Politici de Sanatate

Patient empowerment / Women empowerment și managementul schimbării

08 iunie
07:00 2015

 

Acestea sunt doar câteva dintre preocupările Revistei “Politici de Sănătate” în următoarele luni. Școala Pacienților – Patients and Organizations’ empowerment & leadership, pe care am inițiat-o anul trecut, va fi continuată într-o formulă îmbunătățită, cu mai multă expertiză străină și module avansate de leadership și management.

Partea de advocacy, un domeniu relativ nou în România și prea puțin realizat profesionist, va fi abordată atât în sesiunile dedicate asociațiilor de pacienți, cât și în cadrul celui de-al VII-lea summit organizat de Women’s Empowerment Cancer Advocacy Network, SUA, Asociația Îngrijire Acasă și Revista Politici de Sănătate, în luna octombrie, la Palatul Parlamentului, împreună cu Comisia de sănătate publică din Senat. Evenimentul, desfășurat pentru prima dată în Europa, reunește peste 150 de participanți din 50 de țări, specialiști internaționali de advocacy și educație în cancerul de sân și de col uterin.

Din lipsa conștientizării și a diagnosticării în stadii avansate ale bolii, prea multe femei mor. Chiar dacă la nivel european și, de curând și în România, se vorbește despre cauze, screening, acces la tratament etc, este nevoie de mai multă acțiune pentru a reduce numărul deceselor. În afară de discursul politic, la care câteodată nici nu mai reacționăm, avem nevoie să fim treziți de vocea supraviețuitorului, a pacientului, a susținătorului cauzei. Aceștia pot juca un rol decisiv în creşterea gradului de conştientizare cu privire la cancer, dar și la celelalte boli şi la susţinerea acestor eforturi. Supraviețuitoarele cancerului, în special, au un rol foarte important pentru a demonstra că un diagnostic de cancer nu trebuie să fie o condamnare la moarte, că este tratabil şi că poate fi învins, atunci când este depistat în stadiu precoce şi se face un tratament adecvat.

Și pentru că schimbul de experiență este vital, poveștile grupurilor de pacienți și advocacy din diferite țări ajută la înțelegerea mai bună a soluțiilor care au fost deja găsite, întâlnirea de la București va ajuta la consolidarea mişcării internaţionale de susţinere a femeilor cu cancer. De asemenea, va asigura progresul în vederea reducerii ratei morbidităţii şi mortalităţii din cauza cancerului la sân şi de col uterin, prin sprijinirea reţelelor regionale care cresc gradul de conştientizare asupra cancerului, prin creşterea capacităţii instituţionale, prin transferul de cunoştinţe şi împărtăşirea celor mai bune practici de advocacy.

Ambele evenimente, atât Școala Pacienților, cât și Summitul We Can, vor contribui la dezvoltarea abilităților avansate de advocacy în diferite patologii şi formarea pacienților (femei și bărbați) pentru a fi lideri în comunităţile lor. Vom vorbi despre mituri și stigmatizare, despre factori de risc, despre detecție și terapii inovative, despre rolul supraviețuitorilor și despre cum putem angaja factorii de decizie,  profesioniștii din sănătate și mass-media în promovarea unor politici de sănătate mai bune/eficiente, precum și despre necesitatea grupurilor de suport.

Procesul schimbării are loc în toate societățile, indiferent dacă vrem sau nu. De multe ori, schimbările apar neașteptat, sunt neplanificate și chiar nefericite, cu efecte pe care nu le dorim. De aceea, activitatea de advocacy, bine conturată și desfășurată, cu strategii adecvate, poate dinamiza și influența anumite procese. Schimbarea nu poate fi controlată în totalitate, însă poate fi anticipată și pot fi reduse efectele nedorite.

Gândirea strategică ne învaţă să definim amploarea intervenţiilor şi efectele lor asupra sistemului într-un context dinamic şi cu o perspectivă mai largă de timp, ne ghidează către rezultate concrete cu impact pozitiv, ajutându-ne să ne concentrăm pe activităţi care sunt sub controlul nostru, ne ajută să estimăm de la început schimbările dorite, să analizăm oportunităţile şi riscurile posibile, contribuind astfel la creşterea predictibilităţii impactului. Ele ne ajută să găsim metode concrete de a reacționa și să definim/înțelegem modul de relaţionare cu factorii de putere şi cu ceilalţi actori implicaţi, pentru a stabili harta interacţiunilor care conduce la îmbunătăţirea coordonării între instituţii şi organizaţii.

Până la urmă, schimbările vizate de acțiunile de advocacy ale asociațiilor de pacienți au ca scop îmbunătățirea calității și siguranței îngrijirii pacientului, a accesului la diagnostic precoce, la screening și la cel mai bun tratament, astfel încât acesta să rămână activ și cu o stare de sănătate bună pentru cât mai mult timp, deci în beneficiul economiei și bugetului oricărei țări.

Maria Vasilescu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: