Politici de Sanatate

Pediatria, față în față cu bolnavul

05 octombrie
14:59 2020
Pediatria, față  în față cu bolnavul

Opțiunea de consultații online a reprezentat o salvare pentru mulți pacienți în perioada stării de urgență, când toată țara a fost „închisă”. Însă medicina, și mai ales pediatria, se face față în față cu bolnavul, atrage atenția dr. Diana Ionescu, director medical al Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.

Cum s-au modificat adresabilitatea și activitatea Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, de la începutul acestui an?

Pandemia de la COVID-19 a schimbat rutinele în toate domeniile de activitate, lumea medicală fiind pusă la grea încercare de către un inamic necunoscut până acum. Ca în toate unitățile medicale, ne -am confruntat și noi, cei din Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu“, cu situații noi și cu schimbări ale activității noastre medicale. Adresabilitatea către spital nu a cunoscut modificări majore, dar, cu certitudine, sunt schimbate modalitățile de admisie în spital, triajul și programările pacienților cronici, numărul de intervenții chirurgicale etc., în vederea limitării și prevenției infecției cu SARS-CoV-2.

Consultațiile online/la distanță au devenit o obișnuință în această perioadă. A ajutat acest gen de consultații activitatea medicilor din spital? Cum credeți că se va desfășura activitatea medicală în continuare?

Imediat după declanșarea pandemiei de la COVID-19, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București (ASSMB) a creat o platformă pentru pacienții noștri, comună celor 19 spitale din subordinea Primăriei Capitalei. Pacienții care au dorit să beneficieze de servicii medicale în regim de ambulatoriu, și mai doresc încă, o pot face. Consultațiile la distanță se pot face accesând platforma: https://pacient.assmb.ro/pentru-pacienti/. De asemenea, Fundația Vodafone România și Asociația Smiling Faces România au venit în ajutorul nostru, al medicilor, facilitând comunicarea la distanță prin donarea de tablete complet funcționale fiecărei secții din spital. Categoric că am acordat consultații și lucrăm în regim online (mai ales pentru ambulatoriul de specialitate), dar să nu uităm că ne adresăm unei populații pediatrice, cu tot ceea ce derivă de aici, cu toate particularitățile vârstei, de cele mai multe ori vizita la medic fiind obligatorie.

Consider că opțiunea de consultații online poate fi o variantă de a interacționa cu aparținătorii în rezolvare a unor probleme medicale minore sau, de ce nu, birocratice, dar medicina, și mai ales pediatria, se face față în față cu bolnavul. În perioada stării de urgență, foarte mulți părinți erau speriați și nu știau cum să gestioneze anumite situații, dar, pe măsura trecerii timpului, am căpătat o rutină atât noi, medicii, cât și pacienții noștri, și consultațiile online au scăzut în ultima perioadă.

Gripă versus COVID-19

Odată cu începerea școlii, ne așteptăm și la nelipsitele viroze gripale. Care ar fi cea mai bună conduită pentru părinți în acest context pandemic? Cât de importantă este educația?

Să fii medic în această perioadă nu este deloc ușor, dar să fii părinte în pandemie înseamnă să faci față nu numai unor schimbări fără precedent, dar și să gestionezi activitățile de zi cu zi, atât pentru noi, adulții, cât și pentru copiii noștri. În realitatea distanțării sociale, școala s-a mutat pentru un timp în on-line, ceea ce ne-a luat prin surprindere.

Personal, consider că educația este foarte importantă și scopul nostru trebuie să fie acela de a ne asigura că toți copiii merg la școală cât mai mult este posibil în situația dată, că învață cât de bine pot și au, astfel, o șansă mai bună să reușească în viață.

Cum putem face asta în contextul pandemiei, când toți suntem conștienți că trebuie să ne protejăm familiile?

Educația are nevoie de fonduri, de organizare, de proceduri clar delimitate, de măsuri care să protejeze elevii și cadrele didactice, de o muncă în echipă profesori-părinți-medici-autorități. Părinții trebuie să-i pregătească pe cei mici pentru intrarea în colectivitate, pentru respectarea regulilor de igienă și distanțare socială și cu toții – părinți, dascăli, medici, autorități decidente – printr-un efort comun, vom trece cu bine peste această perioadă dificilă.

Îmbunătățirea calității vieții copiilor cu boli rare

Sunteți manager de proiect „Creșterea competențelor multidisciplinare ale personalului medical în vederea îmbunătățirii calității vieții copiilor cu boli rare”. În ce stadiu se află proiectul?

Proiectul POCU derulat de spitalul nostru, în parteneriat cu Asociația Partnet – Parteneriat Pentru Dezvoltare Durabilă, este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman.

Acum proiectul se află în „linia dreaptă de final”, am derulat cea mai mare parte dintre activitățile propuse, dar pandemia COVID-19 ne-a ținut un pic pe loc. Schimbul de bune practici medicale cu partenerul nostru italian nu a mai putut fi realizat în luna martie și, în situația actuală epidemiologică, trebuie să regândim activitățile de final sau să ne orientăm, și în acest domeniu, spre partea de online. Ne propunem să adăugăm experiențele medicale actuale din pandemie la cele marcate deja și să creștem conștientizarea către bolile rare pediatrice și nu numai.

Care sunt rezultatele preconizate? Cum va influența acest proiect viața pacienților pediatrici cu boli rare?

Să pornim de la întrebarea „ce reprezintă o boală rară?”. Așa-numitele „boli rare” sunt boli care afectează un mic număr de persoane, iar problemele specifice apar tocmai legat de raritatea lor. O boală sau o tulburare este definită ca fiind rară în Europa atunci când afectează mai puțin de o persoană din 2.000. Peste 95% din bolile rare nu au încă tratament nicăieri în lume. În România trăiesc peste 100.000 de pacienți afectați de boli rare. Numărul bolilor rare depinde, totuși, și de acuratețea definirii bolii.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de îmbunătățirea nivelului de competențe pentru 400 de profesioniști din sistemul medical de sănătate (136 de medici specialiști, 24 de medici de familie și 240 de asistenți medicali) din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, respectiv pentru medici și asistenți medicali la nivel național implicați în prevenirea, diagnosticarea precoce și tratarea bolilor rare la copii.

Au existat și obiective specifice fiecărei etape din proiect: îmbunătățirea competențelor medicale prin creșterea calității actului medical, derularea cursurilor de formare profesională specifică, simulări clinice cu aparatură performantă de ultimă generație, congrese și alte manifestări științifice.

Măsurile propuse în cadrul proiectului au ca scop creșterea accesului la servicii medicale accesibile durabile și de înaltă calitate a pacienților noștri, prin îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor români.

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: