Politici de Sanatate

Personal medical din Moldova sau din Pakistan – o soluție pentru sistemul de sănătate din România?

21 iunie
14:54 2013

Interviu cu Petru Armean, decanul Facultăţii de Moaşe şi Asistente Medicale

Cum v-aţi propus să îmbunătăţiți calitatea îngrijirilor medicale în sistemul de sănătate românesc, din funcția de decan al Facultăţii de Moaşe şi Asistente Medicale?

În prezent, calitatea serviciilor medicale este o prioritate pentru toţi furnizorii de servicii de sănătate, manageri, pacienţi, terţul plătitor, dar şi pentru toate instituțiile implicate în formarea viitorilor specialişti.

Vă pregăti această facultate specialişti pentru străinătate?

Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală a fost înfiinţată în anul 2005, prin Hotărârea Guvernului nr. 916/2005 privind structurile instituţiilor de învăţământ superior acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu şi specializările din domeniile studiilor universitare de licenţă, devenind cea de a patra facultate a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, alături de tradiţionalele facultăţi de Medicină, Medicină Dentară şi, respectiv, Farmacie.

În prezent, în cadrul Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM) sunt acreditate patru specializări: Moaşe (4 ani), Asistenţă medicală generală (4 ani), Balneofiziokinetoterapie şi recuperare (3 ani) şi Tehnică dentară (3 ani), iar alte cinci specializări sunt autorizate provizoriu: Asistenţă de farmacie, Asistenţă dentară, Audiologie şi protezare auditivă, Laborator clinic şi Radiologie şi imagistică (fiecare de 3 ani). Pentru toate specializările Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală, forma de învăţământ este cu frecvenţă, iar absolvenţii dobândesc diplomă de licenţă (diplomă de studii superioare) în urma absolvirii cursurilor şi promovării examenului de licenţă.

Menţionez şi faptul că profesiile de moaşă, respectiv asistent medical generalist (cu patru ani de studii) sunt reglementate la nivelul Uniunii Europene, beneficiind de recunoaşterea automată a diplomei de licenţă dobândită la UMF „Carol Davila” în toate ţările membre UE, conform prevederilor Directivei europene nr. 2005/36/CE.

În prezent, Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală are aprobat următorul număr de studenţi, pentru a fi înmatriculaţi în anul I de studii:  Asistenţă medicală generală – 100 de studenţi; Moaşe – 15 studenţi, Tehnică dentară – 50 de studenţi; Balneofiziokinetoterapie şi recuperare – 50 de studenţi și Asistenţă de farmacie – 25 de studenţi

Ce îi motivează pe studenţii medicinişti din ziua de astăzi?

Salariile mici, degradarea continuă a percepţiei sociale a poziţiei sociale a personalului medical, lipsa constantă de interes guvernamental pentru investiţii şi politici publice adecvate sunt principalele motive pentru care tinerii pleacă să lucreze în afara ţării. Noi le oferim un motiv pentru care  urmează cursurile unei facultăţi. În acest moment, diploma de licenţă de moaşă este recunoscută automat de către celelalte ţări membre ale Uniunii Europene și  conferă aceleaşi drepturi ca diplomele de licenţă dobândite în ţările respective.

Care este diferenţa între moaşa de la sat de altădată şi absolventele facultăţii al cărei decan sunteţi?

Moaşele pot exercita profesia în sistem public sau privat, fiind încadrate pe un post corespunzător. De asemenea, moaşele licențiate pot fi încadrate pe post de asistent medical cu studii superioare de lungă durată, dar numai în secţiile/compartimentele de obstetrică-ginecologie, inclusiv în unităţile sanitare publice (spitale, institute, ambulatorii etc.).

Care sunt priorităţile dvs. ca decan, pentru următorii doi ani?

Având în vedere atât tradiţia Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, cât şi renumele internaţional de care se bucură, calitatea cadrelor didactice, condiţiile de pregătire a studenţilor, precum şi adresabilitatea crescută către specializările oferite de către Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală, avem convingerea că…..

Pentru articolul integral vă invităm să citiți ediția tipărită din luna iunie a revistei Politici de sănătate!

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: