Politici de Sanatate

Patru miniștri din guvernul lui Dacian Cioloș susțin „Educația pentru Sănătate”

17 decembrie
16:11 2015
Patru miniștri din guvernul lui Dacian Cioloș susțin „Educația pentru Sănătate”

Adrian Curaj, ministrul Educației şi Cercetării Ştiinţifice, conf. univ. dr. Patriciu  Achimaș-Cadariu, ministrul Sănătății, Claudia-Ana Costea, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, și Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului şi Sportului, au fost de acord să colaboreze pentru a crește nivelul de informare și educare a populației, cu scopul de a îmbunătăți starea de sănătate.

O populație mai sănătoasă trăiește mai mult

Programele de promovare a sănătăţii şi de prevenire a bolilor facilitează accesul pacienţilor la comportamente sănătoase și contribuie la reducerea riscului populației de a dezvolta boli cronice. Prin urmare, acestea ar trebui să se adreseze factorilor sociali determinanți pentru sănătate, care influențează comportamentele de risc modificabile, precum fumatul, obiceiurile alimentare nesănătoase, lipsa de activitate fizică, susține noul ministru al Sănătății. Astfel, printre obiectivele Ministerului Sănătății în acest sens se numără încurajarea schimbării comportamentelor nesănătoase, prin acțiuni care să crească nivelul de educație și informare a populației cu privire la beneficiile unui stil de viață sănătos.

„Echilibrul în stat e ca sănătatea în corp”

Actuala strategie cu privire la protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi planul operaţional, aprobate prin Hotărârea Guvernului  nr 1113/ 2014, au ca principal obiectiv promovarea unui stil de viaţă sănătos în rândul adolescenţilor și, „conform prevederilor legislației naționale și internaționale, copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate avea”, și-a început discursul noul ministrul al Muncii.

Deși eforturile de promovare a activităţii fizice, menite să îmbunătăţească sănătatea, au fost intensificate de autorităţile din unele state membre ale Uniunii Europene în ultimii ani, inactivitatea fizică rămâne la un nivel inacceptabil de ridicat, a menționat noul ministru al Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, care s-a arătat îngrijorată de faptul că 60% din populația europeană nu a practicat niciodată sau a practicat foarte rar sport.

Dezbaterea „Educație pentru sănătate” a reunit factori decizionali, reprezentanți ai elevilor, studenților și tinerilor, medici, experți în zona politicilor educaționale și de sănătate și reprezentanți ai societății civile.
Conf. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, ministrul Sănătății

„Comunităţile needucate prezintă o prevalenţă mai mare de afecţiuni cronice decât omoloagele lor din medii informate. Exemple de stări cronice includ boli de inimă, cancer, boli respiratorii cronice, accident vascular cerebral şi diabet. Accesul limitat la programele de promovare a sănătăţii şi de prevenire a bolilor şi la serviciile de asistenţă medicală contribuie la apariţia problemelor de sănătate”, a explicat în cadrul dezbaterii conf. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, ministrul Sănătății, adăugând că trebuie încurajată creșterea numărului de parcuri, trasee pentru biciclete, stabilirea unor zone în care să nu se fumeze, eliminarea produselor nesănătoase din automatele de alimente și scăderea prețului la alimentele sănătoase.

Adrian Curaj, ministrul Educației și Cercetării Ştiinţifice

Și în opinia noului ministru al Educației, educația pentru sănătate la nivelul școlii reprezintă una dintre principalele căi de promovare a principiilor corecte privind diferitele aspecte ale sănătății. „Educația pentru sănătate vizează nu numai transmiterea către elevi a unui bagaj informativ corect, dar mai ales crearea unor comportamente individuale sănătoase, a unor atitudini ce corespund idealului educațional. Aici, un rol important îl are pregătirea profesorilor și perfecționarea lor pentru că evident că poți să ai o infrastructură perfectă, dar dacă nu ai emoția cadrului didactic, nu poți ajunge unde trebuie”, a declarat Adrian Curaj, ministrul Educației și Cercetării Ştiinţifice.

Claudia-Ana Costea, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

„În concepția mea, așa cum spunea Mihai Eminescu, «echilibrul în stat e ca sănătatea în corp». […] Sper ca această dezbatere, care reunește specialişti nu doar în domeniul sănătăţii, ci şi din domeniul educaţiei şi psihologiei, să conducă la ceea ce copiii şi-au dorit, și anume la crearea unei generaţii care să asigure viitorul acestei ţări, iar din perspectiva Ministerului Muncii, la formarea unor tineri sănătoşi atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere mental”, a explicat Claudia-Ana Costea, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului și Sportului

„Majoritatea cetăţenilor europeni nu se angajează suficient în activităţi fizice, din păcate. Beneficiile aduse fiecăruia dintre noi prin activitatea fizică, inclusiv activitatea sportivă regulată şi alte exerciţii de acest gen pe întreg parcursul vieţii, sunt extrem de importante, atrăgând după sine un risc redus de boli cardiovasculare şi de unele tipuri de cancer şi diabet zaharat, îmbunătăţirea sănătăţii şi a structurii musculo-scheletice, controlul greutăţii, precum şi efecte pozitive ale dezvoltării sănătăţii mintale şi cognitive”

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: