Politici de Sanatate

Pentru sănătate, medicamentele nu sunt un cost, ci o investiție

13 martie
21:52 2019
Pentru sănătate, medicamentele nu sunt un cost, ci o investiție

Interviu cu Ion Ciubotaru, Country Manager Berlin – Chemie/Menarini, Republica Moldova.

Reprezentanța Medicală Berlin – Chemie AG Moldova a fost deschisă oficial la 1 noiembrie 1999, în condiţii de gravă criză economică şi financiară regională, având o singură persoană şi un portofoliu inițial de aproximativ 14 forme medicamentoase. Succesul și realizările obținute pe parcursul a aproximativ 20 ani reprezintă atât meritul întregii echipe, cât și numeroasele rezultate aduse de fiecare în parte. Viziunea, colaborarea, performanţa și învăţarea, aplicate împreună, au plasat Berlin-Chemie/Menarini pe un loc de frunte pe piața farmaceutică din Republica Moldova, cu un portofoliu de peste 109 de forme medicamentoase și 50 de angajați care manifestă interes față de ceea ce fac, exigență și spirit de echipă.

Aș dori să începem discuția cu câteva detalii referitoare la angajamentul Berlin -Chemie/Menarini pentru sănătatea publică – performanță și evoluție.

Reprezentanţa „Berlin – Chemie AG” din Moldova acţionează în interesul lui Berlin -Chemie, o subsidiară a grupului Menarini, care urmăreşte două obiective strategice: cercetare şi internaţionalizare. Ambele angajamente permit utilizarea cu succes a produselor inovative, spre satisfacţia pacienţilor din întreaga lume. Berlin – Chemie dobândeşte, de asemenea, beneficii în urma acestui mod de gândire bazat pe parteneriat.

În cei 20 de ani de activitate în Republica Moldova, succesul pentru echipa Berlin – Chemie/Menarini înseamnă fidelitate, creșterea numărului de medicamente înregistrate, crearea a peste 50 de locuri de muncă, contribuţii semnificative la bugetul ţării și comportament etic în promovarea medicamentelor.

Care este angajamentul Berlin – Chemie/Menarini față de piața plină de provocări a Republicii Moldova? 

Avem o istorie de 20 de ani în Republica Moldova. În această perioadă, ne-am valorificat experiența și moștenirea dobândite la nivel global. Am devenit un partener de încredere pentru sistemul de sănătate din țară, oferind medicamente de înaltă calitate. Prin portofoliul nostru diversificat, acoperim problemele prioritare de sănătate, oferind produse de înaltă calitate și accesibile pacienților cu afecțiuni cardiologice, gastroenterologice, endocrinologice, neurologice, reumatologice, urologice, bronhopulmonare etc.

Criza economică și piața mică din Republica Moldova au reprezentat provocări majore pentru Berlin – Chemie/Menarini. Altă provocare ține de starea de sănătate a populației din Republica Moldova, care nu este una îmbucurătoare, comparativ cu alte ţări europene, care vine în contrast cu fondurile insuficiente pentru finanţarea adecvată a sistemului de sănătate.

Este foarte clar că nevoile legate de sănătate s-au schimbat de-a lungul timpului, nu doar în Republica Moldova, ci peste tot în lume. Ca partener de încredere al sistemului de sănătate din țara noastră, filozofia – cheie a Berlin – Chemie/Menarini ține de centrarea atenției asupra nevoilor pacientului/consumatorului de produse medicamentoase, pentru a îmbunătăţi accesul acestuia la medicamente şi servicii de sănătate. Orice strategie, acțiune, comunicare trebuie să ducă la un beneficiu pentru pacienți.

Care este strategia/filozofia Berlin – Chemie/Menarini? Cum ați reușit să vă menţineţi poziţia de lider pe piaţă?

În domeniul farmaceutic, de fapt, ca în multe alte domenii, este esenţial să cauţi permanent calea spre succes, chiar şi în acele momente în care totul pare imposibil. Trebuie să reinventezi și să te reinventezi pentru a realiza ceea ce ţi-ai propus. Se spune că, în perioadă de criză, cel mai important lucru pentru branduri, companii și organizații este să recunoască și să înțeleagă ce se întâmplă, să facă o analiză a situației, astfel încât să poată acționa și răspunde provocărilor în mod inteligent.

Sunt trei lucruri pe care le-am identificat și pe care le-am aplicat pentru a evita eșecul, a ne menține și a merge spre succes într-un mediu economic instabil: adaptarea continuă a strategiei de marketing ca răspuns la provocările exterioare, gestionarea și distribuirea cât mai eficientă a resurselor disponibile și avantajul de a avea în portofoliu produse care au câștigat încrederea celor care le-au folosit.

Cum se implică Berlin – Chemie/Menarini în fortificarea capacităților profesioniștilor și educarea pacienţilor?

Descoperirea şi punerea pe piaţă a unui medicament cu mare potenţial curativ pentru o afecţiune nu sunt suficiente. Succesul terapeutic se datorează nu doar medicaţiei, ci și multor alţi factori, printre care un rol crucial revine fortificării capacităților profesioniștilor din domeniul sănătății și educării pacienților. Contribuţia noastră la starea de sănătate a populaţiei trece dincolo de activităţile de cercetare, descoperire, producţie şi, în final, de furnizare de medicamente. Berlin – Chemie/Menarini investeşte permanent în proiecte de educaţie şi prevenţie adresate atât profesioniştilor din sănătate, cât şi pacienţilor, derulate la nivel național. Berlin – Chemie/Menarini oferă suport profesioniștilor, care își pot îmbunătăți cunoștințele pentru un management mai bun al afecţiunii căreia ne adresăm. De asemenea, încercăm să însoţim pacientul pe tot parcursul acţiunilor sale în faţa unei afecţiuni. Sunt foarte importante informaţiile legate de stilul de viaţă şi acţiunile de prevenire, eventual însoţite de programe de suport.

Care este rolul Berlin – Chemie/Menarini în creşterea viitoare a economiei Republicii Moldova şi în îmbunătăţirea stării de sănătate a oamenilor?

Rolul nostru este de a lucra în parteneriat cu toţi factorii de interes relevanţi, într un mod inteligent, pentru a îmbunătăţi sistemul de sănătate din Republica Moldova şi pentru a oferi beneficii țării noastre. Pentru a îndeplini această misiune importantă, este nevoie de o recunoaştere a provocărilor reale, iar aici autorităţile joacă un rol – cheie. Berlin – Chemie/Menarini este pregătită să contribuie activ, cu soluţii eficiente, la nevoile presante ale sistemului de sănătate moldovenesc. Pe parcursul a 20 de ani am dat dovadă de disponibilitate pentru a dezvolta abordări flexibile, care să asigure un acces mai rapid la serviciile de sănătate şi o îmbunătăţire a rezultatelor în sănătate. Având în vedere lista lungă de provocări, nu văd decât o singură cale de a îmbunătăţi cu succes sistemul de sănătate în Republica Moldova, şi anume folosirea unei abordări holistice, în care provocările să fie tratate împreună, şi nu separat.

Cum pot companiile farmaceutice să colaboreze cu autoritățile pentru a aborda problemele de sănătate?

Pentru a defini o strategie clară, industria farmaceutică trebuie să mențină o colaborare continuă, transparentă şi activă cu autoritățile Republicii Moldova, fapt care ar contribui la atingerea obiectivelor de sustenabilitate a sistemului de sănătate, predictibilitate pentru mediul de afaceri şi viziune pe termen lung. Autorităţile trebuie să aibă o strategie clară şi pe termen lung în domeniul sănătăţii, pentru a îmbunătăţi accesul pacienţilor moldoveni la tratamente şi medicamente bune. Toată această strategie trebuie definită cu ajutorul industriei farmaceutice şi al tuturor factorilor de interes relevanţi, iar acesta este motivul pentru care consider că un parteneriat clar şi transparent este crucial. Pentru sănătate, în general, medicamentele nu sunt un cost, ci o investiţie, care contribuie la îmbunătăţirea eficienţei şi productivităţii sistemului sanitar.

Cum arată viitorul Berlin – Chemie/Menarini? La ce ar trebui să ne așteptăm în următorii ani în ceea ce privește investițiile și inovația?

Inovația este, fără îndoială, esențială pentru îmbunătățirea sănătății oamenilor din întreaga lume. O companie farmaceutică poate să facă faţă unui context medical în continuă schimbare dacă investește constant în cercetare și dezvoltare. Acest lucru este cu atât mai important, cu cât  cel mai mare impact asupra stării de sănătate îl are inovația. Berlin – Chemie, ca membru al Asociaţiei Germane pentru Companii Farmaceutice cu accent pe cercetare, este deschisă inovaţiei. Scopul cercetărilor constă în dezvoltarea de noi medicamente pentru a ajuta oamenii bolnavi şi a le oferi o mai bună calitate a vieţii. Personalul Departamentului de dezvoltare farmaceutică lucrează, în prezent, la peste 50 de proiecte axate pe dezvoltarea medicamentelor inovative pentru domenii precum boli inflamatorii şi durere, boli cardiovasculare, oncologie și boli virale.

Berlin – Chemie/Menarini va continua sa-și respecte angajamentul faţă de pacienţi, faţă de profesioniştii din domeniul sănătăţii, precum şi faţă de comunitatea locală, furnizând moldovenilor soluţii de tratament de cea mai înaltă calitate la preţuri accesibile, şi acţionând, în acelaşi timp, ca un partener de încredere pentru autorităţi. Pentru 2019, ne propunem să ne menținem poziţia de lider pe piaţa locală prin continuarea investiţiilor în cele mai importante probleme de sănătate ale țării (diabet, boli cardiovasculare, reumatologice, gastro-intestinale, neurologice) valorificând, în acelaşi timp, activitatea noastră şi continuând să ne îmbunătățim expertiza.

De Inga Pasecinic

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: