Politici de Sanatate

Peste 100 de cercetători HIV/SIDA au murit într-o catastrofă aviatică

18 iulie
14:00 2014
Peste 100 de cercetători HIV/SIDA au murit într-o catastrofă aviatică

Joep Lange, unul din cei mai importanți cercetători în sfera HIV/SIDA a murit pe 17 iulie 2014, ca victimă a prăbușirii unei aeronave, aparținând Malaysia Airlines. Avionul ce zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur, a căzut în zona frontierei dintre Rusia și Ucraina, în urma catastrofei pierzându-și viața aproape 300 de oameni.

Peste 100 „dintre cei mai influienți cercetători din domeniul SIDA”, inclusiv importanți membrii ai Organizatiei Mondiale a Sănătății și cercetători HIV, au pierit în acest tragic accident.

Cel mai consistent grup de pasageri era constituit din participanți la o importantă conferință medicală, eveniment la care urmau să participle 12 000 de persoane, printre vorbitori aflându-se și Bill Clinton, fost președinte al SUA ori cunoscutul artist irlandez, Bob Geldof.

Joep Lange (1954-2014), fost profesor la Universitatea din Amsterdam, șef al Departamentului de Sănătate Globală, era cunoscut încă din anul 1983 ca fiind dedicat studiului HIV, ca unul din cercetătorii implicați în terapia antiretrovirală și a studiilor ce vizau prevenția transmiterii virusului de la mama la făt. În perioada 2002-2004 prof. Lange a ocupat funcția de președinte al International AIDS Society. mesaj twitter

Lange și Jacqueline van Tongeren, soția sa, ambii decedați în accident, se aflau în avionul cu care se deplasau spre Conferința mondială AIDS 2014, ce se va desfășura între 20-25 iulie, în Australia, la Melbourne.

Comunitatea științifică, regretând pierderea, a reacționat, prin vocile unor colegi și apropiați ca Rick Elion și David Cooper.

„Joep a fost un vizionar între cercetătătorii HIV; era conștinet de complexitatea legăturilor dintre HIV și societate. A avut o inimă de aur. Dispariția sa este o mare pierdere pentru știință.” (Dr. Rick Elion, cercetător american)

„Joep s-a implicat activ în dezvoltarea unor medicamente accesibile în tratamentul HIV, în special terapii combinate, destinate țărilor sărace. Era o bucurie să colaborezi cu el și nu accepta niciodată că ceva este imposibil de realizat. Nu îi era teamă să spună adevărul”, afirma prietenul său, David Cooper, director al Kirby Institute, University of New South Wales, Sydney, Australia.

A mai declarat că Joep Lange a înfruntat companii farmaceutice, guverne și universități în demersul său de a trata HIV/SIDA în comunitățile sărace din Europa și Africa. Milita pentru terapii cu toxicitate mai redusă și s-a opus introducerii prea rapide pe piață a unor antiretrovirale mai puțin eficace.

Cooper își amintește de prof. Joep Lange ca fiind pasionat de artă și literatură, împreună vizitând Muzeul Stedelijk din Amsterdam, unde admira lucrările pictorului rus Kazimir Malevich. Îl citea cu înflăcărare pe scriitorul portughez José Saramago, iar prețuirea lui Gustav Mahler a dus până la a-și numi una din fiice după o rudă a compozitorului austriac.

Dr. Clovis Palmer, cercetător HIV, a scris pe Twitter: „Terorismul afecteză sănătatea. Sesiunea la care doream să particip va fii una tristă”. Se referea la dezbaterea pe care prof. Joep Lange urma să o prezideze pe 20 iulie: „A frank dialogue on the future af HIV treatment: all the way from the factory to the patient”.

Presa din Australia scrie că la bord se aflau 298 de persoane. Din cei 283 de pasageri, care au murit în acest accident aviatic, 108 erau participanți la conferință.

International AIDS Society, a organizat o conferință de presă imediat după accident. Michael Kessler, reprezentând IAS, a declarat:

„IAS își exprimă astăzi tristețea adâncă la aflarea veștii că prieteni și colegi ce se îndreptau către a XX-a Conferință Internațională SIDA de la Melbourne, Australia, se aflau la bordul aeronavei Malaysian Airlines MH17, care s-a prăbușit peste Ucraina în zorii zilei.

În acest moment incredibil de trist, IAS suferă împreună cu întreaga noastră comunitate internațională și transmite condoleanțe familiilor care au pierdut pe cei dragi în această tragedie.”

„Am pierdut întradevăr un gigant”, a mai spus Kessler.

IAS se află în contact direct cu autoritățile în încercarea de a clarifica modul în care s-a produs tragedia ce a afectat profund comunitatea cercetătorilor HIV/Sida și tansmite mesajul că evenimentul de la Melbourne se va desfășura conform planului, însă vor exista momente în care va fi reflectată amintirea celor care au pierit în accidentul aviatic.

Dr. Richard Constantinescu

Surse:

http://online.wsj.com/europe

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/

http://www.iasociety.org

http://www.hivnat.org/en

https://theconversation.com/uk

http://www.vox.com

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: