical al Institutului, parcurgând și îndeplinind toate criteriile de acreditare cu fonduri proprii.

Știu că Institutul Oncologic Cluj-Napoca este implicat în numeroase proiecte pe fonduri europene, fonduri norvegiene. Puteți să-mi spuneți câteva lucruri despre aceste proiecte?

Institutul Oncologic are o mare experiență și expertiză în atragerea de proiecte pe fonduri europene și în implementarea lor. Aceste proiecte au vizat partea de screening, patologia oncopediatrică și, nu în ultimul rând, partea de cercetare fundamentală, translațională. De asemenea, prin aceste proiecte am urmărit și am reușit să îmbunătățim și partea de dotare cu aparatură medicală de care să beneficieze pacienții noștri. De exemplu, în primul proiect de oncopediatrie am reușit achiziționarea unui aparat RMN extrem de performant, dotat și cu un aparat de anestezie, pentru a permite examinarea copiilor cu patologie oncologică. În cel de-al doilea proiect, tot pe oncopediatrie, vom achiziționa două aparate pentru prepararea automată a citostaticelor, lucru care reprezintă o premieră la nivel național.

În ce fază sunteți acum cu acest al doilea proiect?

În luna iulie am semnat contractul pentru acest proiect. Practic, proiectul a început, suntem în faza de implementare, iar pe parcursul a doi ani acest proiect trebuie finalizat.

Operați în acest spital de 10 ani și ați preluat și partea de management de doi ani. De ce ați făcut acest pas și ce planuri aveți în ceeace privește dezvoltarea lui?

Lucrez în Institut de 10 ani, mai întâi ca medic rezident, apoi ca medic specialist, iar partea de management am preluat-o în urmă cu doi ani și jumătate. În toată această perioadă, am încercat să acumulez cât mai multă experiență de la mentorii mei, oameni devotați, implicați, cu viziune în managementul bolii canceroase. Am preluat un Institut aliniat la standarde europene și acest lucru mă obligă să continui munca depusă până în prezent. Alături de colegii mei din departamentul administrativ, de personalul medical, voi încerca să continui pe aceeași direcție pe care Institutul a urmat-o în ultimii 15 ani, pentru ca personalul medical să beneficieze de cele mai bune condiții pentru desfășurarea actului medical, iar pacienții să beneficieze de cele mai bune servicii medicale.

În afară de partea medicală, la IOCN se poate vorbi despre partea de cercetare?

Încă de la fondarea sa, Institutul, prin misiunea și viziunea pe care a promovat-o, a deschis un drum pentru cercetarea oncologică din România. În momentul de față, Institutul beneficiază de un departament de cercetare aliniat standardelor europene. Partea de cercetare vizează cercetarea fundamentală, clinică și translațională și are ca scop prevenirea și tratamentul cancerului. De asemenea, încercăm să promovăm studiile clinice, proiectele de cercetare, educația și formarea continuă, precum și colaborarea în domeniul biologiei și terapiei cancerului.

Desfășurați studii clinice la dumneavoastră în spital? Ce potențiale beneficii aduc pacienților aceste studii?

În prezent, se desfășoară în Institut peste 50 de trialuri clinice. Au ca scop descoperirea de terapii noi, inovatoare în boala canceroasă, iar beneficiarii acestor studii să fie pacienții noștri.

Care sunt sumele pe care le alocați pentru cercetarea fundamentală?

Pentru cercetarea fundamentală, pentru anul în curs, au fost alocați în buget peste trei milioane de lei, la care se adaugă cheltuielile cu personalul de cercetare.

Care este patologia specifică a spitalului?

Părinții fondatori ai Institutului au fost ginecologi, de aceea patologia tratată preponderent în spital este cea ginecologică. Alături de aceasta, patologia mamară ocupă un loc important. Dar, în general, tratăm o mare varietate de patologii, precum tiroida, melanomul malign, patologia colorectală, cea din sfera ORL, tumori de părți moi, patologia hematologică și cea oncopediatrică.

Din punctul de vedere al politicilor de sănătate, ce ar trebui schimbat?

În primul rând, consider necesară o clasificare a spitalelor pe niveluri de competență și pe patologii, iar alocarea fondurilor să se realizeze pe baza acestor criterii. De asemenea, personalul medical ar trebui remunerat pe criterii de performanță. Legat de pacienți, este imperativă orientarea cazurilor către centrele cu competență pentru anumite patologii specifice.

Ați vorbit despre fonduri  europene, norvegiene și de diverse alte surse. Puteți aproxima o sumă pe care ați atras-o pentru spital în ultimii  5-10 ani?

Pe parcursul ultimilor 10 ani, Institutul a desfășurat proiecte pe fonduri europene, norvegiene și din diverse alte surse de finanțare a căror sumă totală depășește 25 de milioane de euro.

Ce proiecte aveți pentru acest spital? Ce urmează?

La nivel de Institut, se desfășoară în acest moment numeroase proiecte. Suntem în plină fază de construcție cu noua secție de hematologie, care va fi una dintre cele mai moderne din țară și care va beneficia inclusiv de un centru de transplant medular. Continuăm modernizarea departamentului de radioterapie prin achiziția, prin programul cu Banca Mondială, a unui accelerator liniar și reamenajarea unui buncăr de radioterapie în care sperăm să putem aduce un al doilea aparat. Pe partea de oncologie medicală, prin achiziția celor două aparate de diluție a citostaticelor, ne dorim o eficientizare a activității. La nivelul departamentului de imagistică, vom continua dotarea cu aparatură modernă care să permită introducerea de noi tehnici diagnostice.În cadrul departamentului de chirurgie, vom continua dotarea cu aparatură modernă pentru chirurgia minim invazivă. Toate aceste eforturi le vom face pentru a veni în sprijinul pacienților noștri și al personalului medical.

 

de Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: